ugrás a tartalomhoz

A mikrotartalom, az Apple, a Sun és Nyírő András

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 30. (Sze), 09.06
Egyszer volt szerencsém Nyírő András egy előadásán részt venni, ahol az akkor még Westel nevű mobilszolgáltató akkor még 777sms nevű szolgáltatásának wapos részéről volt szó, melyért Nyírő András felelt. Azt mondta, érdekes kihívásnak tartja a dolgot, mert teljesen más, mint a webes környezet, hiszen nagyon sűrítve kell átadni az információt, és lehetőleg lokalizáltan - tehát erősen felhasználóra szabva. A moziműsort például ideális esetben csak a fizikailag közeli mozikat illetően kell közölni, a wapos mobil képernyőkre vagy akár egy SMS-be pedig igen kevés karakter fér. Rendben, de hogy jön ide a Sun és az Apple?

A mikrotartalomra, amiről Nyírő beszélt, úgy tűnik nem kis igény van. Bár az utóbbi napokban nagyon sokat foglalkozunk a WHAT csoport munkásságával, akik a böngészőinket szeretnék jobb alkalmazás platformmá fejleszteni, mégis sokan vannak, akiknek nincs kedvük/idejük/energiájuk reklámokkal, keresztlinkekkel teletűzdelt nagy weboldalakat átfésülni az őket érdeklő információk után. Számukra sokkal egyszerűbb mondjuk egy RSS/Atom olvasó használata, ami kiemeli a fontos adatokat, és könnyű kereshetőséget biztosít azon csatornákon, melyekre "fel vannak iratkozva".

Sajnálatos módon azonban az RSS/Atom nem megoldás mindenre, hiszen egy túl általános keretet biztosít, amit mozifilm vetítési adatokkal, tőzsdei árfolyamokkal vagy időjárással kitölteni nem olyan egyszerű, legalábbis akkor nem, ha élvezhető és könnyen áttekinthető formát szeretnénk kapni. Itt kerül képbe a rich client technológia, azaz az általános böngészők vagy RSS olvasók helyett specializált kis kliensek.

A nemrégiben bejelentett Mac OS X Tigerből nagyban kiemeltem a Safari RSS támogatását, és nem szenteltem kellő figyelmet a Dashboardnak, ami a mikrotartalmak mikroböngészőit biztosítja majd felhasználóinak. Az most itt mellékes, hogy a Dashboard kísértetiesen hasonlít a Konfabulator nevű termékre, ami viszont a Windowson használható DesktopX hasonmásának is mondható, ami... Mindennél sokkal érdekesebb az, hogy miközben a böngésző, mint általános kliens diadaláról beszélünk, addig a rich kliensek továbbra is virágkorukat élik, azaz nagyonis van igény a kézreállóbb alkalmazásokra, legalábbis az egyszerű mindennapi feladatok során.

Nemcsak passzív megjelenítésre használt mikroböngészőkről lehet szó, előfordulhat, hogy alaposabb keresésre van szükségünk. Itt kerül a képbe a Karelia Watson nevű terméke, amit az Apple Sherlock keresőjének kiegészítőjeként fejlesztettek ki, és olyan innovatív termékként reklámozzák, ami a böngésző helyettesítését teszi lehetővé. Valójában arról van szó, hogy speciális feladatokra sokkal célszerűbb megoldással tud szolgálni. A honlap bal sávjában felsorolt felhasználási területek igen impresszívek, a pénzváltástól a megrendelt csomagok követésén át az időjárás információkig sokmindenben van felhasználói segítségére. Mondhatni egyike azon alkalmazásoknak, melyek kiválóan bizonyították, hogy a B2C, azaz felhasználók számára biztosított webszolgáltatások iránt is kellő igény mutatkozik.

Az Apple is meglátta azonban a magasodó Watsont Sherlock mellett, és tudásának jó részét beépítette a Sherlock 3-as kiadásába, ami a Mac OS X Párduc (jelenleg kapható) verziójával jelent meg. Ennek a Karelia cég fejlesztői nem igazán örültek, és igyekeztek hangsúlyozni, hogy Watson még így is többet tud, és gyorsabban teljesít. Most azonban érdekes változás állt be, egy bizonyos meg nem nevezett nagy cég ugyanis felvásárolta a Kareliát, ami a Watson végét jelenti, de egyben egy új kezdetet is. Jason Kottke úgy gondolja, hogy nem lehet más nagy cégről szó, mint a Sunról, ami érdekes fejleményeket hozhat a rich kliens piacon.

A Karelia fejlesztői jelen vannak a napokban zajló JavaOne konferencián, és ott gyűjtik az ötleteket az új Project Alameda kódnevű programhoz, amit a meg nem nevezett nagy cég finanszíroz. A projekten dolgozók reményei szerint október 5-ig ki tudnak jönni az új termékkel, azaz a Watson felhasználók át tudnak állni, mielőtt a program támogatása megszűnik. Ez számunkra - Mac OS-t nem használók számára - nem csak teoretikusan érdekes, hiszen az új projekt több operációs rendszerre is elérhető lesz, és még több webszolgáltatást egyesít majd a felhasználók örömére.

Mindez azt jelzi, hogy a böngészők mint általános webes alkalmazás felületek tere nem töltheti jól ki a szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeket, és egyre több jelentkező van arra, hogy a lyukakat betömjék. Korai volt tehát a .NET alkalmazók és más szállítók webszolgáltatásainak sikertelenségét negatív élményként feldolgozni, a webszolgáltatások úgy tűnik szép jövő előtt állnak.