ugrás a tartalomhoz

MoHu implementációs dokumentáció (pdf)

T.G · 2004. Jún. 6. (V), 10.39
Egy érdekes tanulmány a Magyarország.hu következő verziójának tervezetéről
 
1

Észrevételek

T.G · 2004. Jún. 6. (V), 11.34
Meg lehet kérdezni, hogy miért követelmény, hogy a külső linkek mindig új ablakba nyíljon? (irányelvek 17) Itt már többször olvashattuk (szerintem nagyon helyesen) az ellenkezőjét.

Az oldal fejlécének kialakításában miért van ott az a rusnya kód. Főleg, hogy előtte arról írtatok, hogy JavaScript nélkül is menjen, majd utána leírtátok, hogy ez megoldható JavaScript nélkül csupán CSS-sel is.
Mintha negatív példa lenne.

Amúgy gratula, kellemes olvasmány.

Létezik még más publikus irámány? pl. arról a témáról, hogy a designt hogy alakítsuk ki? Arra gondolok, hogy legyen-e fix széles az oldal, vagy százalékban adjuk meg. Ha fix, akkor 800-as, vagy 640-es felbontásra kell építeni. Illetve a menü fent, jobboldalt vagy baloldalt legyen. Probléma-e, ha a menü 640-ben pont nem látszik? Milyen magas lehet maximum a fejléc, stb... tehát azok a kérdések, amelyeket itt nem elemeztetek és inkább a grafikus kollégát érdekelhetnék.
2

Észrevételek

Bártházi András · 2004. Jún. 6. (V), 12.13
Külső linkek: teljesen igazad van. Kormányzati követelmény viszont, hogy élesen el kell választani a kormányzati oldalakat a külső oldalaktól. Valamikor botrány volt abból, hogy egy külső link, mely amikor rálinkeltek, akkor egy EU-s oldal volt, majd megszűnt a domain, és árulták pornó bannerekkel az oldalon, akkor minden politikus ezt úgy értelmezte, hogy feltörték az oldalt, és szexképeket helyeztek el rajta... ??

A doksi a meh.hu kialakítása *után* született, közvetlenül a meh.hu-ról nem szól, hanem a jövőbeni fejlesztéseknek igyekszik egy iránymutatást adni. Ettől függetlenül a fejléc valóban megoldható lenne JS nélkül is, csak Internet Explorer alatt voltak vele problémák. A megoldás már megvan azóta, de úgy döntöttünk, hogy marad a jelenlegi megoldás, mert közvetlen előnyökkel nem járna, megbolygatni a szépség miatt pedig nem fogjuk.

A design-t egyébként táblázatok nélkül is ki lehetett volna alakítani, de így volt a kevésbé rizikósabb, így talán több böngészőben működik (persze a régebbiekben nem működik egyes megoldások miatt, de hát ez van).

Több publikus iromány nem létezik, tudtommal ez az első ilyen jellegű nyitás (én nagyon örültem neki, amikor megkerestek azzal, hogy publikussá tehető-e a doksi). Konkrét design elemző doksiról különben nem tudok a cégen belül, de a design-t nem is én alakítom ki, hanem egy grafikus srác.

A doksiból születni fog különben pár cikk itt a Weblaboron is (egy már meg is jelent a betűátméretezésről), csak legyen egy kis időm átírni cikkesebb formátumba a dolgot. ;)

-boogie-
3

ie7-et designra ne!

Jano · 2004. Jún. 6. (V), 20.30
Aszolut nem tartom jo otletnek olyan script hasznalatat amik az oldal teljes letoltodese utan tudnak csak futni es rakjak rendbe az oldalt.
Nagyon jelentosen rontjak az oldal gyorsasaganak az ERZETET.

Objektiven valoban nem noveli meg sokkal a letoltest de a szubjektiv erzet mas. Normalisan a bongeszok a helyere tudjak altalaban tenni a tartalmat es a hattereket, kepeket utana szepen betoltik a szamukra kihagyott helyre. A tartalom, navigacio es teljes betoltodes kozott oldaltol, savszelessegtol fuggoen 10-30mp is eltelhet!
Ha valaki az IE7-t arra hasznalja, hogy a doboz modellt javitsa akkor az oldalon a meretek fognak valtozni es az elemek ujra pozicionalodnak. Ez rettento idegesito tud lenni. A latogato (meg az oldal teljes letoltodese elott) elkezdi olvasni a mar megjelent informaciot vagy kinez maganak egy linket es amikor olvasna tovabb, vagy kattintana a linkre az oldal elemek odeb ugranak (mert megtortent az IE7 lefutasa)

En meg hack-eket sem szeretem. MEg jobb ha betesz egz plussz elemet az elem kore csakhogy a meret es padding ertek kulon keruljon.

Egyebkent eleg jo doksi.

Tovabbi dolgok:
- szep URL-ek a TITLE mellett
Title szerkezethez tanacs:
http://evolt.org/article/Page_Title_Labeling/4090/9179/index.html

- Adat tablazatoknal legyen summary, scope. Jo iras:
http://www.isolani.co.uk/articles/structuredTables.html

- Jaws kepernyo felolvaso mukodese.
Tud a cimrol cimre ugralni ezert is fontos Hx tagek hasznalata
http://www.freedomscientific.com/HTML_challenge/html_challenge.html
4

Re: ie7-et designra ne!

Bártházi András · 2004. Jún. 6. (V), 20.45
IE7-et akkor mire használjam? ;) Sajnos designra a tapasztalatok szerint tényleg nem jó, pontosan a leírt észrevételeid miatt. :( Első körben most nem is használunk ilyen jellegű hack-et (pedig jól hangzott).

Az adat táblázatokat a kérdés, hogy hogyan oldanád meg? Sajnos ez volt az első, amit ki kellett ejtenünk, ugyanis sem egyszerű admin felületet nem tudok elképzelni hozzá, sem az újságírókat nem tudom meggyőzni, hogy még ezzel is foglalkozzanak.

-boogie-
5

IE7-et semmire

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 7. (H), 16.20
Szerintem egy jó "proof of concept" megoldás, de nem biztosítja, hogy a standard tervezés követelményei mellett meg tudod oldani vele a problémádat (akinél ki van kapcsolva a JS, annak nem megy, sokat kell várni rá, stb). Tehát nem használni kell, hanem ámulni felette :)