ugrás a tartalomhoz

Zend PHP Certification Study Guide

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 26. (H), 08.45

Szerzők:

Stuart Herbert, Daniel Kushner, George Schlossnagle, Björn Schotte, Chris Shiflett, Marco Tabini

Kiadó:

SAMS Publishing

2004

ISBN:

0672327090

Oldalak száma:

264

Értékelés:

7

Linkek

A Zend vizsgához kapcsolódó egyetlen hivatalos kiadvány első közelítésben könnyű olvasmánynak ígérkezik, hiszen karcsú kialakításával alaposan a szokványos PHP könyvek méretei alá került. És ez rendjén is van így, a vizsgában a terület specifikus ismereteket nem tudják visszakérdezni, így SQL ismertetés vagy még távolabbi területek témakörei sem kerülhettek a könyvbe. Ezzel együtt leginkább valamilyen tapasztalattal rendelkező fejlesztőknek ajánlható, akik jól össze szeretnék foglalni alapismereteiket, és fel szeretnének készülni arra, ami a vizsgán várható.

A könyv tehát sok tekintetben bevezetőnek tekinthető, amint az a tartalomjegyzéke alapján is érezhető. Ez azonban nem akadályozza meg a szerzőket abban, hogy az alapvető ismeretek mellett kisebb trükköket is bemutassanak. Például olyan részletekre is fény derül, hogy a sendmail_path beállítást Windows rendszereken is figyelembe veszi a PHP, ha az be van kapcsolva. Ez valóban sokáig nem volt dokumentálva, és ezért tapasztaltabbak nem is tudhatják. Márpedig a mintatesztben rákérdeznek erre az ismeretre is.

Fontos eleme a vizsgának, hogy teljes egészében a PHP 4-es verziójáról szól. Bár a könyv néhány (összesen legfeljebb talán öt-hat) mondatban kitér arra, hogy bizonyos újdonságok lesznek majd az ötös verzióban, ezek ismeretét a vizsgázótól nem várják el.

Biztos vagyok benne, hogy akárkinek a kezébe is kerüljön ez a könyv, alaposan át fogja olvasni, hiszen a vizsgára felkészülve minden apró részlet érdekes lehet. Ezért sajnálom, hogy ugyanezt a neves szerzők és a szakmai utómunkálatokkal foglalkozó személyek nem tették meg. Sajnos a kódpéldák és a mintakérdések feltűnően mutatják, hogy melyik szakaszt készítették más-más szerzők. Ez azonban még önmagában nem lenne gond.

Ahogy alaposan olvastam a könyvet, először kisebb, majd nagyobb hibákra is figyelmes lettem. Elvárható lenne, hogy egy tömbön végzett for ciklust pár oldallal később ne rekurzív ciklusként emlegessen a szerző, vagy egy adatbázis függetlennek szánt példában ne az addslashes() függvényt alkalmazzák az adatok előkészítésére.

Ezek mellett azonban még mindig könnyen el lehetne menni, hiszen nem ebből a könyvből érdemes megtanulni a PHP-t. Számomra a legsajnálatosabb az volt, hogy számos mintakérdés is hibásan jelent meg. Vannak olyan kérdések, melyek kifejezetten azt derítenék ki, hogy ismerjük-e a függvények pontos nevét, és szavak megcserélésével vagy rokonértelmű szavak használatával próbálnak átverni. Ugyanakkor a könyvben van olyan kérdés is, ahol a szerző véletlenül írta el egy php.ini beállítás nevét, és így egy helyes választ sem kaphatunk a megadottak közül a kérdésre. De ennél kellemetlenebb egy másik kérdés logikai hibája, mely szerint foo[] létrehoz tömböt PHP-ben, de foo[bar] nem (azzal magyarázva, hogy ezutóbbi többször használva csak a legutóbbi értéket tartja meg). Ráadásul a könyvben olyan kérdéssel is találkozni, amely két jó választ vár, de a megoldókulcsban csak egy lehetséges jó válasz van megadva.

Érdemes tehát nagy körültekintéssel olvasni a könyvet. Az, hogy a valódi Zend vizsga kérdéseiben számíthatunk-e ilyen jellegű hibákra, nem tudjuk, és amíg ki nem próbáljuk, talán nem is tudhatjuk meg, hiszen a vizsga menetéről és feltételeiről szerencsésen bekerült fejezetben megkapjuk a teljes Non-Disclosure Agreement dokumentum másolatát, amit a vizsga megkezdése előtt el kell fogadnunk, márpedig ennek következményeként a kapott kérdéseket nem ismertethetjük senkivel semmilyen formában.

Félretéve a szakmai malőröket, a könyv szerkezete, koncepciója számomra igazán szimpatikus volt, sokhelyütt nem eresztették feleslegesen bő lére egy-egy téma tárgyalását. Tulajdonképpen a biztonságos fejlesztésről szóló szakasz rövidsége volt csak sajnálatos, bár nem kizárt, hogy külön biztonságos fejlesztésről szóló minősítés is előkészületben van, ami bevezethető, amennyiben az alap vizsga jól teljesít. Addig is, hogy a jelenlegi vizsgára készülők jól szerepeljenek, csak ezt a könyvet tudom ajánlani.
 
1

vizsga

domdom · 2005. Szep. 26. (H), 23.30
valaki próbálta már a vizsgát?
vagy esetleg előjött egy állásinterjún, hogy előny lenne a megléte? egyáltalán hallottak már a hazai cégek arról, hogy létezik ilyen?
2

egy ember?

kisstoth · 2006. Ápr. 3. (H), 15.40
A Yellow Pages for PHP Professional szerint hazánkban egyelőre csak egy ember tett ilyen vizsgát...
3

változások

tamicskod · 2009. Feb. 20. (P), 10.48
Az ajánló újra előásta ezt a könyvet. Azóta vannak újabb hírek is. A levizsgázott magyar php fejlesztők száma is nőtt :) és a Zend PHP 5 Certification Study Guide második bővített kiadása is megjelent. Számos helyen elérhető már. Információt a vizsgáról és a könyvről itt is gyűjthettek.

Nem tudom kinek mennyire hasznos, de egy Zend Framework Certification is napvilágot látott. Ezzel kapcsolatban itt tudtok felkészülni.

Mindenkinek jó munkát :)