ugrás a tartalomhoz

404-es hibák kezelése intelligensen

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 29. (Cs), 13.32
Amennyiben egy felhasználó olyan oldalt kér le webhelyünkről, mely nem létezik, 404-es hibát generál, mely hatására a szerver beállításától függően valamilyen hibajelzést kap erről. Amennyiben olyan ingyenes szolgálatóra vagyunk szorulva, ahol a 404-es oldalak valamilyen portál honlapjára irányulnak, akkor nem sokat tudunk hasznosítani az 'A List Apart' újabb cikkéből. Ha azonban saját 404-es oldalt készíthetünk, akkor mindenképpen megéri átfutni a tanácsokat.

A The Perfect 404 címet viselő cikk először is két használható linket ad arról, hogyan állítsuk be a 404-es hibakazelőt saját oldalunkra IIS vagy Apache kiszolgálón, majd rátér arra, milyen tartalommal töltsük meg az oldalt. A szerző azt tanácsolja, hogy ne mutogassunk a felhasználóra, mint a hibát okozó személyre, hanem próbáljuk meg inkább segíteni a navigációban...

Tegyünk ki egy linket a honlapra és a webhely térképére ha lehet, és egy keresődobozt is tegyünk az oldalra, ha van keresőszolgáltatás a webhelyünkön. A statikus tartalmon felül persze lehetünk sokkal okosabbak is, hiszen az aktuális kérésnek megfelelően reagálhatunk a fellépett hiba okát is ismerve. Ezt a reakciót célszerű szerver oldali megoldásokkal programozni, de ha arra nincs lehetőségünk, akkor a cikkben részletezett kliens oldali trükkök is segíthetnek. A JavaScriptben megvalósított ötletek szerver oldalon is könnyen alkalmazhatóak.

Az intelligens 404-es oldal megpróbálja felismerni, ha egy keresőgép oldaláról érkezett a felhasználó, és a használt kulcsszavakat a webhely oldalaihoz próbálja társítani. Kevésbé okos, bár értelmes megoldást alkalmaz a szkript, ha más külső hivatkozás volt hibás, illetve ha belső rossz linkről jött a felhasználó.
 
1

Re: 404-es hibák kezelése intelligensen

Anonymous · 2004. Jan. 29. (Cs), 14.29
http://www.alistapart.com/d/perfect404/error.htm -> Report:

"Your email address was entered into the HIDDEN tag called 'to' is incorrect."

:)
2

Re: 404-es hibák kezelése intelligensen

Anonymous · 2004. Jan. 29. (Cs), 21.54
http://nincsilyen.lap.hu/

"Lehet, hogy azért nincs még ilyen oldalunk, mert nem vállalkozott rá senki, hogy elkészítse. Ha kedvet érzel ahhoz, hogy Te is lapszerkesztő legyél, akkor..."

Szerintem ez aranyos. :)