ugrás a tartalomhoz

Microsoft ASP.NET 4 Step by Step

zsoltkunsagi · 2011. Ápr. 26. (K), 15.59

Szerző:

George Shepherd

Kiadó:

Microsoft Press

2010

ISBN:

9780735627017

Oldalak száma:

608

Értékelés:

7

Linkek

Március közepén jelentkeztem a Weblabor Microsoft-technológiai könyvek érkeztek felhívására, amiben microsoftos technológia iránt érdeklődő cikkírókat kerestek. A Microsoft ASP.NET 4 Step by Step könyvet volt lehetőségem elolvasni. Mostanában főleg Zend Frameworkben programozok, de tanultam, foglalkoztam C#-pal, ASP.NET-tel, jó volt feleleveníteni a tanultakat, illetve új ismereteket is adott.

A szerző szerint ez a könyv azok számára is készült, akik most kezdenek ismerkedni a Microsoft webes megoldásával, az ASP.NET technológiával. Ahogy a borítón olvasható, „ha kezdő vagy a webfejlesztésben, vagy más platformon dolgoztál eddig, ebben a könyvben praktikus útmutatást kapsz a Microsoft Visual Studio 2010 környezetben való weboldal fejlesztéshez”. A könyv első két fejezetét olvasva a példakódok megjelenésénél hiányérzetem támadt, a tartalomjegyzéket végigböngészve pedig beigazolódott a gyanúm, hogy a szerző feltételezi az olvasóról a C#, illetve az Microsoft SQL Server ismereteket. A bevezetésben szó sincs róla, hogy „Hohó kedves olvasó! Megy a C# programozás, ugye?”. ASP.NET-t programozni lehet C# vagy Visual Basic alatt, azt hogy a könyv melyik nyelven mutatja be, a hátsó borítón, a CD melléklet tartalmából derül csak ki. Ha nincs biztos C# ismeret (LINQ tudásra is szükség lesz) ajánlom Illés Zoltán Programozás C# nyelven című könyvét, vagy Reiter István C# jegyzetét.

A bevezetésben a szerző figyelmeztet, hogy a Visual Studio 2010 fejlesztői környezetnek kell futni a gépen, nem említi, hogy az ingyenes Visual Studio 2010 Express változattal is elboldogul a fejlesztő.

A könyv fejezetei a téma nagysága és a terjedelem figyelembevételével szépen kidolgozottak, a forráskódban vastagítva van az éppen tárgyalt rész, sok képernyőábra található, a fejezet végén összefoglaló lista van. Azonban az kicsit zavaró, hogy néhány fontos témát később mutat be a szerző. Így például a hibakeresés, nyomkövetés, állapotok listázának bemutatása a könyv közepe táján található. Ugyanígy az adatbázissal kapcsolatos műveletek ismertetése, ezekkel kapcsolatos élményekhez elég későn jut az olvasó, ha sorrendben halad.

A CD mellékletben található ASPStepByStep4.mdf adatbázison keresztül mutatja be a szerző a lekérdezéseket, a webes vezérlőkkel (GridView, DetailsView, Datalist) adatkötéseket, de új adatbázis létrehozását részletesen nem ismerteti a könyv, nem esik szó róla, hogy az űrlapos autentikációnál milyen táblákat generál a Visual Studio. Saját tapasztalat, hogy ezzel esetleg gondja lesz a kezdő fejlesztőnek. Ugyanakkor több fejezeten keresztül tárgyalja a saját webes vezérlő (itt például egy palindróma ellenőrző), illetve a Web Part-ok (web widget, a felhasználó módosíthatja) készítését, aminek az ereje az újrafelhasználhatóságban van, de egy kezdő ASP.NET fejlesztőnek talán még nincs ilyen igénye.

A könyv ASP.NET MVC framework fejezete az egyik kedvenc részem. Az MVC (Model-Nézet-Vezérlő) tervezési mintát az ASP.NET környezet is támogatja, ekkor projektünket az ASP.NET MVC Web Application sablont kiválasztva hozzuk létre. A határterületekkel külön fejezetekben foglalkozik a szerző: Silverlight (Microsoft Flash), WCF (webszolgáltatások), WPF (winform utód), AJAX (ASP.NET AJAX Control Toolkit) kap itt helyet, ezek részletes tárgyalása persze csak egy-egy több száz oldalas könyvben volna lehetséges.

Tetszett, hogy az ASP.NET IIS konfigurációval, biztonsági beállításokkal, Web.config szerkesztéssel, a program szerverre telepítésével is foglalkozik a könyv, mert ami a lokális környezetben működik, amit a Visual Studio legenerál, azt a webszerveren, tárhelyen a fejlesztőnek kell beállítani.

Azt hiszem ezt a könyvet inkább azok forgatják örömmel, akik már rendelkeznek ASP.NET alapismeretekkel, esetleg egyes részeket szeretnének jobban begyakorolni. Összegezve hasznos könyv, egy újabb lépcsőfok a nagy és végtelen fejlesztési technológia megismerése felé, ha a hiányzó információkat más könyvekből, internetről pótolja az olvasó.

A könyvben nem találtam, de létezik egy lista, hogy milyen Windows operációs rendszer alatt fut a .NET 4.

Úgy tapasztalom, hogy a belépő ASP.NET tárhelyek általában 10–20 000 Ft-tal drágábbak a hagyományos PHP-MySQL tárhelyeknél, miközben egy ismert, olcsóbb hazai ASP.NET szolgáltatónál még mindig Windows 2003 és ASP.NET 3.5 fut. Erre már a program tervezési szakaszában érdemes figyelni.

Kezdő ASP.NET fejlesztőnek javaslom a magyar WebMatrix oldalt. Ingyenes fejlesztőeszközt, tankönyvet, oktató videót kap a hallgató. A WebMatrix csapat a webprogramozás bemutatását a „kályhától”, a hálózati csatlakozótól kezdi, az internet működése, a HTML kódolás, a C# nyelv szintaxisának ismertetése, adatbázis műveletek stb., minden, ami egy újoncnak hasznos lehet, szerepel 288 oldalban.

Talán mivel Microsoft Press által kiadott könyv, nincs szó a MONO projektről, a platformfüggetlen, nyílt forráskódú .NET keretrendszerről. A honlapjuk szerint a MONO 2.8-s verziója (2010 októberében jött ki, a könyv kiadásokor még nem létezett) a teljes .NET 4-et támogatja a WPF, EntityFramework és WF kivételével, míg a WCF-et korlátozottan. A MONO-s Silverlight fejlesztés, a Moonlight kissé le van maradva.

MONO tárhelyszolgáltató egyelőre kevés van, saját vagy virtuális szerver kell hozzá, ha valaki ezzel akar dolgozni.

 
1

Mindig ez van...

orionstar · 2011. Ápr. 26. (K), 20.33
Elismerésem, hogy ilyen hamar befejezted ezt a vaskos könyvet. Hála a Weblabornak, nekem az Expression Web 2 Step by Step könyvet van lehetőségem elolvasni, fele ilyen vastag, és mégis csak nemrég értem a feléhez. :)

Pár éve olvastam már .NET-es könyveket, akkor is azt tapasztaltam amit leírsz, az MS Press szerzők szeretik könnyelműen venni, vagy akár triviálisnak néhány MS technológia ismeretét, ez pedig megnehezíti az adott technológia elsajátítását.

Az ASP.NET4-es tárhelyes felvetéseddel nem értek egyet, mi Windows 2008R2-őn, SQL2008 Web Edition-t használunk, és havi 880-ért van a legolcsóbb tárhely nálunk... nem hiszem, hogy ez olyan őrületes összeg, és nem mi vagyunk az egyetlenek hasonló árszinten.

Lassan az MS is kezdi komolyan venni a MONO-t is, az idei és talán a tavalyi MIX-en is volt témába vágó előadás, talán még pár év és végre Linux alatt ugyanúgy elérhető lesz a legtöbb .NET-es móka mint Windowson. Múlt héten próbáltam a Moonlight-tal egy Silverlight4-es Smooth Streaming videólejátszót és nagyon szépen ment az is. :)