ugrás a tartalomhoz

Újdonságok az Internet Explorerben?

Bártházi András · 2004. Már. 23. (K), 10.59
A Microsoft bár kijelentette, hogy nem lesz több Internet Explorer verzió (illetve majd csak operációs rendszerrel együtt), most mégis úgy tűnik, hogy kis fejlesztéseket tesz elérhetővé a Windows XP második szervízcsomagjában (bár azt is mondták, hogy az XP-nél külön figyelnek majd arra, hogy funkcionális változásokat ne, csak hibajavításokat tartalmazzanak ezek a csomagok).

A Windows XP SP2 Technical Preview keretében már elérhetőek ezek a változtatások. Hogy mik ezek?

Információs csík



Az "Information Bar" egy új felhasználói interfész felület, mely a potenciálisan veszélyes eseményeket jeleníti meg. Az eszköztár és a böngésző terület között jelenik meg, az Outlook 2003, illetve az MSN 8/9 kép blokkolójára emlékeztet. A következő eseményeket érzékeli "veszélyesnek":

ActiveX Install Prompts

Az ActiveX komponensek telepítését eddig egy dialógus ablak jelenítette meg, melynek több hátránya is volt: akár akaratunkon kívül is telepíthettünk egy komponenst úgy, hogy félrekattintottunk - nem beszélve azokról a felhasználókról, akik minden ablakot reflexből leokéznak. Ezentúl azonban nem jelenik meg felugró ablak, csak ha a felhasználó direkt kéri: rákattint az információs csíkra. A kattintás hatására egy menü jelenik meg, ahol választani lehet, hogy mi történjen a telepítendő ActiveX komponenssel.

Egy esetben működik a régi módszer, azaz felugrik az ablak mindenképp, amennyiben egy már elfogadott ActiveX vezérlő egy újabb változatát ajánlja fel az oldal telepítésre. Mivel egyszer már megbízott a felhasználó a komponensben, így nem lesz oka feltételeznie a szoftvernek, hogy most másképp gondolná. Azt, hogy tényleg egy korábbi verzió újabb változatáról van-e szó, vagy pedig egy támadó próbálkozik-e, az ActiveX-ek CLSID-jából dönti el a böngésző.

Nem kívánt letöltések

Nagyon hasonlóan az ActiveX-hez, amennyiben egy oldal egy program letöltését próbálja meg felajánlani, először az információs csík fog megjelenni. Amennyiben egy linkre kattintva próbáljuk meg letölteni az állományt, a régi viselkedést fogjuk kapni.

Blokkolt felugró ablakok

A felugró ablak blokkoló alapértelmezettként bekapcsolásra kerül. Mikor egy felugró ablakot megállít a böngésző, az információs csíkon ez jelzésre kerül. Ekkor ki lehet választani, hogy mégis szeretnénk a felugró ablakot megjeleníteni, mindig szeretnénk megjeleníteni, illetve sohasem szeretnénk megjeleníteni. Itt lehetőségünk van úgy is beállítani, hogy egy státusz sori ikon jelezze a popup ablakot számunkra.

ActiveX hibák

Szigorú biztonsági beállítások esetén (vagy Windows 2003-at használva), sokszor lehetett eddig találkozni üzenőablakokkal, melyek azt jelezték, az ActiveX letiltásra került. Ezentúl ez a hibaüzenet is az információs csíkon fog csak megjelenni, sokkal kevésbé zavarva a felhasználót a böngészésben.

Helyi gépes zóna

Ez egy szintén a biztonságra adó módosítás, mely mind az Internet Explorerre, mind a Windows Explorerre hatással van, és megakadályozza helyi állományok (scriptek, ActiveX-ek) futtatását, az információs csíkot megjelenítve.

Nekem tetszenek ezek a változtatások. A Microsoft elindult velük végre egy olyan úton, ami legalább egy kicsit biztonságosabbá, használhatóbbá teszi a Windows használatát, nem beszélve az idegesítő popup ablakok megszűntetésétől (talán kihal a popup reklám?).
 
1

Popup reklámok

Granc Róbert · 2004. Már. 23. (K), 19.17
Rövid kis sztori:
Ma épp egy IE-s gép előtt várakoztam egy CD-írás befejezésére, és közben böngésztem. Az index fórumára belépve váratlanul felugrott egy reklámablak egy flash reklámmal amelyen egy hölgyemény egy táblát tart, rajta a fórumos loginnevemmel. Nekem (főleg mivel már lassan évek óta nem találkoztam popup ablakkal) ez a személyre szabott reklám tetszett, humorosnak és találónak tartottam...
Mikről nem maradok le a Firebird/Firefox használatával!!! :D

Robi
(Azért a popup blokkolást nem kapcsolom ki, annyira nem hiányoznak... :D )
2

Popup reklámok

Bártházi András · 2004. Már. 23. (K), 20.33
A leginkább gázos popup ablakok azok, mikor egy Windows hibaüzenetet hamisítanak meg, és rákattinta valami telepítő indul el, ami elvileg segít neked (pl. Gator vagy mi szokta így reklámozni magát).

A dologhoz hozzátartozik, hogy például a Google toolbarban volt már eddig is ilyen lehetőség, viszont így talán több emberhez fog eljutni a *lehetőség* ennek használatára (azaz kívánság szerint ki-be kapcsolható lesz, és nem nincs választásod, nincs ilyen). Persze olyan sokan valószínűleg nem fogják feltenni ezt az SP-t sem, de azért talán legalább annyian igen, hogy túl sok embernek nem fog működni ahhoz, hogy leszokjanak róla a hirdetők.
3

Policy

Hojtsy Gábor · 2004. Már. 23. (K), 20.43
A komolyabb vállalatoknál általában policy szinten előírják a frissítést, hiszen karbantartani is egyszerűbb a rendszert így. Ez jó esélyt jelent a popup blokkolásnak végre :)