ugrás a tartalomhoz

Pro Drupal Development

Hojtsy Gábor · 2007. Júl. 4. (Sze), 13.42

Szerzők:

John K. VanDyk, Matt Westgate

Kiadó:

Apress

2007

ISBN:

1590597559

Oldalak száma:

428

Értékelés:

9

Linkek

Habár jó ideje a kezemben volt a könyv egy példánya, nehezen tudtam időt szakítani az átolvasására. Amikor viszont mégis lehetőségem lett időt fordítani rá, kiderült, hogy könnyebb olvasmány, mint gondoltam volna. A szerzők a nem túl gyakran alkalmazott vizuális megközelítést alkalmazták a könyv fejezeteinek elkészítésekor. A bonyolult leírások helyett folyamatábrákat, interakciós sémákat mutatnak be, melyek jelentősen megkönnyítik a megértést, ráadásul később is könnyen áttekinthetővé teszik a kritikus folyamatokat, még ha egy debugger nincs is a kezünknél, vagy annak eredményét nem tudjuk ilyen hatásosan vizualizálni.

John és Matt személyes tapasztalataim szerint is mindent megtett a könyv autentikus tartalmának biztosítása érdekében. A kritikus szakterületeken megkeresték az adott témakörben szakértő Drupal fejlesztőket (engem a locale modullal kapcsolatban kerestek meg), előzetes elérést biztosítva a tartalomhoz, hogy ezzel gyűjtsenek be kommentárokat és információt a leírások helyességéről.

A mű további erőssége, hogy rendkívül praktikus és a rendszerbe épülés lehetőségeit jól bemutató példákkal illusztrálja a legtöbb témakört, a kódmellékletekből letöltve azonnal használható funkciókkal is gazdagítva a rendszert. De nem állnak meg a Drupal közvetlen környezeténél. A biztonságos forráskódok fejlesztéséről szóló fejezet rendkívül jó áttekintést ad, de még ennél is tovább megy az optimalizálásról szóló leírás, ami korrekt áttekintést ad a különböző lehetőségekről, hogy kapkodás helyett hogyan mérjük fel, mit is érdemes változtatnunk a rendszeren.

Sajnos a könyv természetéből fakadó gyengesége, hogy a Drupal 5-ös verziójához íródott, mely ugyan még egy ideig aktív támogatást kap, a várhatóan idén megjelenő Drupal 6-os változat rendkívül sok változást és újdonságot hoz majd, többek között az egyik szerző, John K. VanDyk átgondolt, újratervezett actions modulját. Így a könyv csak korlátozott ideig lesz teljes egészében használható. Addig viszont nem tudok jobb forrást ajánlani azoknak, akik a teljes Drupal alaprendszert át szeretnék látni kívül-belül.
 
1

Itthon?

paal · 2007. Júl. 4. (Sze), 14.57
Üdv,

Megvásárolható valahol MO-on? Nem nagyon találom.

Köszi, Pali
2

amazon.co.uk

Hodicska Gergely · 2007. Júl. 4. (Sze), 20.42
Volt régebben itt thread erről. Mi is próbáltunk hazai cégen keresztül beszerezni könyvket, de elég komoly sápot tesznek rá a kinti árra. Jobban jársz, ha az amazonon keresztül rendeled meg. Mondjuk nekünk kicsit lassan jött meg, de több ismerősnek nem volt ilyen gondja. Persze itt van postaköltség, de ha több könyvet rendelsz (össze is állhattok többen), akkor ez már nem olyan számottevő.

Másik megoldás, hogy az APRESS-nél lehet venni ebookokat is. Ha nem gond monitoron olvasni, akkor teljesen királyság, mert olcsóbb is, plusz egyből el tudod kezdeni olvasni (én főleg ezért szeretem).


Üdv,
Felhő
3

Hm

bonobo · 2007. Júl. 5. (Cs), 23.54
Akad benne egy pár hiba:
http://www.drupalbook.com/errata