ugrás a tartalomhoz

Segítség

Tartalomjegyzék


A megjelenő tartalmakról

Milyen tartalmak érhetőek el a Weblaboron?

 • Leggyakrabban bűvülő tartalmaink a blogmarkok, melyek – gyakran hírértékű – gyorslinkek rövid magyarázattal.
 • Blogunk rendszeresen jelentkezik újdonságokkal, aktualitásokkal. Előfordulnak rövidebb tippek, tanácsok is, sőt gyakran olyan tartalomra hívjuk fel a figyelmet, mely később is hasznos lehet. Ezért a blogunkat egyfajta tudásbázisnak tekintjük, korrekt kategorizálással látjuk el.
 • Cikkeink ritkábban jelennek meg, a blog bejegyzéseknél viszont sokkal mélyebben tárgyalnak egy-egy témát. Nem külső forrásokat jelölnek meg elsősorban, hanem önmagukban adnak hasznos, érdekes információt.
 • Könyvajánló gyűjteményünk a Weblabor szerkesztői és más hozzájárulók által olvasott könyvek ismertetését, bírálatát tartalmazza.
 • Munka/állás részlegünkben munkát kínáló és kereső hirdetések jelennek meg.
 • Fórumunk lehetőséget ad a problémát okozó kérdések tisztázására, általában gyors válaszokkal. Tipp: érdemes megkeresni a legmegfelelőbb fórum témacsoportot, és független kérdések felmerülése esetén új témát indítani.
 • Levelezőlistáink archívumait is elérhetővé tettük külön területen, különböző nézetekkel ellátva.
 • Végül szójegyzéket is fenntartunk, mely a gyakran felbukkanó rövidítéseket, kifejezéseket bontja ki.

A weben hogyan érhetőek el a tartalmak?

 • A Weblabor egyik legfontosabb nézete a kategorizált elrendezés. Megjelenő tartalmaink címkéket kapnak, sőt a felhasználók is címkézhetik azokat. Ezek a címkék lehetővé teszik a hatékonyabb visszakeresést.
 • Minden tartalom típusnál elérhető az idő szerinti nézet is, azaz kategóriától függetlenül a frissebb tartalmaktól a régebbi bejegyzésekig is lehet böngészni típusonként külön-külön.
 • Archívum szolgáltatásunk lehetőséget ad az adott években/hónapokon/napokon megjelent tartalmak elérésére, azok típusától függetlenül.
 • A követő nevű eszköz segít abban, hogy ne csak az új tartalmakat, hanem a tartalmak változásait is figyelemmel tudd kísérni. Itt egy új hozzászólással rendelkező tartalom rögtön a lista tetejére ugrik. Az egyes felhasználók által bevitt tartalmak kigyűjtésére is a követő használható. Tipp: a követő rendkívül sokat tud segíteni a webhely változásainak nyomon követésében.
 • Amennyiben a fentieknél sokkal konkrétabb kérdéssel jössz oldalunkra, akkor a weblapunk minden oldalán megtalálható keresőmezőt tudjuk figyelmedbe ajánlani, mely a levelezőlisták és a Weblabor más tartalmai között is kereső Google keresőmotort használja, sokrétű szűrési lehetőségekkel.
 • Amennyiben bármikor gyors áttekintésre van szükséged webhelyünk szerkezetéről, webhely térképünk lehet segítségedre.

Milyen más módon követhetem az újdonságokat?

 • Szolgáltatásaink között heti és napi hírlevelek is szerepelnek, melyek lehetővé teszik, hogy a webhelyen megjelenő újdonságokat adott időközönként át tudd tekinteni. Csak regisztrált felhasználóink iratkozhatnak fel ezekre a hírlevelekre.
 • A Weblabor szerkesztői nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tartalmak újdonságai RSS formában is elérhetőek legyenek. Összevont RSS-ünkben minden tartalom szerepel, de egészen finom bontásban elérhetőek a különböző területek, sőt az egyes kategóriák RSS csatornái is. Részletesebb információkat külön erre a célra létrehozott oldalunkon kaphatsz. Tipp: figyeld az oldalakon megjelenő naracssárga és zöld RSS gombokat és/vagy használj autodiscovery szabványt támogató RSS olvasót – például Mozilla Firefox böngészőt vagy Microsoft Internet Explorer 7-et.

Szerzők, beküldések

Kik írják a Weblabort? Van szerkesztő? Van moderátor?

Rendszerünk lehetőséget ad mindenkinek, hogy részt vegyen a tartalom építésben, és ezzel egyre többen élnek. A megnyitott fórum témák és beküldött állás/munka hirdetések azonnal megjelennek az oldalon, a többi tartalom előzetes elfogadás után publikálódik. A hozzászólások minden esetben azonnal megjelennek. Tipp: a felhasználók oldalai lehetőséget adnak az általuk bevitt tartalmak lekérdezésére.

Mivel a fórum témákon, munka/állás hirdetéseken és a hozzászólásokon kívül minden más tartalom beküldés előzetes elfogadáshoz kötött, ezért ezek mindenképpen szerkesztett tartalmaknak tekinthetőek. A webhely szerkesztői tudják megjelentetni a beküldött tartalmakat. Az ésszerű módosítás, bővítés jogát fenntartjuk. Tipp: éppen ez teszi lehetővé, hogy akár csak félkészen megírt hírt is javasolhass, hiszen a szerkesztők úgyis „kipofozzák” azt, mielőtt megjelenik.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az elfogadó szerkesztő egyéni belátására van bízva, hogy milyen mértékű (általában kisebb) tartalmi módosítás esetén tartja meg az eredeti szerző nevét beküldőként. A fórum témák és a hozzászólások esetében szükség esetén utólagos moderálással élünk. Általában nem odaillő és túlságosan szélsőséges megnyilvánulásoknál illetve az illegális ajánlatoknál és azokra felbujtó kéréseknél vesszük elő a törlés eszközét.

Mik a beküldött tartalmakra vonatkozó szerkesztőségi elvek?

A beküldött tartalmak szerkesztésekor a Weblabornál a következő elveket vesszük figyelembe, ezek mentén hajtunk végre változtatásokat, illetve fogadunk el vagy utasítunk vissza beküldéseket. Minden esetben igaz, hogy törekszünk a webfejlesztőknek releváns tartalmak publikálására. A webhelyünk témájától jelentősen eltérő (például hardver) kérdéseket töröljük. A témáink közé nem illő, de a közösséget foglalkoztató kérdések számára levelezőlistát üzemeltetünk wl-flamelista néven.

 • A blogmarkok rövid leírással rendelkező felhívások máshol megjelent tartalmakra. A címüknek a hivatkozott oldal nyelvén kell íródniuk, bár nem kell feltétlenül a hivatkozott oldalon használt címet alkalmazni. A leírásuk mindenképpen magyar nyelvű, lehetőleg objektív megjegyzés; olyan hosszúságú, hogy az egy tooltip területén teljes egészében megjeleníthető legyen. A beküldő saját véleményét a blogmark megjelenése után hozzászólásként kifejtheti, és így eszmecserét kezdeményezhet. A blogmarkok lehetőleg, bár nem feltétlenül aktuális tartalmakra mutatnak.
 • Könyvajánlók beküldésekor arra érdemes figyelni, hogy az ajánló legalább néhány bekezdést öleljen fel, és az ajánlót író véleményét is tükrözze. Ebben a műfajban jelentősen hátrányos az objektivitás erőltetése, különösen, ha ez csak a tartalomjegyzék ismertetésére korlátozódik. A könyvhöz tartozó képet a szerkesztőség viszi fel megjelentetés előtt.
 • A blog bejegyzéseknek a Weblaboron szokásos hosszúságú bevezetővel kell rendelkezniük, hogy a honlapon és más összefoglaló oldalakon megjelenhessenek. Teljes egészében máshonnan beidézett tartalom nem elfogadható, ilyen esetben blogmark formájában küldhető be egy hivatkozás. A blog bejegyzésnek nem kell feltétlenül informatívnak lennie, a beküldő véleményét is türközheti. Rendszeres (visszatérő) vélemény formálásra azonban saját blog indítást javaslunk, melynek webes témájú bejegyzései a web.miner.hu oldalon megjelenhetnek. Különös tekintettel arra, hogy a megjelent blogbejegyzések nem térhetnek el jelentősen a Weblabor szerkesztőségének álláspontjától (ha egy kollektív álláspont egyáltalán definiálható).
 • Munka/állás hirdetés beküldésekor a rendszer megköveteli, hogy a beküldő nyilatkozzon arról, hogy a hirdetés webes fejlesztőket és/vagy grafikusokat érint. A hirdetésben mindenképpen meg kell adni kapcsolatfelvételi lehetőséget, vagy a beküldő felhasználónak be kell kapcsolnia a kapcsolatfelvételi űrlapját (ilyenkor is érdemes ennek webcímére felhívni a figyelmet). Ha nincs kapcsolatfelvételi lehetőség, vagy a hirdetés nem a Weblabor témájához kapcsolódik, akkor töröljük.
 • A cikkek beküldése és szerkesztése egy hosszú folyamat. A szerkesztőség ugyan Word dokumentumban is tud fogadni cikket (gyorsan bbcode formázásúra alakítva azt), mégis a bbcode formázott cikkeket részesítjük előnyben. A várt cikkek terjedelme a meglévő cikkek alapján megbecsülhető. Rövidebb tippeket blog bejegyzés formájában fogadunk el.
 • A fórum témákat illetően a fórumokról leírt elveket igyekszünk érvényesíteni, és ennek megfelelően időnként kénytelenek vagyunk szerkeszteni. Azoknak a fórum témáknak a címét gyakran kifejezőbbre változtatjuk, melyek túl általános megfogalmazásukkal arra indíthatnak későbbi kérdezőket, hogy a teljes téma felvetéshez nem kapcsolódó kérdést tegyenek fel hozzászólás formájában, csak a címből kiindulva. A rossz helyre beküldött témákat is a megfelelő csoportba igyekszünk helyezni.
 • Végül de nem utolsó sorban a hozzászólások esetében is kénytelenek vagyunk időnként a moderálás eszközéhez nyúlni. Azokat a hozzászólásokat illetve válaszokat, melyek a fórumokról leírt, de minden Weblabor tartalomnál alkalmazott elvek szerint új témát képeznek töröljük vagy új fórum témát hozunk létre tartalmukkal. A kizárólag flame célú hozzászólások megjelenését igyekezzük megakadályozni, illetve sokszor moderálni.

Az itt vázolt szerkesztőségi/moderálási elvek nem feltétlenül kizárólagosak, a korábban előfordult leggyakoribb kérdéseket jártuk körül a leírásban.

Részt vehetek én is a szerkesztésben?

Bármely felhasználónk részt vehet a közösség által gyűjtött tartalmak bővítésében. A névvel vállalt tartalmakra, kérdésekre szívesebben reagálnak látogatóink. Ha bővebben is érdekel a beküldhető tartalmak köre, lásd részletesebb leírásunkat a tartalom beküldésről.


Miért jó tagnak lenni?

Az ezen az oldalon található információk alapján is világos, hogy webhelyünk tartalmát teljesen szabadon olvashatod anonim módon is. Miért éri meg akkor mégis tagnak lenned a Weblaboron?

 • Hasznos beküldéseiddel, elmés hozzászólásaiddal természetesen saját tekintélyedet javíthatod. Ez sokkal könnyebb, mint gondolnád. Tipp: tagjaink az „arctalan beküldő” megjelenítése helyett az előre elkészített jópár avatár közül kiválaszthatják a nekik legmegfelelőbbet – vagy akár újakat is javasolhatnak.
 • Felhasználóink számára egyérteműen jelezzük, hogy mely tartalmak és hozzászólások olvasatlanok számukra. Ezzel az újdonságok követése sokkal könnyebbé válik, hiszen a webes felületen is gyorsan beazonosíthatóak a szálakba rendezett hozzászólásokra küldött válaszok, vagy akár az új blogmarkok a követőben.
 • A már olvasott hosszú szálakkal nem terhelünk. A követőben a már olvasott hozzászólás szálak csak egy „további hozzászólások” link erejéig jelennek meg, ha már elég sok kommentár érkezett egy témára.
 • Hírlevelünkre csak regisztrált felhasználók iratkozhatnak fel. A napi és a heti hírlevelek megrendelésére a felhasználói oldaladon van lehetőséged.
 • Értesülhetsz moderációs lépéseinkről. A témákhoz nem tartozó, vagy más okból moderált hozzászólások illetve tartalom beküldések adminisztrációja esetén felhasználóink információt kaphatnak az elmozgatott tartalmuk új helyéről, vagy egy esetleges hozzászólás törlés okáról is.
 • Saját álláshirdetéseidet módosíthatod. A munka/állás hirdetések beküldői módosíthatják a hirdetésüket, elírásokat javítva vagy a hirdetéssel kapcsolatos valamilyen változást követve.

Miért van ennyi fórum téma, kinek jó ez?

Sok más fórumban jellemző, hogy egy-egy elindított téma hónapokig, évekig aktív, újabb és újabb kérdések merülnek fel az adott témában. Ezekben a fórumokban jellemző, hogy a témakört csak a téma címe határozza meg, és ez széles mozgásteret ad az újabb kérdések felvetésének.

Mi azonban úgy gondoljuk, hogy maradandó tartalmat szeretnénk biztosítani a látogatók számára, melyben könnyű rábukkanni az éppen keresett kérdésekre és válaszokra. Márpedig a keresők alapegysége a weblap. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy téma minden hozzászólása egy oldalon jelenjen meg, lapozás nélkül. Ahhoz azonban, hogy jól fókuszált, és így könnyen megtalálható tartalmak jelenjenek meg a fórumban, arra van szükség, hogy eléggé konkrét témakörök mentén folytatódjanak az eszmecserék. Így egy témát nem csak annak néhány szavas címe, hanem a teljes témaindító szövege meghatároz, és az arra adott hozzászólások illetve válaszok szorosan kell, hogy kapcsolódjanak az adott kérdéshez.

Ez a megközelítés pontosan annak a számolatlanul sok embernek jó, akik webhelyünkre különböző keresések eredményeképpen érkeznek. Ha a fenti egyszerű elvet követjük, akkor nekik nagyon egyszerű dolguk lesz, hiszen egy-egy oldalon csak a tényleg oda tartozó tartalmakat találják majd meg, és hamar el tudják dönteni, hogy ez érdekes-e számukra vagy nem.

Röviden összefoglalva tehát a következő alapvető értelmezéseket követjük:

Téma
Egy cím és a teljes hozzá tartozó témaindító szöveg
Hozzászólás / válasz
A téma címe és teljes témaindítója által meghatározott témakörbe tartozó válasz, észrevétel.
Új téma
Minden olyan felmerülő felvetés, kérdés, mely a hozzászólás illetve válasz fogalmán túlmutat.

Érdemes megjegyezni, hogy pontosan ezeket az elveket követjük a blog, cikkek, könyvajánlók stb. hozzászólásai és az azokra érkezett válaszok esetén is, mely esetben a témát a tartalom címe és teljes szövege határozza meg.


Webhelyünkkel kapcsolatos megválaszolatlan kérdéseid, panaszaid

Eléggé könnyen előfordulhat, hogy olyan kérdésed van, amire itt nem tértünk ki. Amennyiben úgy gondolod, hogy a kérdés nem tartozik a nyilvánosságra, keress meg bennünket emailben. Ha nyilvánosan felteendő kérdésed vagy megvitatandó problémád lenne az oldallal kapcsolatban, akkor az erre a célra létrehozott fórum csoportot javasoljuk.