ugrás a tartalomhoz

Agile Web Development with Rails

Bártházi András · 2005. Jún. 13. (H), 09.04

Szerzők:

Dave Thomas, David Heinemeier Hansson

Kiadó:

Pragmatic Bookshelf

2005

ISBN:

0-9766940-0-X

Oldalak száma:

504

Értékelés:

10

Linkek

A Ruby nyelv egy új, objektum-orientáltságával, s tömör, szép szintaktikájával a többi közül kiemelkedő programozási nyelv. A húzóalkalmazása (ami miatt egyre többen kedvelik meg, s kezdik el használni) a "Ruby on Rails" webes keretrendszer, melyre bizton állíthatom, érdemes vetni egy pillantást, hiszen nagyon hatékony fejlesztést, fejlesztési környezetet biztosít. Erről a webes keretrendszerről vált elérhetővé béta változatban egy elektronikus könyv (melynek megjelenése papír formátumban még ebben az évben várható) Agile Web Development With Rails címmel, félezer oldallal részletesen bemutatva a rendszer lehetőségeit.

A könyv a környezet telepítésével kezd, majd egy webalkalmazás fejlesztésével tekinti át a Rails szolgáltatásait. A harmadik része a legterjedelmesebb, itt a Rails egyes részeivel ismerkedhetünk meg, az alapokról, az adatbáziskezelési lehetőségekről, a logikáért felelős kontrollerekről, a megjelenítésért felelős nézetekről és a sablon motorokról, a Rails és az AJAX kapcsolatáról, a levélküldési lehetőségekről, a webszolgáltatásokról, a biztonságról és végül az üzemeltetésről és skálázhatóságról esik szó. A függelékben egy Ruby gyorstalpalót, a konfigurációs lehetőségek összefoglalóját, illetve forráskódokat találunk.

A könyvet elolvasva egy nagyon alapos áttekintést kaphatunk a Railsről, lépésről-lépésre követve a demo alkalmazás felépítését magunk is elsajátíthatjuk az alapokat, melyek segítségével nagyon gyorsan fogunk tudni akár összetett alkalmazásokat is készíteni. A stílusa élvezetes, sok képernyőképet, magyarázatot tekinthetünk meg, s az alkalmazás teljes forráskódját (mely tömörsége miatt nem is olyan sok) is bemutatják a szerzők. Az egyes fejezetek végén "What we just did?" bekezdések foglalják össze a fejezet tartalmát, s segítik a megértést. A könyv egésze olvasmányos stílusú, s érthetően, bő lére eresztve írnak a szerzők a lehetőségekről, s akár referenciaként is használható, hiszen a funkciók többsége jól szervezetten kerül bemutatásra.

Ruby forráskódot olvasni nagyon szórakoztató, s bár elsőre biztos idegen lesz, de könnyen tanulható. Számomra azért is érdekes a kód, mert számos olyan megoldást nyújt már most, melyet a Perl 6 majd csak fog. Emellett a Rails egy valóban nagyon jó fejlesztői környezetet biztosít, hiszen egy adatbázistábla kezelő admin felületet akár egy perc alatt, gyakorlatilag kódolás nélkül összerakhatunk, s ha fejleszteni vagy a kinézetet megváltoztatni szeretnénk, ahhoz is hatékony, tömör és beszédes lehetőségeket kapunk. A hibakezelés, naplózás, biztonsági problémák kezelése és még számos más kérdés helyettünk megoldott, nem beszélve az adatbázis szép eléréséről, az érdekes, de igen használhatónak tűnő formkezelésről, stb.

A könyvet jelenleg "béta" verzióban lehet megvenni, ami azt jelenti, hogy folyamatosan letölthetjük az éppen aktuális verzióját, sőt, ha észrevételünk van, azt jelezhetjük a szerzőknek. A könyv megjelenésekor a végleges verzió elektronikus változatához is hozzájuthatunk majd a "béta" megvételével. Lehetőség van még arra is, hogy egyben a papír változatot is megrendeljük.

A könyv megvételét (akár elektronikus, akár papír formában) azoknak tudom ajánlani, akik nem ijednek meg a Ruby szintakszisától, s kiváncsiak a webfejlesztés jövőre, melyben biztosan nagyon mély nyomot fog hagyni a Ruby on Rails, s melyhez egy kiváló áttekintés nyújt ez a könyv.
 
1

Rendelhető

Bártházi András · 2005. Aug. 26. (P), 06.40
Hátha érdekel valakit: a könyvet meg lehet rendelni tőlünk, bruttó 9000 Ft-os áron (postaköltséggel, csomagolással), 2-3 napos szállítással.

-boogie-