ugrás a tartalomhoz

Web programozás

Nagy Gusztáv · 2005. Jan. 16. (V), 09.11

Szerző:

Gál Tibor

Kiadó:

Műegyetemi Kiadó

2004

ISBN:

963 420 800 2

Oldalak száma:

633

Linkek

A web programozás alapjairól egy rendkívül jó áttekintést találunk a könyvben. Évtizedes oktatási tapasztalat látszik a könyv alapos és átfogó szemléletén. Nemcsak azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik a webprogramozás lehetőségeivel szeretnének megismerkedni, hanem azoknak is, akik régebb óta foglalkoznak a témával, hiszen sokoldalú kézikönyvként is megállja a helyét. Ott a helye minden webprogramozó polcán!

Először a HTML nyelv igen részletes leírását olvashatjuk, sok példával megtűzdelve. Nekem érdekes újdonság volt itt, hogy az SGML (a HTML elődje) DTD (dokumentum-típus definíció) fogalmát a HTML nyelv bemutatásához is használja. Ez jól mutatja, hogy a szerző elkötelezett híve a szabványoknak való megfelelésnek. E fejezetben fontos összehasonlítást találhatunk arról, hogy miben más egy XMTML dokumentum, mint a szabvány HTML.

Természetesen a CSS-ről is olvashatunk egy összefoglalást, amely a gyakrabban használt elemeket ismerteti. Mivel a korábbiak az SGML-t érintették, az XML bemutatása viszonylag egyszerű a következő a fejezetben. Természetesen itt is fontos helyet foglal el a DTD ismertetése. Az XML-hez kapcsolódó egyéb technológiák is előkerülnek a következő fejezetben. Névterek, stílusok, linkek és a DOM2.

A JavaScript nyelv magja következik, tisztán a nyelvtanra koncentrálva. Csak ez után tárgyalja a böngésző-specifikus lehetőségeket. A Java nyelvtanát ismerők számára érdekes lehet az appletekről és szervletekről, valamint a JSP-ről szóló fejezetek. Nem maradnak ki a webprogramozás népszerű nyelvei, a PHP és ASP nyelvek sem. Bár ma már kisebb a közvetlen jelentősége, azért az újabb lehetőségek megértését segítheti, ha tanulmányozzuk a CGI programozás alapjait.

Függelékében a Windows Scripting Host és a Perl nyelv sem kerülheti el a sorsát: mind a nyelvtani szerkezet, mind a futtatási környezet megismerhető.
 
1

BME tárgy

Jano · 2005. Jan. 16. (V), 10.45
A könyv szerzője (Gál Tibor) a könyv címével megegyező választható tárgyként tartja a BME-n előadásait.
2

ergonómia

Anonymous · 2005. Jan. 17. (H), 20.08
a honlap készítője (megegyezik a könyv írójával?) az ergonómia szóról még nem hallott

<dt><a href="/Html/Index/index.html"><img src="/seged/sphares/Red.gif" border=0></a> HTML leírás - online
3

katasztróka

kmm · 2005. Jan. 17. (H), 20.40
Ha a konyv weblja ilyen akkor koszonom nem kerem :-)
ingyen sem.
--
üdv: kmm...
4

Meg annyi

sajt · 2005. Jan. 18. (K), 12.18
En is neztem az oldalt. Vannak benne Javascriptek, amik csak IE alatt mukodnek normalisan. Es akkor ez az ember van elkotelezve a szabvanyoknak?
5

Azt szokták mondani...

Bártházi András · 2005. Jan. 18. (K), 13.11
Azt szokták mondani, hogy az mesteremberek leginkább saját oldalukkal nem törődnek (akárhogy koncentrálok, nem jut eszembe a mondás). Szerintem ez igaz. A cégem weblapján nemrég javítottam, de még most is táblázatos (pedig nem kellene), bár legalább most tiszta a kódja. Jó lenne átalakítani, de már több éve húzódik a dolog, s nincs időm foglalkozni vele. A könyvet nem feltétlenül a honlapja alapján kellene megítélni. Vagy tegyetek így, de akkor nem fog senki sem se magyar, se angol könyvet venni... Igen, talán az angol könyvek esetén van pár kivétel, de nem sok...

-boogie-
6

Suszter

sajt · 2005. Jan. 18. (K), 15.30
A suszternek lukas a cipője. Ez a mondás azt hiszem.
7

Igen

Bártházi András · 2005. Jan. 18. (K), 16.24
Igen, erre gondoltam.

-boogie-
8

én hallgattam a tárgyat

Anonymous · 2005. Okt. 7. (P), 11.26
Szerintem nagyon képben van az öreg, bár kissé altatósak az órái, minden elismerésem.
9

nagyon altatósak

Táskai Zsolt · 2005. Dec. 1. (Cs), 12.39
amúgy tényleg nagyon képben van. mármint történetileg. azért az új dolgok követésére nem fogadnék nagy összegben... de ez nem von le a dolog értékéből, mert az elvitathatatlan.
Tasi