ugrás a tartalomhoz

Barátom barátja - szemantikus web a gyakorlatban

Hojtsy Gábor · 2004. Feb. 17. (K), 09.29
A FOAF formátum a szemantikus web egyik gyakorlati megvalósítása, egy olyan ontológia, mely RDF alapokon definiál emberi kapcsolatok kifejezésére szolgáló nyelvet. Ezzel az egyik legjobb gyakorlati példája a múlt héten stabilizálódott szemantikus web ajánlásoknak, habár már komoly múlttal és alkalmazói eszközökkel büszkélkedhet. A Friend of a Friend formátum lehetővé teszi, hogy emberi kapcsolatainkat eloszott módon fejezzük ki (mindenki a saját adatairól gondoskodva, nyilvánosan elérhető módon). Ezzel komoly alternatívája a kapcsolati hálókat építő és nyilvántartó oldalaknak, mint a Friendster, az Orkut vagy a magyar WiW.

A központosított webhelyekkel kapcsolatban általában az a legkomolyabb kifogás, hogy nem garantálható, hogy a felhasználókról szerzett információkat csak tisztességes módon használják fel, és nem alkalmazzák más saját céljaikra is. A FOAF által adott elosztott és nyilvános kapcsolati háló építési lehetőséggel azonban csak azt publikáljuk, amit a nagyvilág számára is elérhetővé szeretnénk tenni, és a különböző keresők, ismertségi háló vizsgálók számára mind kutathatóvá tesszük adatainkat, ahelyett, hogy egy központi webhely egyedi adatbázisában tárolódnának azok.

Az XML.com egyik aktuális cikkében azzal foglalkozik, hogy a FOAF milyen módon teszi lehetővé saját adataink közlését, és emberi kapcsolataink kifejezését. A korábban náluk is szerepelt XFN-hez képest a FOAF egy eléggé összetett formátum, rengeteg lehetőséggel. A cikk analógiájával élve a FOAF a személyes honlapok tipikus elemeinek átvitele automatikusan feldolgozható XML alapokra. Olyan részleteket fejezhetünk ki FOAF-ban, mint hogy kik vagyunk, mi érdekel bennünket, kik a barátaink, hogyan nézünk ki, stb. A barátaink FOAF állományaira mutató hivatkozásokkal egy valóságos háló alakul ki, mely mentén felderíthetőek a szerteágazó kapcsolatok. A cikk vége éppen a FOAF állományok publikálására és a formátum köré épült eszközöket illetően ad tippeket.