ugrás a tartalomhoz

Okos dolgok barkácsolása Linux segítségével

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 8. (Cs), 11.27
A Linuxra történelmi okok miatt amolyan "barkács" rendszerként tekintenek sokan, és az a nemrég megjelent könyv, amire fel szeretném hívni a figyelmet, nem ennek az eloszlatására törekszik, hanem éppen ellenkezőleg azt mutatja meg, hogy mimindent lehet barkácsolni egy kidobásra szánt régi gépből Linux használatával.

A könyv persze hasonlít a félkész barkácskészletekre, ahol előre megírt receptek mutatják be a félig már összeépített dolgok összeillesztésének menetét. Aki vállalja a munkát, olyan eszközöket építhet, mint a digitális fotó megjelenítő rendszer vagy a digitális üzenetrögzítő.

A Linux Toys: 13 Cool Projects for Home, Office and Entertainment című könyv elemzése a Slashdoton eléggé jól összefoglalja, mimindent kaphatunk a könyv megvásárlásával (feltéve, hogy megvan még kidobásra ítélt régi gépünk is). A kötetben bemutatott tizenhárom projekthez CDmellékleten adják a szükséges szoftvereket, ám némely feladat megvalósításához kis barkácsolásra is szükség lehet.

A digitális üzenetrögzítős projekt például tömörített formátumban tárolja a bejövő üzeneteket, és képes azokról értesítést küldeni emailben (vagy a teljes üzenetet továbbítani a levél csatolmányaként). A projektek után továbbfejlesztési tippeket is adnak, az üzenetrözgítő esetén például kis módosítással lehetőség lenne a hívó fél azonosítására, és az alapján más email címre történő üzenetküldésre, vagy a szöveges illetve hangos továbbítási mód közötti választásra.