ugrás a tartalomhoz

Rólunk

Weblabor - a fejlesztői forrás

A Weblabor az NJSZT WFSZ által támogatott független szakmai lap, web alapú fejlesztésekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik, ötleteket, megoldásokat nyújt. Hírei, cikkei, ajánlott linkjei webalapú alkalmazások fejlesztői számára lehetnek hasznosak, a közösségi szolgáltatások ilyen környezetben felmerült problémák esetén nyújtanak segítséget.

A közösségről

Webhelyünket a közösség tagjai szerkesztik a közösség számára. Ezért azon vagyunk, hogy minél többen bekapcsolódjanak az értékes tartalmak összegyűjtésébe és megosztásába. Folyamatosan egyre többen vannak, akik szívesen járulnak hozzá a minőségi tartalmak gyarapításához a szerkesztőkön kívül is. A jó személyes kapcsolat kialakítására is törekszünk a közösség különböző tagjaival, a találkozókon és konferenciákon nyílik lehetőség arra, hogy személyesen is összejöhessünk. Egy esetleges következő hasonló lehetőség a blogban mindig megtalálható.

Történet

A Weblabor 1999 elején indult Somkuti Sándor "Manu oldalak" webhelyének kiterjesztéseként, Hojtsy Gábor társulásával. A sok változást megélt eredeti oldal hosszabb írásokat közölt, ingyenes szolgáltatásokat nyújtott és népszerű levelezőlistákat üzemeltetett. 2003 elején egyesült a 2001 májusában Granc Róbert által indított PHPInfo magazinnal, amely aktuális hírekkel, linkekkel szolgált felhasználóinak. Így a kétféle szolgáltatási elem együtt érhető el a Weblabor keretein belül, és a tartalmak további bővítésére nyílt lehetőség.

A webhely technikai háttere

Webhelyünk háttérprogramja a nyílt forráskódú Drupal rendszer, melyet a Weblabor igényei szerint Hojtsy Gábor és Bártházi András szabott testre. A magyar fordítást a Drupal.hu fordítói csapata készítette. A Weblabor speciális kódjaitól eltekintve minden általánosan használható Drupal módosítást az alaprendszerbe javasoltunk, vagy kiegészítő modulként elérhetővé tettünk. Ezzel a Weblabor fejlesztése során felmerült problémák megoldásaival a nyílt forráskódú közösséget gazdagítottuk.

A programok változáskezelését Subversion verziókezelő rendszerrel végezzük. A webhely oldalain megjelenő HTML és CSS kódok esetében megtettük a tőlünk telhetőt a web szabványokhoz igazodás érdekében. Véleményünk szerint ezen ajánlások betartásában és a helyes megjelenés ellenőrzésében a Firefox böngésző a Firebug és Web Developer kiegészítőkkel segíthet a legtöbbet.

Az oldalon található levelezőlistákat a Mailman levelezőrendszer segítségével üzemeltetjük. A webhely Debian Linux operációs rendszeren, Apache webszerver segítségével, MySQL adatbáziskezelővel, PHP, Perl és Python nyelveken írt programokkal szolgálja a látogatókat. Az oldalon található forráskódokat a Drupal rendszerbe integrált SyntaxHighlighter programmal színezzük.

Köszönetnyilvánítás

Ezúton is köszönjük minden látogatónk, felhasználónk támogatását, a folyamatos pozitív visszajelzések nélkül az oldal nem tudna fennmaradni!

Visszamenőlegesen köszönettel tartozunk a PHPHostnak, a hoszting.com-nak, a Wish Internet Consultingnak és az Externetnek, amiért hosszú ideig támogatták a Weblabor fennmaradását.

Linkelj a Weblaborra!

Ha úgy gondolod, hogy webhelyünk hasznos szolgáltatásokat nyújt, és ezt a véleményed másokkal is meg szeretnéd osztani, választhatsz az alábbi mini reklámok közül. Arra kérünk, hogy a képeket ne az oldalunkról jelenítsd meg, hanem mentsd le, és a saját web tárhelyedről szolgáld ki. A link lehetőleg a Weblabor főoldalára mutasson (http://weblabor.hu/). Köszönjük közreműködésed webhelyünk népszerűsítésében.

Weblabor mini banner (1) vagy Weblabor mini banner (2)

Felhasználói csoportok

O'Reilly Felhasználói Csoport

O'Reilly User Group logó 2004. augusztusában csatlakoztunk az O'Reilly User Group programhoz, melynek keretében támogatást kapunk az O'Reilly kiadótól könyvek, promóciós anyagok és 20% O'Reilly termék és konferencia kedvezmény keretében. Gyümölcsöző együttműködésünknek köszönhetően a legfrissebb szakkönyvekről tudunk hírt adni.

Peachpit Felhasználói Csoport

Peachpit User Group logó 2004. decemberében vettük fel a kapcsolatot a Peachpit kiadóval, melynek keretében könyvekkel és promóciós anyagokkal támogatják oldalunkat.

Pearson Felhasználói Csoport

2004. decemberében vettük fel a kapcsolatot a Pearson kiadóval, melynek keretében könyvekkel és promóciós anyagokkal támogatják oldalunkat.