ugrás a tartalomhoz

Itt az új Weblabor

Bártházi András · 2004. Már. 19. (P), 00.00
Több hónapnyi előkészítő munka után íme, itt a megújult Weblabor. Úgy gondoljuk, szebb és jobb lett. Mind a megjelenését, mind a mögötte megbúvó kódot illetően. A megújulás azt a célt szolgálja, hogy színvonalasabban, használhatóbban legyünk képesek az eddigi tartalmakat nyújtani látogatóink számára, és lehetővé tegyük új szolgáltatások megjelenését. Reméljük, sikerrel járunk.

Az új oldalkialakítás a lehető legtöbb korábbi tartalmat megőrizte, a Weblabor néhány cikke, illetve a GYIK nem került át az új oldalra, tekintettel arra, hogy ezek nem tartalmaztak aktuálisan hasznos információt. A cikkek aktualizált, bővített változatait később újra fogjuk publikálni, a GYIK pedig a feladatlistánkon szerepel. Az új Weblaboron tehát megtalálható szinte minden tartalom, ami eddig is elérhető volt, meglátásunk szerint jobb navigációs lehetőségekkel, és jobban kezelhető felülettel.

Fontosnak tartottuk az új megjelenés kialakításánál, hogy szabványos XHTML és CSS megoldásokat alkalmazzunk, és a lehető legtöbb böngészőben ellenőrizzünk. Úgy gondoltuk, hogy nem tartható, hogy az ilyen oldalkialakítások előnyeit ecseteljük híreinkben, miközben mi nem felelünk meg a szabványosság kritériumainak.

Ami a tartalmat illeti, legfontosabb új szolgáltatásunk a cikkek publikálása. Terveink szerint - ha lesz elég lelkes tollat ragadó író, illetve mi is bírjuk idővel -, heti egy alkalommal fogunk tudni új cikkel szolgálni. Mint minden tartalom esetén, itt is szívesen vesszük bárki hozzászólását a témához, s bízunk benne, hogy így szakmai viták is kialakulhatnak. Új hír és cikk írók, szerkesztők jelentkezését nagy örömmel fogadjuk, hiszen segítségükkel egy még színvonalasabb oldal készülhet.

További újdonság oldalunkon egy átfogó, részletes kereső. Ez a levelezőlistáinktól kezdve az oldalunkon publikált más tartalmakig mindenben keres. Paraméterezhető, így jól szűkíthető egy adott levelezőlistára, vagy tartalmi kategóriára is. A levelezőlisták archívuma is egy jobban olvasható "Weblaboros" keretben jelenik meg oldalunkon. A Mailman olykor barátságtalannak ható felülete helyett ezt ajánljuk.

Az új oldalt a Drupal rendszer szolgálja ki, mely további szolgáltatásbeli újdonságokat biztosít. Mindenkinek ajánljuk például a regisztrációt, hiszen így többek között saját könyvjelzők is kialakíthatóak: a legjobban tetsző cikkekből, hírekből, fórum témákból kis könyvtár állítható össze, kívülre mutató linkekkel fűszerezve. Szintén kellemes szolgáltatás felhasználóinknak az olvasott hozzászólások követése, mely jelentősen megkönnyítheti az új vélemények vagy javaslatok beérkezésének követését. Hogy miért döntöttünk a Drupal mellett, az elolvasható erről szóló cikkünkben, tanulságos olvasmány!

Végül szeretnénk megköszönni eddigi látogatóink bizalmát, és szeretnénk köszönteni az újonnan webhelyünkre érkezőket is. Bízunk benne, hogy az oldal megnyeri mindenki tetszését! Működési hiányosságait, problémáit, ötleteket, javaslatokat szívesen fogadunk. Lehetőségeinkhez képest szívesen meg is valósítunk hasznos elképzeléseket!

Emlékeztetnénk, hogy a PHP Konferencián minden Weblabor szerkesztő jelen lesz, így élőben is elbeszélgethetünk a webhely jövőjéről és a tervekről.
 
1

Felhasználók migrálása

Bártházi András · 2004. Már. 19. (P), 08.49
Nem hangsúlyoztuk igazán külön, de fontos információ: a felhasználók és adataik is megmaradtak az átállás során!
2

eszrevetelek

Jano · 2004. Már. 19. (P), 14.46
Gratulalok az uj designhoz szebb mint eddigi. Kod is eleg szep.

Design:
Nehany aprosag. Valoszinu szubjektiv dolgok :)
Nekem pict tul szurke. A favicon viszont nagyon szep. A fomenuben az aktualis rovat meg van jelolve ez jo, de kicsit lehetne elesebb a kulonbseg. A logo alatti belepes, reg, stb kicsit elbujik.

KOD:
Beleneztem kodba is de nem volt sok idom igy csak nehany apro eszrevetel itt is. Nagyon sok a DIV tag. nehany helyen ki lehetne valtani peldaul cimeknel (div class="subject") helyett H3. class="center" designra utalo tageket nem celszeru berakni.

Fomenu miert nem lett css-bol formazott (kepcseres) lista? (Lemaradtak ott altok. Pontosabban uresek maradtak.)

Hasznalhatosag:
Cikk ajanloknal ne csak tovabb link hanem cim is legyen kattinthato! Tovabb linket igy is alig lehet megtalalni.

Hiba:
A korabbi cikkeink dobozbol betu nagyitasra kimaszik alul a szoveg.

Miert van szukseg erre a fixLayout hivasra? Egy clear:both -os DIV a 2 oszlop utan ugyanugy lenyomna a befoglalo DIV-et. Nezzetek meg weblabor.hu-t.

ezek tenyleg csak tizedszazalekok, grat a munkahoz.
3

észrevételek

Bártházi András · 2004. Már. 19. (P), 17.07
Szia!

Design: hát nem mi designoltuk, már nagyon régi design. Nekem nagyon tetszett régen, ma már el tudok képzelni jobbat is, viszont megtartottuk, mert ehhez nagyon jó supportot kaptunk, illetve hogy ne kelljen most feleslegesen tök újat csinálni. És bár pár apróság böki a szemem, de azért nekem tetszik. Ha jól tudom, a többiek is így vannak vele. :)

Legtöbb észrevételedre az a válasz, hogy még húzhattuk volna még az indulást, de már így is sokkal jobbnak minősült, mint eddig volt, és a cikkeket is szerettük volna már publikálni, így elindultunk.

Sokminden jött a Drupalból, mi nem mindenhol írtunk új kódot, hanem inkább építettünk rá. Így vannak benne esetleg olyan helyen is div-ek, ahol egy sima HTML elem is elegendő lehetett volna.

A cikk ajánlóknál meg fogjuk csinálni a kattinthatóságot. :)

A fixLayout-ra én is tudok már jobb megoldást, így alakult. A háttér miatt különben.

A korábbi cikkeink egy érdekes dolog, sajnos ezen a téren nem sokat enged meg a CSS design. A betű nagyítás eseményt pedig nem tudjuk elkapni, hogy átméretezhessük a dobozt.

Köszi az észrevételeket!

Bártházi András
4

Egész jónak mondanám az ú

Anonymous · 2004. Már. 20. (Szo), 11.48
Egész jónak mondanám az új designt, bár tényleg lehetett volna jobb. :) Amugy gratula, mert tényleg sokat fejlődtetek.

Amugy egy kérdés: Csak én érzem kicsit lassabbnak az oldalt? Mintha a Postnuke gyorsabban bejött volna.
5

Sebesség

Hojtsy Gábor · 2004. Már. 20. (Szo), 12.01
Tegnap óta új hardver van a site alatt, es még mindenféle rendszer szintű beállítások folynak, ami minden szinten terheli a gépet. Amint ez stabilizálódik, gyorsabb lesz az oldal :) Végeztünk néhány hete terheléses méréseket, és akkor eléggé gyorsnak mutatkozott.