ugrás a tartalomhoz

PDF Hacks

Bártházi András · 2005. Május. 9. (H), 16.40

Szerző:

Sid Steward

Kiadó:

O'Reilly

2004

ISBN:

0-596-00655-1

Oldalak száma:

296

Értékelés:

9

Linkek

Az Adobe PDF formátuma "ipari szabvánnyá" vált az utóbbi időkben az elektronikus kiadványok, különböző kérdőívek és más "nyomtatott" anyagok publikálása terén. Kevesen tudják, de alkalmas prezentációk készítésére, az Adobe Reader pedig alkalmas kérdőívek központi szerverre történő beküldésére is.

A PDF Hacks könyv nagyrészt a PDF-ek előállítása, manipulálása terén nyújt olvasnivalót, de az első fejezetben kitér arra is, hogyan tekinthetünk meg PDF dokumentumokat, illetve hogyan nyerhetünk ki adatot belőlük.

A könyv főként akkor lesz hasznos számunkra, ha felhasználóként érdeklődünk a PDF-ek előállítása iránt. Felsorol számos - mind fizetős, mind ingyenes, talán ez utóbbiból többet - lehetőséget a PDF előállítására mind felhasználói programból (szövegszerkesztők például), mind pedig erre a célra készült programokból. Megtudhatjuk azt is, hogyan állíthatunk elő dinamikusan PDF dokumentumot, vagy hogy hogyan programozhatjuk az Acrobatet Javascriptet használva.

Ne várjunk részletes tutorialokat, nem egy kiadványszerkesztésről, vagy a PDF formátumról szóló könyvet fogunk kapni, hanem sokkal inkább egy olvasmányos, sok érdekes alkalmazási lehetőséget, tippet felsoroló könyvet tartunk majd a kezünkben, ha a megvásárlása mellett döntünk. A könyv célja inkább kedvcsináló, mint részletes útmutató, s ennek kiválóan meg is felel.

A könyv olvasásának konkrét célokkal kezdtem neki, például kíváncsi voltam, hogy mely programokkal állíthatóak elő PDF dokumentumok, s milyen lehetőségeim vannak, illetve az is érdekelt, hogy hogyan állíthatóak elő speciális szerkezettel rendelkező dokumentumok (ahol egy paragrafusra kattintva kinagyítódik, majd kattintásokkal végig lehet olvasni egy folyamot akkor is, ha az több hasábban, több oldalon van). A kérdéseim nagy részére találtam is választ, az utóbbira sajnos nem - valószínűleg erre csak az Acrobat képes jelenleg. A könyv emiatt kapott 9 pontot.

Ha valaki érdeklődik a formátum lehetőségei és az ezzel kapcsolatos megoldások iránt, minden bizonnyal hasznos könyvnek fogja találni a PDF Hacks-et, a kiadványszerkesztés iránt érdeklődőket azonban nem ez a könyv fogja megismertetni a terület mélységeivel.