ugrás a tartalomhoz

HTML és CSS: Webszerkesztés stílusosan

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 22. (Cs), 16.42

Szerző:

Virginia Debolt

Kiadó:

Kiskapu

2005

ISBN:

9639301965

Oldalak száma:

480

Értékelés:

9

Linkek

A megjelenést követően hamar csaptam le erre a könyvre, már nagyon vártam hogy a kezeim közé kerüljön, hiszen nagy elvárásoknak kellett megfelelnie. A könyv alapötlete mindenképpen egyedinek számít a magyar piacon, és kíváncsi voltam, hogy teljesíti-e az ígéreteket, ezért nem is szerettem volna hamar átfutni rajta. Nyugodtan állíthatom, hogy minden kezdőnek ajánlható könyv született.

Amíg néhány tanfolyamon, és rengeteg könyvben a HTML oktatásának szerves része a <font> jelölő bemutatása, a táblázatos formázás trükkjeinek megismertetése, addig a kezdőktől, a technológiával most megismerkedőktől sem várhatjuk el, hogy tényleg a modern megoldásokat részesítsék előnyben. Éppen ezért volt felüdítő érzés olyan könyvet a kezemben tartani, amelyben nemcsak a technikai korrektség jellemző, hanem a letűnt idők történelmi ismertetésére korlátozódnak csak olyan megoldások, mint a táblázatos elrendezés. Jellemző idézet a következő:

Mivel a CSS még nem állt rendelkezésre a weblapok elrendezésére, a weblaptervezők fogták, amit a nyomdából ismertek, és alkalmazták a weblaptervezésre. ... Sokáig a táblázat volt az egyetlen elérhető eszköz közel s távol.
Alá kell húznunk, hogy ez a könyv kezdőknek szól, és etekintetben igen sokat segíthet abban, hogy végre a megfelelő (azaz ma megfelelőnek gondolt) megoldási sémákat juttassa el a felnövő generációhoz. Másrészt pedig bizonyára szerepe lesz abban is, hogy egyfajta terminológiát alakítson ki, legalábbis a Kiskapu kiadót mindig is az alapos magyar fordításokról ismertük. Így kerül például bevezetésre a "rangsorolt stíluslap" elnevezés a CSS-re vonatkozóan. Sajnos néhány félrefordítással is találkozunk: a quirks mode például trükköző üzemmód lett. Szerencsére egy szószedet segíti a könyv végén a fontosabb fogalmak tisztázását, ha nem szeretnénk megkeresni a könyvben a kifejezés bevezetését.

Ez a könyv azon kiadványok közé tartozik, amelyek mintafejezete nagyon jól mutatja sok aspektusát, ezért érdemes beleolvasni. Először is szembeötlik, hogy a szerző párhuzamosan halad az XHTML és a CSS bemutatásával. Furcsa lehet, hogy sem az angol, sem a magyar címbe nem került végülis XHTML, ez valószínű azzal magyarázható, hogy a szerző mindig külön kitér a két megközelítés eltéréseire, így nem csak XHTML, hanem HTML tudást is kapunk. Az így már három nyelvre bővült párhuzamos haladás lehetővé teszi, hogy lépésenként alkalmazzuk az ismereteket, egy idő után eléggé életszerű példákat véve.

A következő feltűnő jellemző, hogy Mac OS felületen készült képernyőképeket látunk, ezek azonban hol Safariban, hol Firefoxban, hol webcím sorral, hol anélkül jelennek meg. Ez nyilván az eredeti könyvben is így szerepelt, így az, hogy MacOS felől közelítünk a web felé, a szerző hozzáállását is tükrözi. Számomra ugyanakkor zavaró volt a különböző megjelenések keverése, a könyv célja viszont éppen az, hogy böngészőfüggetlenül is használható tudást adjon, így ez lehetett egyfajta stratégia része.

A magyar fordításban ugyanakkor sajnálatos hibának látom, hogy bizonyos példákat (és így egyes képernyőképeket is) lefordítottak, míg másokat érintetlenül hagytak. Ez nem csak az első mintafejezetben tűnik fel, hanem később a bezezdéseknél, listáknál, táblázatoknál is találkozunk vele. Ha a kezdőkre gondolunk, akkor sajnálhatjuk, hogy nincs minden példa lefordítva, ha az egységes megjelenést tekintjük, akkor éppen amiatt aggódhatunk, hogy egyáltalán vannak lefordított példák, hiszen végülis angol mintákból így is több maradt. Sajnos ugyanez igaz a CD mellékletre is, illetve az teljes mértékben angol nyelven került továbbadásra a nyitó licenc képernyőtől a menün át a példákig. Még a könyvben különben lefordított példák is angolul szerepelnek a lemezen.

Nagyon szimpatikus volt ugyanakkor a könyvben, hogy a szerző nem fogja vissza magát, ha további forrásokat kell ajánlania, akár haladóbb könyvek vagy webhelyek formájában, és a valóban kezdőkre méretezett alapvető példák mellett mindig szorít helyet arra, hogy a kiemelkedő mintákra is rámutasson. Szerencsére nem csak kezdőknek ad jó olvasmányt, hiszen akik a ma már rossznak számító technikákkal táblázatos oldalakat alakítanak ki, rengeteget tanulhatnak a logikusabb alapokról, nyomtatóknak szánt stíluslapokról, elrendezés kialakításokról, böngésző hibák elkerüléséről, szemantikus űrlapok és adattáblázatok kialakításáról.

A könyv utolsó előtti fejezete egy kultúrálisan is jelentős blog megjelenés testreszabási példát mutat be. Számomra azért különösen szimpatikus, mert egyrészt a blogok aktív szerkesztésére ösztönöz, másrészt egy meglévő éles szolgáltatás (a Blogger) megjelenésének testreszabását járja körbe.

Végül azok számára, akiknek a könyv példái és gyakorlatai nem voltak elegendőek, a szerző egy teljes példa oldalt is előkészített a CD mellékletre, mely nyilatkozata szerint a CSS Zen Garden filozófiáját követi, lehetővé téve, hogy egy kiinduló HTML állományból és némi stílus illetve képi információból a legtöbbet ki tudjunk hozni. Ez ugyan nem igazán szerencsés kiinduló vizuális megjelenést kapott, de talán ez is ösztönzi majd a kedves olavasót arra, hogy megmutassa mit is tanult.
 
1

Én nem vagyok ennyire elragadtatva

Jano · 2005. Szep. 22. (Cs), 18.17
A könyvbe én a neten botlottam bele pont akkor, amikor itt a fórumban a nem ajánlott könyvek topik létehozásához kerestem címeket. Gyorsan le is töltöttem a példa fejezetet és a színes illusztrációs mellékletet. Nekem ez a példa fejezet elég zavaros volt, de lehet, hogy egy kezdőnek bevállik.

Ezekután elmentem egy boltba közelebbről is megnézni a könyvet, de továbbra sem győzött meg. Nekem főleg a példák "gyagyi" minősége nem tetszik. Ez megint egy kezdőnek jó lehet olyan szempontból, hogy nics magasan a léc és könnyű átvinni, de szerintem jobban jár ha minden tekintetben követendő példákat lát.

Ezt a hozzászólást mint látható csak rész információk alapján írtam.
NAGYON ÖRÜLÖK, hogy megjelent végre egy modern szemléletűnek tekinthető könyv, de úgy érzem a kiadó találhatott volna jobb színvonalú külföldi könyvet is fordítási alapként.
2

gagyi példák

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 22. (Cs), 18.31
Szerintem a kezdő könyvek jellemzői a gagyi példák, és ez nem is baj. Mint írtam, minden fejezet végén utal a szerző sokkal látványosabb, igényesebb webhelyekre, és profibb könyvekre is. Egyértelműen elismeri, hogy a kezdőkkel foglalkozik, és hozzájuk méretezi a példákat.
7

Kinek szól

Anonymous · 2006. Okt. 14. (Szo), 09.56
Sziasztok!

Tudod, nem vélatlenül van feltüntetve, hogy a köny kezdő-haladó. Szomorú, hogy az ilyen isteneknem, mint te nem elég de nekünk jó.
Viszlát!
8

Nem a szintet kritizáltam, hanem a minőséget

Jano · 2006. Okt. 14. (Szo), 14.28
Olvasd el újra amit írtam, nem a könyv tudás szintjét kritizáltam!
3

(szvsz) jó

bbalint · 2005. Szep. 22. (Cs), 18.58
munkahelyemen megtalálható ezen könyv és két nap alatt végigolvasgatva, (szvsz) ezért jó, mivel nemcsak HTML és CSS kódolást tanít, hanem valamennyi szemantikát is, megmagyarázva, mire valóak a különböző elemek, pl. <strong/>, <abbr/>/<acronym/>, fejlécek.

a könyvben továbbá ajánlva van a Firefox használata, Web Developer Toolbar-ral és sok más hasznos tipp.

az én összképem: profi (X)HTML és CSS "bemutató"/bevezető kezdőknek.

bbalint
4

Hol dolgozol?

thamas · 2005. Szep. 24. (Szo), 22.54
Nem lehet rossz egy olyan munkahely, ahol megveszik a legújabb webfejlesztéssel kapcsolatos kiadványokat! Lehet tőletek kölcsönözni? ;o)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás
http://thamas.hu
5

nem paradicsom

bbalint · 2005. Szep. 25. (V), 08.42
hát, nem olyan munkahelyen dolgozom, ami ott van a nyomda mellett, hanem...
így kb. félévenként van az, hogy megyünk és "könyvezünk" eggyet

kölcsönzés nincs, mer' a cég nem könyvtár, hanem reklámszervező és kft.

bbalint
6

nekem tetszett

Marcell · 2006. Feb. 8. (Sze), 20.12
Pár hete kölcsönöztem ki a könyvet a BME könyvtárából (igen, ez küldősöknek is adott, bárki aki Pesten lakik, hozzájuthat minőségi könyvekhez olcsón), és nekem is nagyon tetszett.

A könyben olvastam először a táblázat nélküli CSS-ről és kezdésnek a könyv sztem nagyon jó! Sok dologra rávilágít (fogyatékosok böngészése és hasonlók, amik nekem eddig eszembe se jutottak volna), az pedig, hogy azt is elmondja, mire jó az IMG elem, hát kibírjuk.

Absz kezdőknek viszont nagyon jó lehet, mert átugorják az elavult dolgok tanulását.
9

supi007 · 2009. Már. 25. (Sze), 17.09
Érdekes, hogy nem kommentáltam még, pedig régóta megvan már ez a könyv nekem. Szerintem a könyv jó. Ez így szubjektív.
Mik a tények?
A könyv tartalmaz minden információt, ahhoz, hogy egy kezdő egy notepaddal megtudjon írni egy statikus oldalt és esetleg, ha van kreatív vénája még szépet is csináljon.
Kezdésnek kiváló.
Minden alap HTML tagen végigvezet. Kicsit szájbarágós.
A könyv a W3Schools.com oldallal tökéletes páros. Minden kezdőnek bátran ajánlom.
10

nulláról

PHP-mókus · 2010. Ápr. 17. (Szo), 22.19
Én annak idején ezzel a könyvvel indultam teljesen nulla szintről. Abszolút remek olvasmánynak bizonyult, és a "gagyi" példák rengeteget jelentettek az egész webprogramozás alapjainak megszerzéséhez. Újoncoknak kiváló!
Szóval tiszta szívből ajánlom minden kezdőnek, akit érdekel a webprogramozás!
11

Nekem is megvan

morocztamas · 2010. Nov. 27. (Szo), 14.16
...és szerintem jó a könyv.
12

Jó alap

Kislui · 2011. Jan. 18. (K), 09.44
Én is megszereztem anno a könyvet, és szerintem akárki akármit mond, nekem "kezdőknek" való könyvek közül ez nyerte el a leginkább a tetszésem. Sokat tanított, sok alapot és "bonyolultabb" dolgokat is.

Javaslatom--> aki most kezd el megismerkedni a html, css világával én mindenlépp ajánlom neki 1x elolvasni ezt a könyvet, utána persze szárnyalhat tovább igény szerint.

Üdv
13

Igaz

morocztamas · 2011. Jan. 22. (Szo), 10.55
Én is így tanultam meg a html és css alapokat, mert előtte még csak a html alapjait ismertem.