ugrás a tartalomhoz

Pro Git

presidento · 2011. Dec. 26. (H), 20.13

Szerző:

Scott Chachon

Kiadó:

Apress

2009

ISBN:

978-1-432-1833-3

Oldalak száma:

265

Értékelés:

9

Linkek

Mind felépítésében, mint fogalmazásmódjában egy végiggondolt, jól összerakott és könnyen érthető könyvnek tartom, amit jó szívvel tudok ajánlani mindenkinek, aki használja, vagy szeretné a jövőben használni a Git verziókezelő rendszert.

Az első néhány fejezetben az alapokról van szó, amik a napi rutin végzéséhez szükségesek, de később, főként az utolsó fejezetben a technikai részletekbe is belemegy a szerző: érezni lehet rajta a tanítási gyakorlatot. Bár a teljesen kezdők is fogják tudni követni, célszerűbb minimális gyakorlat után (vagy közben) hozzáfogni az olvasásához, hiszen jobban megmarad a válasz, ha már megfogalmazódott a kérdés. A másik oldalon a haladó felhasználók számára is célszerű olvasmány, hiszen a manualban elszórtan meglévő tudásanyagot összefogja, érthetővé teszi.

Főként az első fejezetek elolvasása hasznos lehet azok számára is, akik meg vannak elégedve a jelenlegi rendszerükkel, hiszen egy újfajta szemléletet sajátíthatnak el, amivel bár valószínűleg nem lesznek jobb programozók, a jelenlegi rendszerüket valószínűleg jobban ki fogják tudni használni. Én e könyv olvasása közben értettem meg azt is, hogy hogyan látja az SVN a világot.

A könyv a honlapján online módon ingyenesen elérhető, és ugyanott időnként kiegészítéseket is olvashatunk, a reset parancsról szóló bejegyzés például szerintem hiánypótló. A nyomtatott változat sem olyan drága (35 USD), bár engem kifejezetten zavart az ábrák gyenge minősége (a honlapon szép színes, a könyvben jpeg-koszos), és hogy a betűk sem tiszta feketék, hanem „hézagosan szürkítettek”.