ugrás a tartalomhoz

O'Reilly CSS Pocket Reference, 2nd Edition

Granc Róbert · 2004. Szep. 25. (Szo), 22.30

Szerző:

Eric Meyer

Kiadó:

O'Reilly

2004

ISBN:

0-596-00777-9

Oldalak száma:

134

Értékelés:

9

Linkek

A webfejlesztők világszerte - és talán lassan már hazánkban is - egyre fontosabbnak tartják a szabványoknak megfelelő honlapok készítését. Ez természetesen nem csak azt jelenti, hogy a megjelenés kialakításakor hanyagoljuk a táblázatok használatát, és inkább stíluslapokat alkalmazunk, hanem azt is, hogy mind a HTML, mind a CSS kódunk követi a szabványokat. Ez sokszor sajnos nem is olyan egyszerű, főleg hogy a még mindig legelterjedtebbnek számító böngésző - az Internet Explorer - gyakran igen sajátosan értelmezi ezeket.

A CSS zsebkönyv nemcsak a CSS stíluselemek használatát mutatja be részletesen és alaposan, hanem egy táblázatban összefoglalja azt is, hogy az ismertebb böngészők mely verziói mely stíluselemeket (nem) támogatják.

Ez a zsebkönyv nem kezdőknek szól. Nem lehet belőle megtanulni a CSS használatát - még úgy sem, hogy a szerző, a CSS elismert szakértője, Eric Meyer a könyv elején áttekinti mi is az a CSS, és hogyan használható. Nem is célja a CSS tanítása, sokkal inkább az, hogy könnyen áttekinthető és elérhető, valamint igen részletes információforrás legyen a gyakorlott grafikusok és fejlesztők kezében a CSS stíluslapok mindennapi szerkesztéséhez.

Fontos kiemelni, hogy a CSS zsebkönyv második kiadása már a CSS 2 és a CSS 2.1 specifikációknak megfelelő adatokat is tartalmazza, valamint a böngészők kompatibilitását mutató táblázatok immár az Internet Explorer 6 adataival is frissültek.

Érdemes lenne ezt a könyvet magyarul is megjelentetni, akkor tíz ponttal tudnám jutalmazni a kiadványt.
 
1

Megjelent magyarul

Jano · 2006. Aug. 15. (K), 22.38
Keress egy szimpatikus boltot ahol megveheted: Google: CSS zsebkönyv
2

CSS Zsebkönyv, értékelés: 5/10

Török Gábor · 2009. Feb. 2. (H), 23.39
Miután átolvastam a könyvet, a kezdeti lelkesedésem igencsak alább hagyott. Nem értem a könyv célját, nem értem, hogy kinek szól. A szerző a nyelv átfogó és tömör bemutatását követően átcsap a kiválasztók (kijelölők, sic!) és tulajdonságok ismertetésébe. No de. A könyv terjedelme végett (zsebkönyv, értsd: 130 oldal körül a normál lapmérethez képest feleakkora lapokon) részletes ismertetésbe nem bocsátkozik. Olyannyira, hogy például a margin „gyorsírásos” tulajdonság ismertetésekor mindenről ír, csupán arról nem, hogy az értékeket akkor tehát milyen sorrendben is kell megadni. Azt is mondják, nem a kezdőknek javasolt. Akinek pedig már keze alatt ég a munka, a jobbnál jobb online referenciák helyett miért kezdene el lapozgatni egy idővel természetszerűen elavuló kiadványt?

Robi ajánlója szerint „nemcsak a CSS stíluselemek használatát mutatja be részletesen és alaposan, hanem egy táblázatban összefoglalja azt is, hogy az ismertebb böngészők mely verziói mely stíluselemeket (nem) támogatják”. Nos, az eredeti kiadáshoz nem volt szerencsém, de a magyar változatban ilyen nincs; míg az elején néhány kiválasztónál, tulajdonságnál említést tesz Meyer holmi Opera 4 és Navigator 4.x beli támogatottságról (nota bene: a kiadás éve 2004.), a könyv túlnyomó részén a nyelvi elemek puszta ismertetése jut ki.

És akkor néhány gondolat erejéig a magyar fordításról: szinte olvashatatlan. Szegély (értsd: keret), kijelölő (értsd: kiválasztó), tömbszerű elemek (értsd: blokkok), meg rangsorolt stíluslapok (értsd: Cascading Style Sheets). Ha az erőltetett terminológiát „a kód a lényeg” felkiáltással sikerül is megemésztenünk, kedvünket szegik majd a forráskódokban hol lefordított, hol pedig idegennyelvű formában hagyott kifejezések.

A könyv tördelése szép, kötése forgatás álló – O'Reilly minőség. Tízből legfeljebb öt.