ugrás a tartalomhoz

Viselkedés és szerkezet elválasztása

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 17. (Szo), 21.40
Weboldalakat készítve sokszor felmerül mindenféle interaktív elem bevezetésének lehetősége. Ezekre hagyományos megoldásként adódik a JavaScript, bonyolultabb esetekben a Flash. Jópár DHTML trükkhöz bőven elég a JavaScript, az eseménykezelésekhez írt kódok azonban alaposan teleszemetelhetik HTML kódunkat. A szerkezet és a megjelenítés kettéválasztására kiváló megoldást ad a CSS, a viselkedést azonban éppen úgy külön illik választani, így használhatóvá téve az oldalt akkor is, ha nincs aktív szkripting támogatás egy kliensben.

Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni - írja Peter-Paul Koch Separating behavior and structure című cikkében. Azt javasolja, hogy a különböző HTML-be ágyazott eseménykezelő hozzárendelést lehetővé tevő attribútumokra gondoljuk úgy, mint a <FONT> elemre, azaz "vessük meg" azokat. Helyettük inkább alkalmazhatjuk a CSS miatt amúgyis sokszor már bevezetett id és class tulajdonságokat annak érdekében, hogy automatikus eseménykezelő hozzárendelést végezzünk már JavaSciptből. Így végül csak az onload eseménykezelő beállítása maradna, de természetesen ezt is tudjuk száműzni, hiszen a modern böngészők nem csak a body tagen megadott paraméterrel tudják az onload eseménykezelőt beállítani.

A cikkben néhány praktikus példa mellett a szétválasztási törekvés mögötti szemlélet alapos kifejtése és alátámasztása olvasható.