ugrás a tartalomhoz

Perl 6 Now

Bártházi András · 2005. Május. 11. (Sze), 15.00

Szerző:

Scott Walters

Kiadó:

Apress

2005

ISBN:

1-59059-395-2

Oldalak száma:

424

Értékelés:

8

Linkek

A Perl 6 korai dokumentációi, fejlődő implementációi már lehetővé tették, hogy több könyv is születhessen a nyelvről. Ennek a könyvnek is az a célja, hogy bemutatja az új, a legmodernebb szkript környezetek tulajdonságait megvalósító nyelvnek a lehetőségeit. A Perl 6 Now abban egyedi, hogy a Perl 6 lehetőségeit az ötös verzió segítségével mutatja be: különböző Perl 5-ös modulokat felsorakoztatva, melyek lehetővé teszik egy-egy Perl 6 lehetőség használatát már most.

A könyv a változók és vezérlőszerkezetek alapjaira, a szálak kezelésére, az objektumokra és a speciális lehetőségekre tér ki 21 fejezetben, illetve egy összefoglaló táblázatot biztosít összehasonlítva a Perl 5 és Perl 6 operátorokat.

A könyv olvasását vegyes érzelmekkel fejeztem be. Úgy néz ki, mintha a könyvnek nem lett volna szerkesztője és tervezője, szerkezetében és belső megjelenésében, kialakításában katasztrofális, mely igencsak megnehezíti az olvasását. Olyan, mintha a szerző néha nem tudta volna eldönteni, hogy a Perl 5 egy-egy érdekes funkcióját, vagy pedig a Perl 6 egy újdonságát akarja bemutatni. Van olyan fejezet, mely megemlít egy új Perl 6 lehetőséget, majd végig egy Perl 5 modult mutat be, mely bár kapcsolódik, nem éreztem oda illőnek. Van olyan oldal, ahol a tartalom szinte kilóg az oldalból, az alsó margók hiányoznak. A Perl 5 és Perl 6 forráskódok pedig alig különülnek el (bár jelezve van, hogy melyik kód, melyik nyelvet célozza meg, de sokkal jobban ki kellett volna hangsúlyozni), sőt, a könyv szövegével is egybefolynak.

Mindezekkel együtt nem bántam meg a könyv megvételét, a könyv ötlete nagyon tetszik, s több Perl 6 újdonságot is sikerült megismernem a segítségével új nézőpontból, illetve olyanokra is felhívta a figyelmem, melyek kevésbé dokumentáltak, vagy a meglévő dokumentációk alapján nem értettem meg. A szerző minden bizonnyal ért a Perl 5-höz, számos modul szerzője, s a Perl 6 kapcsán is jó áttekintéssel bír.

A könyv kötelező darab a Perl 6 rajongóknak, illetve annak is érdekes lehet, aki érdeklődik a Perl jövője iránt, s a fenti hibákkal együtt tud élni.