ugrás a tartalomhoz

Nincs értelme gyorsbillentyűket (accesskey) definiálni a weboldalon

Jano · 2004. Ápr. 9. (P), 12.11
Egyre több webfejlesztő figyel oda arra, hogy lapjai ne csak a validátor számára legyenek szabványosak, de valóban elérhetőek és könnyen használhatóak is legyenek mindenki számára. Ennek érdekében terjed az a technika, hogy az oldal különböző részeihez (mint navigáció, tartalom) gyorsbillentyűket rendelnek, így kedvezve a billentyűzetet preferáló felhasználóknak. Egy kanadai cég azonban készített egy összegzést, melynek célja annak kiderítése volt: a különböző böngésző programokban mely billentyűkhöz rendelt már annak készítője funkciót. Az eredmény: sajnos lényegében nem maradt ki egy se. Ezért bár az alapötlet jó volt, inkább azt javasolják, hogy kerüljük a gyorsbillentyűk használatát.
 
1

Nem értek egyet...

Bártházi András · 2004. Ápr. 9. (P), 11.29
...mert ha definiálunk egy gyorsbillentyűt, azzal kárt nem okozunk, legfeljebb nem fog működni. És az általuk vizsgált böngészőket nézve: engem nem zavar, ha egy valamilyen laptopon nem fognak működni a gyorsbillentyűk, a felhasználónak szíve-joga eldönteni, hogy ő a gyorsbillentyűket preferálja, vagy pedig egy olyan böngészőt, környezetet, mely ezt nem támogatja. Azért például az Alt-S kombinációt tekintve IE/Opera/NN alatt menni fog a dolog, és ez nekem elég.

Ugyanígy vagyok a CSS2 (vagy magasabb) szabványban található dolgokkal, amit nem támogatnak egyes böngészők. Ha egy megoldással nem okozok kárt azoknak a felhasználóknak, akik ilyen böngészőt használnak, viszont előnyére válik bárkinek, akkor használni fogom ezeket.

-boogie-
2

Van benne valami

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 9. (P), 12.47
Azt tenném még hozzá András kommentárjához, hogy a gyorsbillenytűket nem csak a vakok megcélzására használjuk. Mondjuk egy hagyományos wemail program felületét nem fogja egy vak sem használni, mert neki egy rémálom. Akkor ha leveszed az ilyen böngészőkre vonatkozó oszlopokat, máris rengeteg billentyűről mondhatod el, hogy jó eséllyel használhatod. És éppen a webmail alkalmazás lehet jó példa egy olyan felületre, ahol ismétlődő feladatokat végzel, jól megszokott programkörnyezetben (tehát a gyorbillenytűket szívesen használnád).
5

szíved joga, egyet nem érte

Anonymous · 2004. Ápr. 15. (Cs), 17.08
szíved joga, egyet nem érteni, de talán nem véletlenül került a szabvány címszó alá a cikk...
6

Re: szíved joga, egyet nem érte

Bártházi András · 2004. Ápr. 15. (Cs), 17.38
Ezt a hozzászólást nem értem, fejtsd ki kérlek! Én tettem a szabvány címszó alá a hírt.

Miért baj az, ha definiálok egy gyorsbillentyűt (szabvány szerint), amit az olyan gépen, ahol ez támogatott, tudsz használni, máshol pedig nem? Ha úgy állnék a kérdéshez, hogy olyan weblapot készítsek, amit mindenki tud használni, akkor a szomszéd néni miatt, akinek nincs internete, ne is csináljak weblapot? Én inkább azt mondom, hogy a szomszéd néninek nem lesz hátrányára az ha én mondjuk egy CSS2-ben levő tulajdonságot használok valahol (ami néhány böngészőben megy, a többiben viszont nincs hatása), a fiának, aki Explorer-t használ, nem lesz hátránya abból, hogy nem lát olyan dolgokat, amik könnyebbé tennék az oldal használatát, viszont a "felvilágosult" felhasználóknak *előnye* lesz abból, hogy én használtam valamit.

Vagy ha úgy nézzük, miért baj az, ha már egy telefonban van egy WAP böngésző, én készítek egy WAP-os oldalt, amit az nem tud elérni a telefonjával, akinek nincs WAP-os böngésző a telefonjában? Használjon olyan telefont, amivel elérheti, különben meg ne panaszkodjon...

Az a baj, ha egy olyan információt teszek közzé azon a WAP-os oldalon, amit sehol máshol sem lehet elérni, vagy pedig egy olyan funkciót valósítok meg, ami más böngészőben használhatatlanná teszi az oldalt. A válasz ilyenkor sem az, hogy mindenképpen WAPon kívül meg kell valósítani a szolgáltatást, vagy pedig meg kell oldani, hogy a használhatatlan oldal használhatóvá válljon, hanem hogy meg kell nézni, mekkora igény van, és mennyi erőforrás, ennek megoldására?

Lásd mai hírt a hangos választási portálról ahol mind erőforrás megvolt, mind az igény megvolt (az egy más kérdés, hogy el is készült egy valahogyan használhatóbb oldal, és a közpénzt fecsérelték a felesleges munkára).

-boogie-
3

Szabványosítani kéne

Jano · 2004. Ápr. 9. (P), 13.48
Ok részben egyet értek veletek. Fogalmazzunk úgy akkor, hogy nincs univerzális megoldás és ha gyorsbillentyűket akarunk használni akkor nagyon meg kell nézni, hogy valóban működni fog-e amit szeretnénk.

A legfontosabb ebben a kérdésben a konzisztencia lenne. Minden oldal kedvvért külön-külön senki nem fogja megtanulni az oda érvényes billentyűket. Gobának igaza van de ez már speciális eset. Itt nem weboldalról hanem egy webes alkalmazásról van már inkább szó.

Egyébként én egy olyan rendszert tudnék elképzelni, hogy van egy ajánlás amiben a legtöbbször előforduló szerepeket és hozzájuk a billentyűzet kombót rögzitik.

pl:
search/keresés - K
navigation/főnavigáció - N
a lényegi részhez a tartalomhoz ugras - T
stb.

Es az oldal készítője meg hozzá rendelné a saját HTML elemihez a dolgot pl egy külső XML fájlon keresztül.

accesskey.xml
-------------

<accesskey-list set="http://w3.org/accesskey/default">
 <li role="search" id="kereses"> 
 <li role="navigation" id="fomenu" key="M">
<accesskey-list>
index.html

<head>
 <link type="accesskey" href="accesskey.xml">
</head>
<body>
 <ul id="fomenu">
 </ul>

 <form id="search">
 </form>
</body>
Es a CSS-hez hasonlóan a kóder átdefiniálhatná a standard kiosztást és betehtne saját elemeket.
Es felhasználónak is lenne opció, hogy általában melyik standard hozzárendelést használja és siteonként átirhatná esetleg.
4

Re: Szabványosítani kéne

Bártházi András · 2004. Ápr. 9. (P), 13.57
Nem írsz lehetetlent, előfordulhat, hogy megvalósul valamikor a dolog, bár pont a CSS segítségével, és nem ahhoz hasonlóan. A jelenlegi böngészőkben ugye az oldal megjelenését testreszabhatod akár saját CSS-sel is (erre lehetőséged van a Weblabornál is). Az XHTML és a CSS következő verziói pedig nagyon érdekes modulokat nyújtanak, például a tervek szerint hogy egy link hol nyíljon meg (új ablak, tab, stb.) CSS-ből állítható lesz. Ugyanígy el tudom képzelni az accesskey-eket is. Persze ehhez fel kellene keresned a W3C-t (illetve a megfelelő csoportját), és javaslatot tenni nekik erre.

-boogie-