ugrás a tartalomhoz

Wiki-ből XML-be, SGML-lel

Bártházi András · 2004. Már. 18. (Cs), 12.26
A Wiki jellegű formázás népszerű megoldása az adminisztrációs felületeknek, vagy a felhasználók számára kínált hozzászólási lehetőségnek, ahol valamilyen formázás szükséges. Bármely böngészőben működik, egyszerűen megtanulható. A feldolgozása viszont már nem ilyen egyszerű, bár a reguláris kifejezések sokat segíthetnek. Van egy másik megoldás is, mégpedig az SGML.

Az SGML az XML elődje. Egy sokkal bonyolultabb nyelvet lehet vele leírni, mint az XML-lel, cserébe viszont sokkal-sokkal bonyolultabb a feldolgozása is. Ezért is született anno meg az XML.

De vissza a lényegre: az SGML segítségével akár Wiki formázott szövegeket is tudunk XML-be konvertálni. Hogy hogyan? Az xml.com oldalon megjelent From Wiki to XML, through SGML cikkből megtudhatjuk.
 
1

Wiki-ből XML-be, SGML-lel

Anonymous · 2004. Már. 22. (H), 09.57
Az is lehetett volna ennek a cikknek a címe: Hogyan formázzunk szövegeket minél bonyolultabban?

Szerintem ezektől a megoldásoktól minden fejlesztő haja égnek áll.. Biztos jó, csak...
2

Wiki-ből XML-be, SGML-lel

Bártházi András · 2004. Már. 22. (H), 10.55
Első ránézésre valóban baromi bonyolultnak tűnik a dolog. Viszont ha abból a szempontból nézed, hogy ezt egyszer kell csak megcsinálnia valakinek, utána minden programozási nyelvből, ami támogatja, használni lehet gyakorlatilag nulla fejlesztéssel, akkor azért szerintem már van értelme... ;)

Bártházi András