ugrás a tartalomhoz

PHP Roadshow Dunaújváros - beszámoló (első benyomások)

Bártházi András · 2004. Május. 29. (Szo), 11.42
Jó volt, szép volt, az első RoadShow-nak Dunaújvárosban vége lett... A jelenlegi hírünk egyelőre csak az első benyomásokat foglalja össze, holnap a friss képekkel egy kicsit részletesebb leírást adunk a történtekről.

A RoadShow helyszíne a Dunaújvárosi Főiskola, a megnyitót Palócz István (PP) prezentálta pontban 10 órakor, köszönetet mondva az iskola vezetőinek a hely biztosításáért. Ezután ismertette a nap programját, majd át is adta a szót az első előadónak.

Nagy Zoltán "Portál, de hogyan?" című előadása hangzott el elsőként. Előadásában főként a marketing oldaláról közelítette meg portál kialakítását, arról beszélt, hogy hogyan lehet egy portált úgy kialakítani, úgy elhelyezni az interneten, hogy az ismert legyen.

A második előadó - a meghirdetett programot egy kicsit felcserélve - Kovács Zsolt tartotta meg előadását "Segítség! Felnőttem!" címmel. Bemutatta, hogyan lehet továbblépni az "All-in-One" szerverfelépítésről a megbízhatóbb, csatatűrőbb, több komponensbőll álló szerverfelépítésig.

Ezután Bóna László Márton (Ene) előadása következett, aki PHP4 alatti objektum orientált programozásról tartott egy előadást, pár példán keresztül bemutatva a lehetőségeket.

Ezután a főiskola menzáján tömte tele a hasát az igencsak bőre sikerült menüvel az ezt választó közönség, s egy kis pihenés után folytattuk az előadások sorát.

Hojtsy Gábor (Goba) egy igen érdekes, és mindenkit fellelkesítő előadást tarott a Drupalról, megismertetve a hallgatóságot pár jellemzőjével, illetve pár részletet bemutatva a Weblabor adminisztrációs felületéről.

Utána szerény személyem, Bártházi András (Boogie) következett, a Firefox böngésző rejtelmeit és lehetőségeit próbáltam ecsetelni az átlag és a webfejlesztő felhasználók szempontjaiból. Az előadás első fele egy kicsit szárazra sikeredett, de a második részében, ahol a gyakorlatban mutattam be az ismertetett lehetőségeket, mindenki érdeklődve figyelt.

Utánam Karóczkai Krisztián mutatta be egy szerver beállítási lehetőségeit, azaz hogy a fő szolgáltatások (levelezés, FTP, DNS szerver és webszerver) beállításait hogyan lehet MySQL-ben tárolni, illetve azt adminisztrálni PHP segítségével.

Dr. Mester Gyula az általa készített igen színvonalas elektronikus (webes, nyílt forrású) oktatási rendszerbe nyújtott betekintést, illetve megmutatta a lehetőségeit, ecsetelte a felhasználási módokat.

Végül Mocsnik Norbert vezetett be minket a PEAR rejtelmeibe, lehetőségeibe, illetve a fejlesztési lehetőségeibe. Talán az egyik leglendületesebb és felvillanyzóbb előadás volt ez, számomra sok újdonságot adott előadása.

Az esemény zárásaként a konferenciákat fémjelző, elengedhetetlen tombola következett, melynek során Palócz István (PP) felejthetetlen kommentárjai közben sokan kisebb-nagyobb ajándékokhoz jutottak (a fődíj egy két fő részére szóló hétvégi nyaralás volt a Smaragdvölgy Pihenőparkban).

Személy szerint mind az előadások, mind a rendezvény igen kellemes és érdekes volt számomra, jól éreztem, éreztük magunkat. A Roadshow sora ezzen a hétvégén csak megkezdődött, a tervek szerint több helyszínen is tartunk még az évben előadásokat (jelentkezőket várunk!). Ezúton is köszönjük a rendkívül kiváló szervezést Karóczkai Krisztiánnak!

Holnap további képek, és Goba élménybeszámolója következik...

Palócz István

Nagy Zoltán

Kovács Zsolt

Az előadó készül

 
 
1

Folytatjuk...

kmm · 2004. Május. 29. (Szo), 18.27
de mikó? :D
--
üdv: kmm...
2

Az nem mondtuk...

Bártházi András · 2004. Május. 29. (Szo), 22.10
Hát, azt nem mondtuk... :) Olyan érdekes előadások és beszélgetések voltak utána, hogy csak most sikerült újra (immáron itthon) gépközelbe kerülni.

-boogie-
3

jól felizgattatok...

kmm · 2004. Május. 30. (V), 00.14
Engem meg jol felizgattatok, es seehol semmi...
mostmeg fexem le szoval majd holnap tovabb olvasom :D

--
üdv: kmm...
4

Eloadasok ppt-ei?

Jano · 2004. Május. 30. (V), 14.23
Esetleg eloadsok PPT-ei (ha vannak) fel kerulhetnenek ide? Pl FireFox lehetosegei?

Kene egy oldal ahol ossze van szedve FireFox elonyei (Magyarul) es lehetosegei hogy oda lehessen iranyitani IE-seket.

0.9 most fog kijonni. Pont jo alkalom lenne.
5

ppt ://

kmm · 2004. Május. 30. (V), 14.45
talan ne m$ formaba...
html/pdf

--
üdv: kmm...
7

Formátum

Bártházi András · 2004. Május. 30. (V), 15.41
Az előadások többsége OOo-ban van meg, azon egyszerű oknál fogva, hogy abban készült. :) Nem itt, hanem a konferencia honlapján lesznek publikálva.

-boogie-
14

Fóliák 'lassan, de biztosan'

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 31. (H), 22.40
A fóliák gyűjtése elindult, a RoadShow honlap technikailag kész a fogadásukra (átállt rendezvénykövető módba :). Az előadók szabadidején múlik, hogy melyik fólia mikor kerül fel. Mivel én nem vettem észre hibát a fóliáimban az előadás közben, ezért bátorkodtam rögtön feltenni (OOO Impress és PDF formában).
6

Firefox

Bártházi András · 2004. Május. 30. (V), 15.40
Segítesz egy ilyen oldal kialakításában?

-boogie-
9

Új oldal ????

Hodicska Gergely · 2004. Május. 31. (H), 13.30
Szerintem kar lenne uj oldal. Lehetne itt errol is sorozat.
Mind a tulajdonsagairol, fejlesztest konnyito uccairol, XUL-rol, ilyesmik.

Felho
10

firefox, mozilla terites

Jano · 2004. Május. 31. (H), 15.12
Igen benne vagyok.

Azert nem jo weblabor mert ez specialisan fejlesztoknek szolo oldal es ha valakit ide kuldok, hogy nezze mar meg milyen jo akkor lehet benne lesz kicsit, hogy "huuu az biztos profiknak van".

A FireFox elonyeirol egy fejlesztot nem nehez meggyozni.
De egy atlagos felhasznalot mar igen.

Peldaul a 2 legnagyobb problema, hogy a magyar nyelvi fajlt es a flash lejatszot kulon kell utolag telepiteni.

A felhasznalok mellett pedig kicsit a fejlesztoket is gyozkodni kell, hogy az oldal amit csinalnak legyen kompatibilis vele. Vannak akik azt mondjak nem erdekli oket mert IE 90-95%-os elterjedtsegu.

Azon is gondolkodni kene, hogy mit szolnak tartalomszolgaltatok, reklamozok a FireFox reklam blokkolasahoz. Emiatt a funkcio miatt esetleg negativ megiteles ala esik majd es nem kivant bongeszo lesz.
11

Nem kell félni :)

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 31. (H), 20.13
Valóban kell egy olyan oldal, ami usereknek szól, és bemutatja, hogy milyen szép és jó. Erre nem alkalmas a Weblabor, mert itt fejlesztőkhöz szólunk, és a sima user eltéved. A sima usernek egyértelmű és átlátható üzenet kell, nem egy óriási tartalomdömping közepén valami információ a megismerni kívánt böngészőről. A fejlesztőknek persze jöhetnek ide cikkek, ezt minden eszközzel támogatjuk, amivel lehet :)

A popup és egyéb reklám blokkolótól nem kell tartani, más böngészők is támogatják, a következő service pack pedig IE-ben is telepít hasonló kezdeményeket, mert az igény megvan rá.
17

Válasz: Nem kell félni :)

kmm · 2004. Jún. 2. (Sze), 08.00
Hát azért amikor a tartalom bejön, de a reklámok helyén üresség van, az már lehet sérti a tartalomszolgáltatókat, akik a reklámból élnek... Persze én is használok ilyet :D

--
üdv: kmm...
13

Firefox honlap

Bártházi András · 2004. Május. 31. (H), 21.06
Magánban írtam pár dolgot. Az oldal egyébként bennem is felmerült, és folyamatban van a kialakítása is, viszont *nagyon* sok időm nincsen rá, ezért szívesen veszem a segítséget!

Ami a korábban felmerült cikkeket illeti, én szeretném, ha itt jelennének meg, így keresztbe linkelve a két oldalt, ezáltal is növelve a látogatottságát mindkettőnek. Talán így jobban eljutnak a fejlesztői cikkek is a célközönséghez.

A külön oldaltól függetlenül, így szívesen vesszük ebben a témában is cikkek beküldését!

-boogie-
15

esetleg....

connor · 2004. Jún. 1. (K), 17.21
http://mozilla.fsf.hu/

esetleg velük egyezkedve??
csak hogy ne legyen minden 20x helyen itt akár el is férne szépen :)

/me
16

Re: esetleg....

Bártházi András · 2004. Jún. 1. (K), 22.54
Velük is felvettem már a kapcsolatot. Van annak jobb oldal is, és jóban leszünk velük, az biztos.

-boogie-
8

Valóban jó volt... csak íg

Anonymous · 2004. Május. 31. (H), 00.42
Valóban jó volt... csak így tovább. Ebből a napból is lehetett annyit profitálni, mint a PhpConf-ból. Gondolom lesz folytatás is - máskor, máshol. Csak győzzék a szervezők. Kár, hogy csak néhány ember lelkesedédén múlnak ezek a rendezvények...
Thom
12

Várunk szeretettel!

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 31. (H), 20.15
Mind szervezésben, mind apró segítségek nyújtásában várunk téged is és másokat is szeretettel, akik számára úgy tűnhet, hogy csak "néhány ember lelkesedésén múlik" a dolog. Örülünk, hogy egyre több emberen múlik.
18

Nekem tetszett... Bár sokan

Sapa · 2004. Jún. 7. (H), 12.30
Nekem tetszett...
Bár sokan voltak akiket nem kifejezetten a tartalom érdekelt, de én még így is profitáltam belőle!