ugrás a tartalomhoz

Perl 6 and Parrot Essentials, 2nd Edition

Bártházi András · 2004. Nov. 1. (H), 18.30

Szerzők:

Allison Randal, Dan Sugalski, Leopold Tötsch

Kiadó:

O'Reilly

2004

ISBN:

0-596-00737-X

Oldalak száma:

294

Értékelés:

8

Kevés technikai kiadó engedheti meg magának, hogy olyan dologról jelentessen meg könyvet, ami egyelőre még csak tervezési fázisban van. Nos az O'Reilly ezen kiadók egyike, a „Perl 6 and Parrot Essentials” című könyv pedig egy ilyen könyv, hiszen immár a második kiadás a jelenleg még csak tervezési szakaszban levő Perl 6-os nyelvről. Ennek ellenére a könyv olvasmányosra sikerült, s ha megismerjük a Perl 6 lehetőségeit, minden bizonnyal megértjük, miért is engedhette meg magának a kiadó ennek a könyvnek a megjelentetését.

A könyv első kiadásának még csak „Perl 6 Essentials” volt a címe, azonban ebben a kiadásban már jelentős szerepet kapott a Parrot, azaz a Perl 6 virtuális gépének a bemutatása is. A könyv alapvetően erre a két részre bontható, a bevezető után a Perl 6 nyelvvel, majd a könyv végén a Parrot virtuális géppel ismerkedhetünk meg.

A bevezetésben megismerkedhetünk a Perl 6 születésével, avval, hogy hogyan fejlesztik a nyelvet, s ha kedvünk van, hogyan tudunk mi is bekapcsolódni.

A Perl 6 alapvető szintaktikája, a szubrutinok lehetőségei, az objektum orientáltság, a nyelvtanok és szabályok alkotják a gerincét a Perl 6 bemutatásának. Az objektum orientált programozásról szóló rész ebben a kiadásban teljesen új, hiszen az Apocalypse 12, mely erről szólt, az első kiadás után jelent meg. Ezekben a fejezetekben egy teljesen jól használható útmutatást kapunk, mely referenciaként is hasznos lehet.

A Parrotról szóló fejezetek bemutatják ennek az új és modern virtuális gépnek a tervezési követelményeit, az architektúráját, lehetőségeit és működését. Olvashatunk egy nagyon alapos bemutatót a Parrot gépi kódú programozásáról, mely meglepően magas szintű utasításokat tesz lehetővé. Megismerkedhetünk a PIR (Parrot Intermediate Representation) nyelvvel, mely még egy további szintet tesz a gépi kódú programozás elé, s egy kicsit magasabb szinten enged programozni. A könyv végén egy igen részletes Parrot referenciát találunk.

Mindent összefoglalva a könyv egy igen alapos és jól rendszerezett áttekintést ad a Perl 6 és a Parrot lehetőségeiről, akit érdekelnek e rendkívül érdekes és nagyreményű páros lehetőségei, mindenképp csak ajánlani tudom a könyv megvételét. Két viszonylag apróbb hiányosságát tudom csak a könyvnek megemlíteni, mégpedig hogy nincsenek benne életből vett példák, s arról sem szól igazán, hogy hogyan tudom kipróbálni a bemutatott dolgokat a valóságban is. Az első talán megbocsátható hiányosság, hiszen nem feltétlenül kell ennek is a könyv céljának lennie, de egy viszonylag részletesebb leírás a Perl 6 beüzemeléséről sokkal könnyebbé tette volna a nyelvvel történő ismerkedést.