ugrás a tartalomhoz

Eric Meyer on CSS

Granc Róbert · 2005. Dec. 9. (P), 16.30

Szerző:

Eric A. Meyer

Kiadó:

New Riders

2002

ISBN:

0-7357-1245-X

Oldalak száma:

352

Értékelés:

9

Linkek

Egy régi tartozást kell lerónom e könyvajánlóval, hiszen az Eric Meyer on CSS folytatásáról, a More Eric Meyer on CSS-ről még januárban írtunk. Az Eric Meyer on CSS hároméves könyv. Meglepő módon azonban még ma is aktuális, hiszen nem csak a benne szereplő elvek, hanem a példák is tökéletesen felhasználhatóak mindennapi munkánkban egy-egy CSS alapú oldal kialakításakor.

Eric Meyer a téma egyik ismert (és elismert) szakértője, mindkét könyvét alapműnek tekinthetjük. Az Eric Meyer on CSS 13 fejezetben vezeti végig az olvasót a CSS mindennapi használatának trükkjein, olyan témákat érintve, mint a már meglévő honlapok CSS-alapúra történő átalakítása, sajtóközlemények, eseménynaptárak, online üdvözlőlapok kialakítása, nyomtatási stíluslap készítése, hivatkozások, menük, beviteli mezők formázása, többhasábos oldalkialakítás megvalósítása.

Egy-egy fejezet foglalkozik azzal is, hogyan törhetünk ki a hagyományos dobozformából, mire figyeljünk az oldal elemeinek pozicionálásakor, és mik egy háttérkép elhelyezésének lehetőségei. A legutolsó fejezet pedig a könyv kinézetének megfelelő oldalkialakítást mutat be a CSS segítségével - nem kis falat!

Az Eric Meyer on CSS nem mélyed bele a CSS elemek és a lehetséges tulajdonságok felsorolásába, vagy akár a különböző böngészőkre szabott trükkök taglalásába, ehelyett egy-egy mindennapi példára dolgoz ki általánosságban használható megoldást. A szerző külön felhívja a figyelmet arra hogy a CSS szabványt követi a megoldásaiban, tehát aki az egyes böngészőkre szabott trükkökre kíváncsi, teljesen rossz helyen keresgél.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a szerző néhány, már meglévő táblázatos oldal átalakítását bemutató példa esetében nem szakít teljesen a táblázatos oldalfelépítéssel, pedig ez azért ma már alapkövetelmény lenne. A példákat követve feltételezhető hogy jórészt az egyszerűsítés ennek az oka, a szerző egy adott feladatra próbált koncentrálni, nem az oldal teljes újraépítésére, ugyanakkor azért ez a minta rossz beidegződéseket szülhet, ezért egy rossz pontot is fel kell róni neki.

Összegzésként: egy igen alapos, átlagos megoldásokat jól megoldó és elmagyarázó könyvről van szó, amelynek - újabb, részben aktuálisabb példákat nyújtó második részével együtt - ott van a helye minden tudatos, szabványosságra törekvő fejlesztő könyvespolcán.
 
1

hol lehet megvenni?

dOMiNiS · 2005. Dec. 9. (P), 20.48
regota vadaszom a meyer konyvekre, de egyik konyvesboltban sem tudtam hozzajutni! nincs valakinek infoja, h amazon.com-on kivul honnan lehetne beszerezni oket?

thx!
2

Keress fel

Bártházi András · 2005. Dec. 9. (P), 22.41
Ha komolyan érdekel a dolog, keress fel az andras##kukac##barthazi.hu címen.

-boogie-