ugrás a tartalomhoz

Ne írd ki oldaladra, hogy "fejlesztés alatt"!

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 13. (V), 13.20

Képi paródia

Eme hír megírásának már az anyaggyűjtő szakasza is érdekes volt. Egyfajta Fábry dizájn center érzésem volt, ahogy elrettentő példákat kerestem a mondandómhoz, mert annyi féle 'under construction' képet, csíkot, animációt és más nyalánkságot lehet találni a neten, hogy ez alaposan meglepett. Mint pedig ahogy a dizájn centerrel is megesik, gondolom itt is meg fog tetszeni pár olvasónak egy-egy kép, és fel is fogja használni. Káros mellékhatás.

Nade lássuk, miért mondom azt, hogy ne írjuk ki a "fejlesztés alatt" feliratot, miközben a Weblabor tetején éppen ez tündököl?

A jó webhelyek, melyekkel valaki törődik is, mindig fejlesztés alatt vannak. Ez nem jelenti azt, hogy nem működnének a funkciók, vagy nem lennének olvashatóak a dokumentumok. Sokkal inkább azt jelenti, hogy a webhely tulajdonosok saját jól felfogott érdekükben kijavítják a talált hibákat, javítanak a háttérprogram működésén, bővítik a funkciók készletét.

A jó webhely bizonyos állandóságot biztosít (az URL-ek megtartása például illendő, és egyre inkább elvárt), ugyanakkor az olvasók, használók kedvére tesz az újításokkal, javításokkal. Következésképpen a "fejlesztés alatt" felirat szinte azt jelenti, hogy "ez egy webhely". Az már egy másik kérdés, hogy sok oldal, ahol az ilyen képek megjelennek, nem is készül el sohasem, csak hosszú ideig mementót állít a valamikori szándékról.

Komplett gyűjtemények állnak rendelkezésre a weben ilyen képekből, animációkból, sokuk az útépítés vagy házépítés analógiáját veszi elő. Ha az előbbire gondolunk, akkor eltérítések, poros útsávok, lassú döcögés jut az eszünkbe. Hát lenne bárkinek kedve ilyen helyen autókázni? Messzire elkerülni a helyet inkább! Az utahi egyetem egy weboldalán részletes háttérmagyarázatokat is kapunk egy-egy kép mellé, melyek segíthetnek elvonatkoztatni a weben megszokott jelentéstől. Jeff Boulter az under construction képek történetét foglalja össze humoros formában.

A suck.com 1995 szeptember 12-ei bejegyzése is nyújt némi hátteret, a történetet elolvasva izzadó munkások és óriási munkagépek jutnak majd eszünkbe az under construction képekről. Mindenesetre ajánlanak egy szokatlan alternatív képet is - persze nem használatra, hanem elrettentésképpen (lásd fent).

Nos, ha már ennyi okot mutattam arra, hogy nem érdemes a "fejlesztés alatt" feliratokat és képeket elhelyezni a webhelyünkön, akkor mégis miért jelenik meg éppen ez a Weblabor oldalon? Rendszeres olvasóink talán emlékeznek, hogy megkérdeztük látogatóinkat, hogy milyen szlogent javasolnának oldalunkra. Sajnos nem érkezett számunkra kedves javaslat, ezért magunknak kellett ötletelni. Végülis azért jutottunk a "fejlesztés alatt" szlogenhez, mert alapjaiban hozzánőtt a webhez, ezzel jelölve a hovatartozásunkat, de ugyanakkor kifejezi webhelyünk célját is. Szlogenünk helyesen tehát úgy hangozna, hogy a fejlesztés ideje alatt (azaz fejlesztés közben) szeretnénk hasznosak lenni látogatóink számára. Kiegészítve vagy átírva viszont nem élhetnénk a szóvicc lehetőségével. Érted? Nagyon jó!
 
1

Under construction

Zorius · 2004. Jún. 13. (V), 19.46
Eleinte bevallom, én sem értettem. De most már végre világos. Amúgy a cikk témája tényleg egy elég szégyenteljes dolgot jár körül, én is rengeteg gázos fejlesztés alatt levő oldalt láttam már, még igen profi cégekét is!
Szóval jó a cikk, tetszik, nagyon hasznos.
3

Re: Under construction

Bártházi András · 2004. Jún. 14. (H), 09.45
Azért szégyenteljesnek nem nevezném... Az viszont tényleg ciki, ha évekig kinn van valahol, hogy fejlesztés alatt. :)

-boogie-
2

LOL, poént magyaráztok

Anonymous · 2004. Jún. 14. (H), 09.38
LOL, poént magyaráztok
4

Akinek leesett, leesett...

Bártházi András · 2004. Jún. 14. (H), 09.46
Hát ez van. Sok ember nem értette a dolgot, gondoltuk inkább megmagyarázzuk, mint hogy tévedésben legyenek. ;)

-boogie-
5

Érted? Nagyon jó!

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 14. (H), 11.15
Gondolom ismerős ez az erőltetett fordulat :) Nem véletlenül van a végén ;)