ugrás a tartalomhoz

Hiperlinkek és a CSS

Bártházi András · 2004. Feb. 27. (P), 10.01
A CSS 3-as verziója (legalábbis a jelenlegi munkaváltozatok) rendkívül figyelemreméltó újdonságokkal bír(nak). A CSS kiválasztókat, tulajdonságokat területek szerint modulokra bontották, így a fejlesztés külön ágakon folyik. Most jelent meg az egyik, a hiperlinkekkel foglalkozó modul munkaváltozata.

Számomra teljes felüdülés látni, hogy a szakma egy adott területén, mely egy akár nem is olyan távoli időn belül mindennapjaink részévé fog válni, emberek dolgoznak és gondolkodnak azon, hogy lehetne nagyon jóvá tenni valamit. A CSS 3-as verziója ilyen. Tervezés zajlik, aminek az eredménye úgy tűnik, hogy egy nagyon jól használható nyelvet fog eredményezni, a verzióváltás minőségi ugrás lesz az eddigi változatokhoz képest.

A CSS 3 hiperlink most közzétett munkaverziójában megismerhetjük a W3C terveit a hiperlinkekkel kapcsolatosan. Miről is szól a dokumentum? Mindenki olvassa el maga, sőt, tegyen javaslatokat! Röviden összefoglalva: semmi mást, mint ami a CSS célja volt eddig is, a tartalmat elválasztani a megjelenéstől.

A dokumentum egyébként egy folyamat része, és semmi meglepő sincsen benne, ha az ember ismeri a folyamatot. Ez a folyamat arról szól, hogy a HTML eddigi verzióit meghatározó megjelenítési logikát olyan szabályokkal írjuk le, mely az eddigi működést "bizonyítja", illetve további lehetőségeket vezet be. Nézzük, miről beszélek egy egyszerű példán keresztül: eddig azt gondoltuk, hogy a <b> elem azért okozza a vastagított megjelenítést, mert ez a funkciója. Aki viszont ismeri az újabb böngészők működését, tudja: hogy ez már régen nem így van. Jelenleg azért viselkedik így a böngészőnk, mert definiálva van neki CSS segítségével, hogy a b elemek esetén a font-weight értéke bold legyen.

A hiperlinkes modul is hasonló megoldást vezet be. Azt mondja például, hogy a ha egy linkben meg van adva egy target="_blank" elem, akkor az ne azért működjön úgy, hogy egy új ablak nyílik meg, mert ez van a böngésző számára előírva, hanem azért, mert definiálva van egy CSS által, hogy a target="_blank" tulajdonsággal rendelkező a elemek esetén a target tulajdonság értéke new legyen, ami pont így viselkedik. Ez a CSS a modul bevezetését követően a következőt fogja tartalmazni:

a[target="_blank"],

area[target="_blank"],

form[target="_blank"]

{ target: new }

Mindenkinek kellemes szabvány(tervezet) böngészést, ajánlott olvasnivaló az összes CSS 3-al kapcsolatos munkaverzió!