ugrás a tartalomhoz

Real World XML

Bártházi András · 2005. Már. 21. (H), 23.14

Szerző:

Steven Holzner

Kiadó:

Peachpit Press

2003

ISBN:

0735712867

Oldalak száma:

1200

Értékelés:

6

Linkek

A Real World XML egy átfogó mű, mely bevezetést ad az XML és kapcsolódó nyelvek, technológiák témakörbe. Egy több mint ezer oldalas könyvről van szó, nos ez az a méret, melyet kiolvasni nem egyszerű dolog - már a tartalomjegyzékét is 18 oldalas. Szó van benne az XML, DTD, XSD, Javascript, CSS, Java, DOM, SAX, XSLFO, Xlinks, XPointers, XHTML, SOAP, RDF és VML technológiákról, s akkor még nem soroltam fel mindent. Röviden, ez a könyv az abszolút kezdőknek szól, s egy átfogó mű a témakörben.

A könyv számos példa és feladat kapcsán segít eligazodni a fenti rövidítések tengerében (melyek sora nem teljes), részletesen bemutatva az egyes technológiákat. Függelékként tartalmazza az XML 1.0 ajánlás második verzióját is. Nem könnyű olvasmány, tömény információ.

A részletessége és vastagsága a kezdőknek kiváló, aki megismerkedett már az egyes témakörökkel, azok számára viszont nem kínál semmi újdonságot. A továbblépéshez nagy valószínűséggel az internethez, vagy más könyvekhez kell fordulnunk, hiszen a trükkökkel, napi felhasználási lehetőségekkel már nem ismertet meg minket. Súlyának köszönhetően nem az a könyv, melyet bedobunk a hátizsákba, s naponta magunkkal visszük az iskolába, munkahelyre, hacsak nem az edzés a célunk.

Ha már ismerjük ezeket, ne válasszuk ezt a könyvet, hanem keressünk olyat, mely segít az ismereteinket kiegészíteni egy-egy téma mélyebb tárgyalásával. Ha azonban az XML teljesen ismeretlen terület számunkra, nincs rátekintésünk az olyan alap technológiára, mint az XSLT, vagy nem tudjuk mi az, hogy DOM, SAX, XSD, DTD, akkor lehet jó választás ez a könyv, melyhez a későbbiekben is bizalommal fordulhatunk, ha kiváncsiak vagyunk valamely terület céljára, használatára.