ugrás a tartalomhoz

Linux Desktop Hacks

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 27. (H), 10.05

Szerzők:

Nicholas Petreley, Jono Bacon

Kiadó:

O'Reilly

2005

ISBN:

0-596-00911-9

Oldalak száma:

352

Értékelés:

8

Linkek

A Linux Desktop Hacks bizonyos értelemben kitekintés a webes fejlesztői könyvespolc időnként monoton választékából, hiszen nem a kliens-szever alapú kiszolgálásban használt Linuxhoz ad tippeket, hanem az otthoni és munkahelyi asztali felhasználás élémyének javításában nyújt segítséget összesen száz trükk formájában.

A könyv természetesen a rendszer elindításával kezd, tippeket adva a boot folyamat élvezetesebbé tételére, de nem csak a látványról esik szó, hiszen azt is megtudhatjuk, hogy hogyan kell visszaállítani az MBR-t, illetve a kernelt, ha valami gond történne. Már itt az olvasó szemébe ötlik, de később kristályosodhat ki a megállapítás, hogy a könyvet bátor kísérletezőknek szánták. Érdemes észben tartani, hogy a mindennap használt rendszerünkön csak olyan trükköket próbáljunk ki, amelyek esetleges káros hatásait el tudjuk viselni, meg tudjuk szüntetni. Ezekhez a problémás esetekhez is többször kapunk tippeket a könyv olvasása során.

Természetesen nem folyamatos végigolvasásra szánták a kiadványt, a különböző tippek gyakran utalnak egymásra, így akkor is meg fogjuk találni a szükséges ismereteket egy-egy trükk véghezviteléhez, ha nem előlröl kezdtük a tanulmányozást.

Az elindítást természetesen a parancssori felület vagy valamelyik grafikus beléptető képernyő követi. A könyv erőssége, hogy a két piacvezető felülettel egyszerre foglalkozik, így a KDE és a GNOME rendszerekhez is kapunk beléptetési képernyő módosítási és általános használati tippeket is. Azok a trükkök, melyek közösen alkalmazhatóak a két rendszerben, természetesen az X alrendszer tippjeiként kerültek be a könyvbe.

A mindennapi használatot a terminál szépítésével és az asztali alkalmazások gyorsításával és jobb kihasználásával kapcsolatos tippek segítik. Ahogy azonban megérezzük a Linux trükkök ízét, hamarosan felmerülhet bennünk az igény a rendzseres feladatok automatizálására, és ez a kérdéskör is egy külön szakaszt kapott a könyvben. Ez pedig egyenesen elvezet a mágikus kernel szóval elnevezett fejezetig, amelynek tippjeire több trükk is hivatkozik a kiadványban. Sokszor lehet arra szükség, hogy alapvető funkciók megvalósításához a kernelhez nyúljunk, legalábbis több tipp ezt ajánlja. Tehát ahhoz, hogy a technológia vezércsapásán legyünk, bizony bátornak kell lennünk.

Végül mintegy levezetésként kapunk néhány tippet különböző hardver eszközök megfelelő illesztéséhez, de ez az előbbiek tükrében már igazán nem jelenthet kihívást a lelkes olvasók számára.