ugrás a tartalomhoz

Eclipse 3.0

Bártházi András · 2004. Jún. 28. (H), 13.19
Kereken egy év és három hónap után jelent meg a szabad forrású, Java-ban írt Eclipse fejlesztőkörnyezet 3.0-s verziója, mind Windows, mind Linux és más rendszerekre. Az Eclipse számos lehetőségével, kiterjeszthetőségével minden bizonnyal az egyik (ha nem "a") legjobb Java fejlesztői környezet, illetve kiterjeszthetőségéből adódóan kiváló eszköz más nyelvek esetén is. Az alábbiakban egy vázlatos betekintést nyújtunk az általános lehetőségeibe (vigyázat, színes, szagos beszámoló):

Alap tulajdonságok

Az Eclipse egy teljesen a felhasználó igénye szerint kialakítható felülettel rendelkezik (melyet perspektívának hívnak), egyszerű dobd-és-vidd felületen átpakolhatjuk a megnyitott ablakokat (nézeteket). Több felületet is kialakíthatunk magunknak az éppen aktuális munkától függően (CVS, HTML szerkesztés, programozás, stb.), melyek között a rendszer automatikusan is tud váltani, illetve mi is váltogathatunk.

Számos nézet áll rendelkezésünkre alapkiépítésben, illetve ezek listája beépülő modulokkal tovább bővíthető. Ilyen a szerkesztőmező és a projekt fájlok listája (navigator) mellett a problémák, tennivalók listája, a kivonat doboz (az aktuális állomány váza: XML szerkezet, vagy a függvények listája, stb.).

A beépített szerkesztő főleg Java és kapcsolódó kódszínezéseket támogat, de ezt a Colorer plugin segítségével kiegészíthetjük: így rengeteg nyelv áll rendelkezésünkre, illetve ha nem találunk egyet, XML leírók segítségével kibővíthetjük a rendszert.

Eclipse 3.0 megjelenés

Üdvözlet

Az Eclipse 3-as verziója egy új, látványos köszöntővel indul, ahol áttekinthetjük a lehetőségeket, illetve pár ismertető és dokumentáció is bemutatja a lehetőségeinket - főleg a Java-t illetően.

Üdvözöl az Eclipse

Varázslók

A fejlesztőknek lehetősége van ún. Cheat Sheet-ek készítésére, melyekkel XML alapon definiálhatnak egyszerű lépéseket. Ezeket később más programozók tudják felhasználni a fejlesztés során. A jól bevált lépések listáját érdemes ilyen formában elkészíteni.

Cheat sheets view

Megjelenítési extrák

Számos olyan lehetőség áll rendelkezésünkre, melyet általában más környezetek nem biztosítanak, ilyenek a több monitor támogatása, nem négyzet alakú ablakok, a tálcához rendelhető elemek, GTK hozzáférhetőség, TIFF dekódolás, színes kurzorok, színes cellák a táblázatokban, stb.

QuickDiff

Az Eclipse 3-as verziója lehetőséget biztosít az általunk végzett változtatások gyors áttekintésére. A szerkesztőmező bal oldalán (a sor számánál) színekkel, vagy akár jelekkel tekinthető meg, hogy az adott sorban történt-e változtatás, be lett-e szúrva új sor, vagy törlése kerültek-e sorok.

Gyors különbség megjelenítő



Az egérkurzort a bal sáv felé mozgatva, láthatóvá válik az eredeti tartalom (nekem nem sikerült előidéznem):

Gyors különbség megjelenítő



Az eredeti tartalom visszaállítható a helyi menüből, akár az adott sorra, akár a teljes helyi blokkra. Itt (is) beállítható, hogy a változtatásokat a legutóbbi CVS verzióhoz, vagy a legutóbbi mentéshez képest jelezze ki a szerkesztő.

Gyors különbség megjelenítő

Keresés és csere

A keresés és csere dialógusban lehetőségünk van többek között mintaillesztő kifejezésekkel is keresni, illetve lecserélni részleteket. Ehhez segítséget is kapunk, ha lenyomjuk a Ctrl-Space billentyűkombinációt. Egy kis ablakban kapunk súgót a mintaillesztő kifejezések lehetőségeiről. Lehetőségünk van a teljes projektben, az összes fájlban is keresni, szintén hasonló lehetőségekkel.

Keresés és csere

Kódolások

Az Eclipse számos kódolást támogat, többek között a számunkra két leglényegesebbet, az ISO-8859-2 és az UTF-8 kódolásokat.

Kódolások

Vegyes szerkesztési funkciók

Sok nagyon kényelmes szerkesztő funkció áll rendelkezésünkre az Eclipse-ben. Ilyen a sorok mozgatása (Alt-felfele nyíl és Alt-lefele nyíl), sorok másolása (Ctrl-Alt-felfele nyíl és Ctrl-Alt-lefele nyíl), új sorok beszúrása (Ctrl-Shift-Enter és Shift-Enter). A kiválasztott szöveget átalakíthatjuk kisbetűssé (Ctrl-Shift-Y), és nagybetűssé (Ctrl-Shift-X), mely az ékezetes karakterekre is tökéletesen működik. A kiválasztott szöveg behúzását megváltoztathatjuk, ha Tab-ot nyomunk, akkor beljebb, ha Shift-Tab-ot, akkor kijjebb kerül a szöveg.

CVS támogatás

Az Eclipse elég széleskörű csoportmunka támogatással érkezik. Alapkiépítésben a CVS-t támogatja, de kiegészítőkkel lehetőségünk van például Subversion integrációra is.

Az CVS-be küldés, onnan kivétel és hasonló alapfunkciókon kívül az aktuális nálunk levő tartalmat egy nézetben meg tudjuk tekinteni, és a CVS-ben levő újdonságokat fájlonként lekérni (akár felülírva a saját változtatásokat), illetve a nálunk levőket beküldeni.

Egy érdekes lehetőség az autocommit, azaz beállítható, hogy automatikusan adott időközönként a CVS-be kerüljenek az általunk változtatott fájlok.

Szinkronizáció



A CVS verziókövetés kapcsán lehetőségünk van arra is, hogy áttekintsük, egy konkrét fájlon ki végzett el egy konkrét változtatást, egy adott sor konkrétan kihez fűződik. Az Eclipse erre is lehetőséget biztosít, az adott nézetet választva minden sorra megtekinthetjük, ki végzett rajta változtatást, illetve mikor. Az adott sorhoz tartozó commit megjegyzést is meg tudjuk tekinteni.

Változtatások követése

Összefoglalás

Az Eclipse funkcióit közel sem tekintettük át ebben a rövid összefoglalóban, megéri mindenkinek letöltenie, és kipróbálnia. Az Eclipse számos lehetőségével és kiegészíthetőségével az egyik legjobb fejlesztői környezet, egyetlen hátránnyal rendelkezik, viszonylag erősebb gép kell a működtetéséhez.

A letöltési lehetőséget az Eclipse honlapon megtaláljuk, ugyanitt további információkat, leírásokat is fellelhetünk. Érdemes még megnézni a változások listáját összefoglaló oldalt is, melyből mi is szemezgettünk a fentiekben.
 
1

Szép, szép :)

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 28. (H), 23.30
Hüm, hümm, nem számítottam ilyen részletes ismertetőre, kétségtelenül csalogató dolgok vannak benne...
2

CVS

Anonymous · 2004. Júl. 15. (Cs), 15.06
Nekem egy konkrétum van: ugy tudom, hogy a CVS repository.val nem szinkronban lévő file-okat más jellel jelöli az Eclipse.
Hogy állitható ez (ha pl. nem jelenik meg) ?
3

CVS

Bártházi András · 2004. Júl. 15. (Cs), 17.06
A Window/Preferences/Team/CVS alatt lehet állítgatni ilyeneket, te szerintem a Text Decoration-re gondolsz.

-boogie-