ugrás a tartalomhoz

RESTful Web Services

Bártházi András · 2010. Jún. 3. (Cs), 10.36

Szerzők:

Leonard Richardson, Sam Ruby

Kiadó:

O'Reilly

2007

ISBN:

978-0-596-52926-0

Oldalak száma:

419

Értékelés:

9

Linkek

Talán minden webfejlesztő eljut egyszer odáig, hogy egy szolgáltatást nyújtó weblap API-ját kell kifejlesztenie. Ehhez vannak már szabványos megoldások és megközelítési módok. Ezek egyike a REST filozófiája, mely – leegyszerűsítve – azt mondja, hogy a szabványos HTTP kérés–válaszokra építve, az elérendő erőforrásokat külön-külön egyedi URI-hoz rendelve építsük fel szolgáltatásunkat, mert annak számos előnye van. A könyv ezt a filozófiát próbálja meg átadni, megtanítani az olvasónak, egy térképes példán keresztül.

Nem kézikönyvet, szájbarágós használati útmutatót kapunk, hanem inkább a filozófia egy értelmezését, magyarázatát, ahol ráadásul nem is mindig egy megoldás létezik, sokszor ránk van bízva a kivitelezés. A könyv ebben nagyon jó, azonban a végső válaszokat ne keressük benne.

Bár az iromány érzésem szerint inkább API központú, de nem csak API-k kialakításánál, hanem akár egy webszolgáltatás létrehozásánál is hasznosíthatjuk a tudást, hiszen – kis csúsztatással – egy API és egy szolgáltató weboldal többnyire csak annyiban különbözik egymástól, hogy az átadott információ nem csak az adatokat, hanem formázást, kiegészítő információkat is tartalmaz.

Az egyes fejezetek során

  • betekintést kapunk a programozható web alapjaiba,
  • példakódokkal (népszerűbb nyelveken) illusztrált webszolgáltatás klienseken tekinthetjük át a fogyasztási lehetőségeket,
  • összehasonlításra kerül a REST filozófia más megoldásokkal (pl. SOAP),
  • bemutatásra kerülnek a filozófiából következő előnyök,
  • megismerkedhetünk az erőforrások kérdésével, a csak olvasható, majd az írható–olvasható szolgáltatások sajátosságaival,
  • gyakorlati tippeket és trükköket kapunk a REST-hez,
  • szó esik az AJAX-os kérések során felmerülő kérdésekről,
  • s végül pár keretrendszerről, HTTP státusz kódokról és fejléc elemekről.

Alapos könyv, a nettó 419 oldalával nem tartozik a vékony, gyorsan átfuthatók közé, de sokat lehet belőle tanulni a webről, akkor is ha éppen nem szeretnénk webszolgáltatást készíteni.