ugrás a tartalomhoz

2004 - egy év a web körül I.

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 28. (K), 23.00
2004 - egy év a web körül I.
Másodszor vállalkozunk évösszefoglalóra, és ezúttal a 2003-as év summázásával ellentétben némi aggódás vegyült nekiveselkedésünkbe, mert tudtuk, hogy óriási mennyiségű információn kell átrágnunk magunkat, visszatekintve arra, mit sikerült lefednünk 2004-ben. Szándékunk szerint maradandó élményt igyekeztünk minden nap nyújtani, hogy újraolvasva a megjelentetett tartalmainkat sok esetben elmondhassuk így egy év elteltével is: ma is érdemes elolvasni ezeket. Ez a web változó világában nem egyszerű feladat, hiszen trendek, újdonságok jönnek-mennek. Lássuk az év első felének összefoglalóját, melyet Bártházi Andrással közösen készítettünk olvasóinknak!

Természetesen nem lehetséges minden fontos esemény kiemelése, a megjelent tartalmakat személyes benyomásaink alapján, a Weblabor szemszögéből, illetve az azóta történt eseményeket figyelembe véve próbáljuk meg bemutatni, a cikk végén pedig a statisztika szemszögéből vetünk egy pillantást rájuk.

Hírek, cikkek, blogmarkok

2004. január

A január főleg a visszatekintések felidézésével telt, de szerencsénk volt arról is hírt adni, hogy végre bejegyezhetőek az ékezetes domain nevek is. Akkor már javában készültünk a még PostNuke alapon működő oldal hátterében a Drupal segítségével történő megújításra, ám a nagyobb meglepetés érdekében erről nem szóltunk, nem feledkeztünk meg viszont a Xaraya, PHPWCMS és a PHPNuke híreiről. Felhívást tettünk közzé egy új szlogent illetően, melyre nem érkezett használható pályamű, így a fejlesztés alatt jelszót választottunk, melyet azóta is sokan félreértenek. Magyarázat a Rólunk oldalon.

A PHP 5 egyre közelebbinek látszott, így XML képességeiről, SimpleXML kiterjesztéséről, SPL könyvtáráról is írtunk, és megemlítettük az UML2PHP5 eszközt, mely segítségével UML diagrammokból PHP 5 kódot generálhatunk. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy kik használnak már PHP 5-öt, nem sokan tették ezt. Míg olvasóink nagyrésze nem Perl programozó, fontosnak tartottuk a Perl 6-os alakulásának követését, illetve a nyelv jövőjének boncolgatását.

A HTML gyakran elfeledett eszközeinek felhasználásával indult az XFN kezdeményezés, mely szívünknek azért is volt kedves, mert szívesen követtük a web emberi kapcsolatokra gyakorolt hatásait egész évben. Pozitív jelek mutatkoztak arra vonatkozóan, hogy a JavaScriptet egyre okosabb módon használják a webfejlesztők, és ennek köszönhetően a JavaScript viselkedési rétegként való használata van elterjedőben. CSS fejlesztőknek mindenképpen alap információnak számít a CSS elrejtését lehetővé tevő kódok listája, melyek nélkül nem tudnánk a hibásan működő böngészőkben is jól olvasható weblapokat készíteni.

2004. február

Míg februárban is folytatódott a PHP új kiadását övező várakozó hangulat, tekintetünket inkább a böngészők felé fordítottuk, hiszen megjelent a Safari 1.2, mely az árnyékába taszította a Internet Explorer for Macintosh böngészőt. Míg a Microsoft eléggé buta tanácsokkal próbálta hűteni a biztonsági hibái miatt kialakult helyzetet, megjelent a Mozilla Firefox 0.8. Akkor még nem tudtuk, ez mennyire sokat jelent majd, mindenki azt találgatta, hogy ez a név ezúttal végleges lesz-e. Ezekután logikus volt a kérdés, hogy Milyen böngészőt támogassunk 2004-ben?.

Kiderült, hogy Internet Explorerben JavaScriptet is lehet ágyazni CSS kódba, valamint, hogy ceruzahegyeket is lehet elég sok stílus tulajdonság és HTML kód segítségével formázni. Az elérhető oldalak készítői számára adtunk tippeket látható gyorsbillentyűk beállítására, valamint Internet Explorerben használható elérhetőségi eszköztár alkalmazására.

Az RSS egyre komolyabb nyomulásának lehettünk tanúi, ezért Mark Pilgrim mindenképpen fel szerette volna hívni figyelmünket, hogy kilencféle RSS szabvány létezik, és ezek számozása egyáltalán nem logikus. Ha azonban RSS-ben publikált információkban keresnénk, sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen számos motor készült már erre a célra.

Figyelemmel követtük a szemantikus web alakulását, és éppen februárban jelent meg az RDF és az OWL ajánlás a W3C-nél, de a FOAF mint egy érdekes szemantikus web megoldás bemutatására is vállalkoztunk.

A PHP konferencia programjának megjelenésével kénytelenek voltunk beismerni, hogy valami készül, de ekkor még türelemre kértünk olvasóinkat.

2004. március

Márciusban, a böngésző tematikát folytatva fontosnak tartottuk kiemelni az IE7 projektet, mely az Internet Explorer hiányosságait próbálja pótolni, több-kevesebb sikerrel, és foglalkoztunk az azóta is nyílt Eolas üggyel. Észrevételeztük, hogy a Flash kezd felnőni, fejlesztői platformként is megállja a helyét. Kiderült, hogy újdonságok várhatóak az Internet Explorerben, melyek azóta az SP2 képében meg is érkeztek, valamint, hogy mégis lehet következő Netscape kiadás.

Úgy tűnt, hogy a Macromedia szoftverek Linuxon is használhatóak lesznek majd, illetve, hogy a Java nyílt forrású lesz a Sun és az IBM együttműködésének köszönhetően. Ezeknek eredményét sajnos azóta nem láthattuk, illetve ezutóbbi elképzelést a szétdarabolódástól való félelmére hivatkozva később visszavonta a Sun.

A PHP 5 közeledtével felmerült, hogy miképpen térjünk át az új verzió használatára, illetve ha nem szeretnénk váltani, akkor hogyan tudjuk együtt futtatni a két változatot két szerverrel, vagy különböző csatolási módon egy szerveren belül. Arra az esetre is volt tippünk, ha a Mozilla és Internet Explorer együttes futtatására van szükség párhuzamos teszteléshez.

Március tizennyolcadikán végülis eljött az, amire hónapokig készültünk, nyilvánosan bemutathatónak ítéltük az új motort, és a tartalmak importálásával, néhány perces leállás után indult az új Weblabor. Részletes magyarázatként kifejtettük CMS választásunk okait, és érdekes módon azóta egyre többen jutnak hasonló következtetésekre, amikor tartalomkezelőt kell választaniuk. Kevesen gondolták azt, hogy korábbi oldalunk jobb volt, és remélem azóta ők is megváltoztatták véleményüket, hiszen újításaink másképp nem lettek volna kivitelezhetőek. Az új motorral sikerült végre elindítanunk CSS cikksorozatunkat, és később is sok érdekes cikket publikálhattunk.

Szintén a hónap végén került megrendezésre a Második Magyarországi PHP Konferencia, mely igen jól sikerült.

2004. április

Április azzal indult - megjegyezve, hogy nem tréfáról van szó -, hogy nyilvánossá váltak a Google email szolgáltatás indítási tervei. Akkor még nem tudtuk, hogy ez mindent át fog formálni, a webes alkalmazásokról alkotott képünkkel kezdve. Csöndben megjelent a Drupal 4.4.0-ás kiadása, és a magyar fordítás is. Ezutóbbi ugyan nem volt teljes, hiszen a Weblabor céljaira használt modulokat fordítottuk csak le, de a rendszert megismerők számára ez is hasznosnak bizonyult.

Úgy tűnt, hogy a Flashhez hasonlóan a JavaScript használói is kezdenek felnőni, és értelmes feladatokra használva okosan kapcsolják a viselkedést a megjelenítéshez. Megjegyeztük azt is, hogy a HTML keretek idejét visszasírók is kapnak kezükbe megoldást a CSS-től. Ebben a hónapban indult el a WFSZ arculat-kialakítási pályázata, melyet nemrég logónk kiválasztásával zártunk.

Habár még meg sem jelent a PHP 5, a Dotgeek oldalon már biztosítottak PHP 5 + PostgreSQL hoszting csomagot, ezzel is jelezve, hogy az új verzió kész az éles működésre is. Foglalkoztunk a sütik biztonsági kérdéseivel, és az Internet Explorer sebezhetőségeit is nyomon követtük. Habár februárban még a gyorsbillentyűk láthatóvá tételére adtunk tippet, áprilisra olyan ajánlások láttak napvilágot, melyek a gyorsbillentyűk kerülését, vagy legalábbis nagyon körültekintő megválasztását javasolták.

Hírt adtunk arról, hogy jónéhány weboldal résztvesz majd a May 1st Reboot-ban, ami a webhelyek változását, kivirágzását hivatott elősegíteni, felpezsdítve a szerzők kreativitását. Azoknak, akik csak mindennapi hibakeresési feladataik könnyítésére vágynak, számos bookmarkletet ajánlottunk. Rendkívül érdekes volt látni, hogy Dan Sugalski miképpen készített új értelmezőt egy régi nyelvhez Parrot alapokon, bizonyítva a Perl 6-os új értelmezőjének létjogosultságát. A Microsoft technológiákat követve láttuk, hogy hogyan illeszkedik a XAML a jelenlegi szabványos környezetbe. Végül a Microsoft megoldásainál maradva tippet adtunk, hogy miképpen lehet Word dokumentumokból HTML állományokat előállítani nagyüzemben.

2004. május

Májusban kezdett el újra beszivárogni a tipográfia a webre, az Inman Flash Replacement technológiának köszönhetően. Ennek különböző reinkarnációi később is visszatértek, és a technika folyamatosan fejlődik. A korábbi hónapokban is egyre több jele mutatkozott, hogy az RSS egyre népszerűbb lesz, és ennek kapcsán felmerült, hogy a gyakran letöltő RSS olvasók bizony jelentősen ronthatnak a kiszolgálók teljesítményén. Az oldalak formázását illetően azonban nem lehetett visszafogni a grafikusok kreativitását, felbukkant a CSS Sprite technika, ami azóta egyre több megoldás alapját képezi. Szintén a gazdag képzelet szüleménye az a CSS kód, mely lehetővé teszi a fejlesztő számára, hogy a látogató által olvasott oldalak címeiről értesüljön, illetve az a néhány Google tipp, melyet biztonsági rések keresésére használhatnak rosszindulatú egyének.

Ebben a hónapban lett a Weblabor öt éves, a PHPInfo pedig három, így volt ok az ünneplésre. Tartalmas hetet tartottunk, minden nap új cikket megjelenítve, születésnapunkat meglepetés tortával ünnepeltük, végül a hét végén indítottuk el blogmark szolgáltatásunkat, mely azóta is elsöprő sikerrel működik.

A PHP körüli fejleményeket illetően kiderült, hogy elindul a Hardened PHP projekt, mely biztonságosabb nyelvi motort ígér, valamint hogy megjelenik magyarul is az Advanced PHP Programming című könyv, amit nagy várakozással fogadott sok olvasónk. Részünkről az első PHP RoadShow állomás bejelentése érkezhetett meglepetésként. A rendezvény igen sikeresen zajlott le.

2004. június

Júniusban ismét előkerült a böngészőháború kifejezés, és azóta sem került le a hírszerkesztők asztaláról. Még mindig azt találgattuk, hogy pontosan mi kerül a PHP 5-be, de abban biztosak voltunk, hogy a készülő PDO komoly hatással lehet az adatbázis absztrakciós megközelítésekre. Míg a Weblabor számára igen jelentős eseményként ISSN számot kaphattunk, a web alkalmazásokról tartott W3C workshop kimeneteleként megszületett WHAT csoport munkálkodása sokkal több vizet zavart. Eleinte kétesnek és visszatetszőnek tűnhetett a HTML továbbfejlesztése, valamilyen új megváltó megoldás bevezetése helyett, később azonban bebizonyosodott, hogy ez egy nagyonis járható út.

Ebben a hónapban tettünk ismét egy kísérletet arra, hogy humoros formában rávilágítsunk a szlogenünk mögött rejlő trükkre. A megjelent Firefox 0.9 és Thunderbird 0.7, valamint Joel Spolsky véleménye arról, hogy a Microsoft vesztett (egyelőre) és a web nyert azonban sokkal több vihart kavartak. Észrevettük, hogy a Microsoft inkább a kereső piacra koncentrál, és tesztelési célokkal szabadjára engedte MSNBot nevű keresőjét. Joel és a WHAT mentén a webes alkalmazásokról mindenesetre mindenkinek megvolt a véleménye.

A hónap végére derült fény arra, hogy milyen újdonságok kerülnek a MacOS X Tiger kódnevű új kiadásába, melyben az Apple az asztalra helyezi a böngészőt Dashboard néven, összeházasítva a webfejlesztést az asztali alkalmazások készítésével. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a mikroböngészők is terjedőben vannak, különösen az RSS népszerűségének növekedésével. Végül a Microsofton kívül minden böngésző gyártó részvételével csoport alakult egységes böngésző kiterjesztés felület kialakítására.

Így telt a híreink, cikkeink és blogmarkjaink szemszögéből 2004 első fele - azonban nem csak tartalmi, de statisztikai szempontból is érdemes lehet megnézni, mik voltak olvasóink kedvencei, mennyi tartalom jelent meg, mennyi hozzászólás volt és ezek a tartalmak között hogyan oszlottak meg.

2004. első félévi statisztika

Statisztika

Elsőként lássuk a puszta számokat! Az év első felében 850 "tartalom" jelent meg oldalunkon. Ebből 360 hír, 297 blogmark és 23 cikk volt (a maradék: 147 fórumtéma, 15 link, 7 szavazás és 1 szójegyzék bejegyzés). Hónapra lebontva:

Tartalom statisztika 2004/I. félév
hónapcikkhírblogmark
január156-
feburár-55-
március351-
április455-
május1061107
június582190

A táblázatból látszik: a cikkeket márciusban, a blogmarkokat május közepén vezettük be.

Lássuk, melyek voltak a legnépszerűbb, legolvasottabb tartalmaink! Az olvasottságot tekintve a jelenlegi aktuális értéket, tehát nem az adott hónapban elértet fogjuk szemügyre venni (erről van könnyen lekérdezhető statisztikánk).

Ennek kapcsán a mai napig legnépszerűbb tartalmaink a CSS alapjai cikksorozat egyes részei, jelentősen többi cikkünk előtt járva. Ezután pár száz olvasás különbséggel a Weblabor váltás: miért éppen Drupal?, Munkamenet kezelés alapjai, Levélküldés PHP-ben, Munkamenet kezelés biztonsági kérdései, PHP a frontvonalon, védekezés a bemeneten és a PHP, valamennyire biztonságosabban cikkek következnek. Ebből az időszakból a legkevésbé olvasott cikkünknél is 694 olvasást regisztráltunk.

A hírek esetén sokkal élesebben rajzolódik ki olvasóink érdeklődési köre. Ez esetben hónapokra bontva a legnépszerűbb híreink:

Január

Február

Március

Április

Május

Június

A blogmarkjainkról csak májusból és júniusból tudunk kimutatást készíteni, ezekben a hónapokban a következők voltak a legnépszerűbbek:

Május

Június

A hozzászólások oldalaink látogatottságának, híreink, fórum témáink érdekességének, s nem utolsó sorban az oldal köré gyűlt közösség alakulásának mércéi. Érdemes arra is egy pillantást vetni hát, melyik hónapban hogy alakult a hozzászólások száma.
Hozzászólás statisztika 2004/I. félév
hónaphozzászólások
január45
február81
március173
április260
május339
június499


Végezetül szeretnénk kiemelni azokat a tagjainkat, akik a legtöbb tartalmat küldtek be, illetve a legtöbbet szóltak hozzá. A statisztikából a szerkesztők ki lettek szűrve: ez itt most nem rólunk szól.

Legtöbb tartalmat beküldők

Legtöbb tartalmat beküldők 2004/I. félév
azonosítódb
Jano25
kmm13
norbert_m7
attlad6
paal5
bbalint5
c5

Legtöbbet hozzászólók

Legtöbbet hozzászólók 2004/I. félév
azonosítódb
T.G71
kmm71
Jano52
kuller26
Thom24


Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki bármilyen tartalommal, hozzászólással gazdagította oldalunk tartalmát!

Összefoglalás

Jövő héten az év második részének kiemelkedő eseményeiről olvashatnak az érdeklődők, s az előzőekben bemutatott statisztikákat is tovább nézzük majd. Kellemes visszaemlékezést, szemezgetést kívánunk!
 
Hojtsy Gábor arcképe
Hojtsy Gábor
A Weblabor szerkesztője, mérnök informatikus. Több nemzetközi webfejlesztéssel és tartalomkezeléssel foglalkozó konferencián adott már elő, a hazai Web és Drupal konferenciák egyik szervezője. Szabadidejében legszívesebben amatőr színjátszással és énekléssel foglalkozik. Meggyőződése, hogy a pirospöttyös az igazi.
1

re: 2004 - egy év a web körül I.

Dohány Tamás · 2004. Dec. 30. (Cs), 02.35
Remek összefoglaló az év fontosabb eseményeinek felelevenítésére!
Egy apró probléma: Néhol a linkek már elévültek... :(

[ dtamas ]