ugrás a tartalomhoz

Animation and Effects with Macromedia Flash MX 2004

Granc Róbert · 2005. Ápr. 27. (Sze), 10.00

Szerző:

Jen Dehaan

Kiadó:

Peachpit, Macromedia Press

2005

ISBN:

0-321-30344-X

Oldalak száma:

472

Értékelés:

10

Linkek

Az elmúlt években a Macromedia Flash megtalálta a helyét mind a weben, mind az „offline” médiában, CD-ROM-ok, kisalkalmazások felületeként. Szerencsére egyre ritkábban találkozni öncélú, értelmetlen intrókkal, kikapcsolhatatlan hangú animációkkal, egyre többször valóban értelmes, izgalmas, jó kialakítással rendelkező animációk, effektusok, alkalmazások kerülnek képernyőnkre.

Habár egyre több könyv és webes cikk, leírás jelenik meg a Flash programozási felületéről, az Actionscriptről, igen kevés friss írás foglalkozik a tervezés és animáció kérdésével.

Ez a könyv hiánypótló kiadvány tehát: azoknak szól, akik csak ismerkednek a Flash használatával. Lépésről-lépésre végigvezet az effektusok és az animáció kialakításának folyamatán, trükkjein, számos gyakorlati példával mutatva be a tanultakat. Ezeket a könyvhöz csomagolt CD-ROM tartalma (a példákban szereplő médiafájlok, a kiinduló, valamint a kész animációk) egészíti ki. Erre szükség is van, hiszen így a gyakorlatban azonnal alkalmazva a frissen olvasottakat, jóval könnyebb a tanulás.

A könyv a Flash animáció igen széles területét fogja át, a legegyszerűbb mozgatástól (motion tween) kezdve az alakváltozáson (shape tween), a képsoronkénti és a szkripttel vezérelt animáción vagy videók beágyazásán keresztül teljes alkalmazások (a példában egy képgaléria) elkészítéséig, így véleményem szerint a tizedik fejezet végére érve bárki bátran belevághat saját munkák fejlesztésébe, kiváló alapra épít.

A kiadvány igen alaposan áttekinti a tárgyalt témaköröket, bátran ajánlom mindenkinek aki most ismerkedik a Macromedia Flash használatával, vagy esetleg eddig csak az Actionscripttel foglalkozott, de az animációk felé is nyitni szeretne.