ugrás a tartalomhoz

RSS-re kattanva

Hojtsy Gábor · 2004. Feb. 21. (Szo), 10.33
Nemrég lettem figyelmes egy cikk kapcsán arra, hogy a Yahoo keresőben a találatoknál a webhelyek alatt 'View as XML' linkek szerepelnek, azaz a Yahoo az oldalak indexelésénél igyekszik az RSS megfelelőt is társítani, és találat esetén visszaadni. Ezzel rögtön hozzá tudjuk adni az asztali RSS gyűjtő programunk listájához a találatokat.

Nade mit tehetünk akkor, ha nem meglepetésszerűen szeretnénk RSS-t találni, hanem kifejezetten RSS-csatornák tartalmában keresnénk, vagy célzottan ilyen állományokra lenne szükségünk. Van megoldás.

Az első problémára az RSS csatornákat összefogó FeedSter tematikus kereső szolgál megoldással, mégpedig aktuálisan indexelt adatbázissal.

A második problémára egy speciális Google direktíva adhat megoldást, mellyel állományok kiterjesztése szerint lehet szűrni a találatokat, így az RSS állományok kiszűrése nem jelenthet gondot. Ezek természetesen a Google megszokott sebességével indexelődnek újra és újra. Ezt a trükköt kiterjesztve különböző XML formátumú adatok keresésének megoldásait mutatja be Bob DuCharme az XML.com-on megjelent cikkében.