ugrás a tartalomhoz

RSS a hírlevelek helyettesítésére

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 12. (P), 10.03
A különböző hírlevelek küldői egyre nagyobb harcot kell, hogy vívjanak a spamszűrő szoftverekkel, melyek a nagy volumenben szétküldött hírleveleket is sokszor kéretlen levélnek tekintik. Ezért egyre többen az RSS szabvány felé fordulnak, mely igény esetén biztosított hírlevelet nyújthat az érdeklődöknek.

Az internetnews cikke szerint a nagy felhasználói bázist kiszolgáló hírlevelek küldői nem csak a spamszűrő szoftverekkel hadakoznak. Eléggé nagy problémát jelent az elküldött, de visszapattanó levelek kezelése, ám ennél is nagyobb gond, hogy egyre kevesebb felhasználó hajlandó megadni az email címét kéretlen reklámlevelektől tartva.

Éppen ezért több hírlevél kiadója is egyre inkább az RSS (Rich Site Summary vagy Really Simple Syndication) formátumot választja, amely az aktuális hírek továbbítására kiválóan alkalmas. Az RSS egy XML alapú formátum, amely webhelyek híreinek és az ahhoz kapcsolódó meta információk (szerző, megjelenési dátum, stb.) publikálására született.

Az RSS előnye a hírlevelekkel szemben, hogy nem igényel feliratkozást, a felhasználónak semmilyen személyes adatát sem kell megadnia. Ráadásul folyamatos frissítést tesznek lehetővé, a felhasználó saját munkaasztalán olvashatja az aktuális híreket RSS olvasó programja segítéségével.

Ilyen népszerű RSS olvasó programok a HomeSite eredeti alkotója által készített FeedDemon vagy az igencsak fejlett NewsMonster Mozilla felhasználók számára. Mindenképpen meg kell említenem a NewsMonkey oldalt, amely a legjobb Flashben készült RSS olvasó, amit ismerek. Némileg elfogult vagyok a témában, hiszen magam is fejlesztettem egy egszerű "proof-of-concept" RSS olvasót PHP-GTK-ban.

Az RSS-el kapcsolatban általánosságban érdeklődők számára ennél sokkal több információt és használható programra mutató linket gyűjtött össze a searchenginewatch oldalon Danny Sullivan "RSS: Your Gateway To News & Blog Content" című kimerítő cikkében kitérve többek között arra is, hogy honnan tudunk minket érdeklő RSS tartalmakat beszerezni.

Visszatérve a hírlevelek problémájára fontos kitérni a hátrányokra is. Bár az RSS állományokban sokszor HTML kódot is alkalmaznak, az eredetileg nem arra a célra készült, hanem egyszerű címek és rövid figyelem felkeltő összefoglalók publikálására. Lehetséges problémát vet fel az is, hogy ha a hírek után érdeklődők gyakran látogatják meg oldalunkat (néhány percenként töltik le a népszerű RSS olvasók az új híreket az oldalról), akkor ezt a terhelést a szerverünk nem biztos hogy el tudja viselni.

Amennyiben a hír kedvet adott az RSS olvasás kirpróbálásához, akkor két forrást ajánlanék kiindulásnak: a weblabor és a PHP.net híreit, melyek az RSS szabvány sokszínűségét is rögtön illusztrálják.
 
1

Re: RSS a hírlevelek helyettesítésére

Benjamin · 2003. Szep. 12. (P), 10.50
amennyiben ez a kinyomott tartalom csak akkor generalodik amikor uj hir kerul bele (cache), akkor sztem elenyeszo lehet az altala okozott terheles, eleve a programok se folyamatosan frissitenek
2

Re: RSS a hírlevelek helyettesítésére

Anonymous · 2003. Szep. 12. (P), 15.10
Nem a generálásával van a gond, hanem azzal hogy RSS feedet sokkal gyakrabban szoktak lekérni, mint weboldalt...
3

Re: RSS a hírlevelek helyettesítésére

Bártházi András · 2003. Szep. 12. (P), 15.54
Csatlakozva az előttem szólóhoz: tényleg be lehet állítani a programokat, hogy percenként nézzenek rá az RSS feed-ekre, s bár annak a kiszolgálása kisebb energiát igényel a szervertől, mégis ha ezt sokan csinálják, megterhelő lehet neki.
5

Re: RSS a hírlevelek helyettesítésére

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 12. (P), 16.14
Nem csak magyar viszonylatban kell értelmezni a kommenteket, hiszen azokat eleve nagyobb nemzetközi oldalakat üzemeltetők mondták. Egy nagy érdeklődésre számott tartó feednél ha öt percenként kérik le a felhasználók az is tekintélyes, mert sokan kérik le.
4

Re: RSS a hírlevelek helyettesítésére

Bártházi András · 2003. Szep. 12. (P), 15.55
Annyira megtetszett a dolog, hogy a Goba által írt weblaboros /backend.php mellett beizzítottam egy /rssfeed.php-t is, abban különböznek, hogy itt a hírek bevezetői is megjelennek.
6

Re: RSS a hírlevelek helyettesítésére

c · 2003. Szep. 13. (Szo), 00.04
ahhh... végre! :)