ugrás a tartalomhoz

XFN: emberi kapcsolatok kifejezése a weben

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 11. (V), 13.12
Az XFN az XHTML Friends Network rövidítése, azaz tükörfordításban XHTML Barátok Hálózatának fordíthatnánk, ám közel sem erről van szó. Az XFN ugyanis egy eszközt ad (elsősorban a blogozó) webhely tulajdonosok kezébe, hogy barátaikra, ismerőseikre és más személyek webhelyeire mutató linkjeikhez személyes kötődésükre utaló információt csatoljanak. A kezdeményezés olyan neves személyekhez fűződik, mint Matthew Mullenweg, Eric Meyer és Tantek Celik (akiket elsősorban CSS "találmányaikról" ismerhetünk).

Az XFN lényegében nem más, mint néhány kiválaszott emberi viszonyulás megnevezése: "friend", "co-worker", "spouse", "sweetheart" és hasonlók HTML meta-adat profilként megfogalmazva. Egyszerűbben azt mondhatjuk, hogy az XFN lehetővé teszi, hogy barátaink, ismerőseink, munkatársaink valamint életünk párjának weboldalára mutató linkjeinkhez a rel="" attribútum segítségével a valós életben fennálló kapcsolatnak megfelelő kulcsszavakat rendeljünk.

A kezdeményezésnek már most eléggé komoly támogatása van, legalábbis a legismertebb web-guruk oldalain, akik az előzetes tesztelésben és a javaslat finomításában is aktív részt vállaltak. A Mozilla Composerből kinőtt NVU weboldalszerkesztő már támogatja is az XFN kapcsolatok beállítását.

A készítők Tim Berners-Lee (a WWW kiötlőjének) Weaving The Web című könyvéből idézve támasztják alá az XFN létjogosultságát: "A web inkább egy társadalmi, mint technikai rendszer. Egy társadalmi igényt szerettem volna vele kielégíteni - emberek együtt dolgozását segítendő - és nem egy technikai játékszert szerettem volna alkotni. A web végső célja, hogy támogassa és fejlessze a hálószerű létezésünket a világban."
 
1

Nem vagyok

Anonymous · 2004. Okt. 9. (Szo), 16.57
NEM VAGYOK ANONYMUS,ÚGYHOGY NE CSINÁLJON SENKI ILYET,HOGY BEÍR NEVET VALAKI HELYETT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





Kata+