ugrás a tartalomhoz

HTML5 Media

orionstar · 2011. Dec. 29. (Cs), 01.05

Szerző:

Shelley Powers

Kiadó:

O’Reilly Media

2011

ISBN:

978-1-449-30445-4

Oldalak száma:

138

Értékelés:

8

Linkek

A HTML5 Media című, idén nyáron megjelent könyv körüljárja a HTML5-tel bemutatkozott <audio> és <video> tagek nyújtotta lehetőségeket: hogyan tudunk ezek használatával videót-hangot beágyazni weboldalainkra, a lehető legtöbb böngészőt-platformot támogatva, és a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtva.

Az író bemutatja a tagek támogatottságát napjainkban, melyik böngésző milyen formátumokat, milyen kísérőtechnológiákat támogat, hogyan kereshetünk hibákat a kódunkban. A fejezetekben előre haladva a böngészők nyújtotta alapszolgáltatásokat kiegészítjük, megtanuljunk, hogyan készíthetünk egyedi kinézetet a lejátszónknak (CSS3 által nyújtott új szolgáltatásokkal). A HTML5 által támogatott videó feliratozás is bemutatásra kerül, az egyes feliratformátumok különbségeit kiemelve, a legelterjedtebb JS alkalmazásokkal együtt. Említésre kerülnek olyan a HTML5 szabvány által támogatott megoldások is, melyeket még a böngészők nem implementáltak, de a jövőben minden bizonnyal, és hasznunkra lehetnek (pl. lejátszási lista).

Az utolsó fejezetbe egy kis kitekintést tett a szerző: hogyan házasíthatjuk össze a <video> taget a <canvas> elemmel és SVG-vel, melyek révén manipulálhatjuk videóinkat; továbbá a néhány böngésző által támogatott <audio> tagre épülő Audio Data API-val miként hozhatunk létre és dolgozhatunk fel hangokat.

A könyv elsősorban a témában érdeklődő kezdőknek szól, számukra emészthető formában részletesen összefoglalja a tudnivalókat. A kódok szépen tördeltek, kommentezettek, könnyen olvashatóak. Amit hiányoltam a könyvből, hogy még csak említésre sem kerül a live streaming ill. hostolás, ha az Audio Data API-ra jutott hely, akkor ezekre is hagyhatott volna egy-két oldalt a szerző. Néha olyan érzésem volt, mintha egy-egy kép vagy kód Mark Pilgrim: Dive Into HTML5 c. művének médiával foglalkozó fejezetéből származna, nem is nyújt sokkal többet annál ez a könyv, ezért csak akkor ajánlom a kedves olvasónak, ha nem került a keze ügyébe a nevezett kötet.