ugrás a tartalomhoz

Kritikus sebezhetőség az Internet Explorerben

Bártházi András · 2004. Ápr. 9. (P), 14.29
Tegnap látott napvilágot egy újabb rés az Internet Explorerben (és a rá épülő böngészőkben, levelezőkben), mely lehetővé teszi a támadónak, hogy a böngészőt használó felhasználó nevében programokat futtasson számítógépén. A támadó képes más oldalak adatait olvasni és manipulálni is. A biztonsági hibára van megoldás, de ez több hátránnyal is jár.

A hiba röviden összefoglalva: amikor egy speciális protokollon keresztül az Internet Explorer megpróbál hozzáférni egy nem létező fájlhoz, megfelelően paraméterezve egy másik fájlhoz (akár más domainen) is hozzáférhet, viszont azt fogja hinni, hogy az első domainről tölti le az állományt. Amennyiben a nem létező fájl helyi hivatkozású, akkor lehetővé válik egyébként nem biztonságos tartalom futtatása is a böngészőben (scriptek, ActiveX, gyakorlatilag bármi).

Fontos tudnunk arról is, hogy nem minden esetben megoldás, ha más böngészőt használunk (persze ez ismerve az Internet Explorert, nem árthat), mivel előfordulhat, hogy egy böngésző a protokollt észlelve meghívja az Internet Explorert. A legbrutálisabb megoldás az lehet, ha az Internet Explorert eltávolítjuk a gépünkről.

Humánusabb megoldások, részletes leírás: Vulnerability in Internet Explorer ITS Protocol Handler
 
1

CHM olvasásnak lőttek?

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 9. (P), 15.16
Ez azért nagyon ciki, mert a CHM egyébként egy nagyon jól kitalált dolog*, és az ITS protokoll kikapcsolásával semmilyen CHM nem fog működni a gépen (a letöltött PHP dokumentáció sem például).

Szerencsére Linux alá is egyre több CHM olvasó érhető el (xCHM és gnoCHM például). Ráadásul ezeket valamiért éppen a PHP dokumentációval tesztelik előszeretettel :) Úgyhogy ha valaki ki kényszerül kapcsolni az ITS-t a gépén a vírustól tartva, akkor linuxon találhat helyettesítőket ehhez is.

* Ez így túlzás, mert nem olyan csodálatos belülről, de eléggé jól használható, amíg más nincs, és elterjedtsége miatt a helpek kvázi-szabványává vált valójában.
2

Adalék

Bártházi András · 2004. Ápr. 9. (P), 15.28
Egy másik IE hiba:

http://index.hu/tech/biztonsag/citi040409/

-boogie-
3

csak IE? a cik úgy foglamaz

Anonymous · 2004. Ápr. 9. (P), 22.06
csak IE?
a cik úgy foglamaz, hogy felismeri a böngészőt rgo más brózert is be tud csapni (szvsz)
4

Re: csak IE?

Bártházi András · 2004. Ápr. 9. (P), 22.30
Csak IE. Egyrészt a többi böngészőben ez sohasem volt hiba, másrészt a cikk szerint "Any programs, including other web browsers, that use the IE protocol handlers (URL monikers) could function as attack vectors." - ami azt jelenti, hogy "Bármely progra, beleértve más böngészőket is, melyek az IE protokoll kezelőit használják, támadási pontként tud szolgálni". Ezt is írtam a hírben, azaz például a MyIE2, ami IE-t használ a megjelenítéshez, vagy egy FeedDemon, ami szintén így viselkedik, potenciálisan veszélyes. Egy másik böngésző, például egy Firefox azért nem fog hibásan viselkedni, mert saját engine-je van.

Leteszteltem, Opera 7.23 és Firefox 0.8 ismeretlen protokollként jellemzi ezeket, nem indítja el az Internet Explorert, így biztonságos megoldást kínál a böngészésre.

Ha a tesztjeid mást mutatnak, szívesen veszem, ha megosztod velünk, mert mindig tanul az ember (lehet, hogy rosszul próbáltam csak). :)

-boogie-
5

Mime típus kezelés kérdése

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 10. (Szo), 11.10
Amikor klikkelsz egy állományon, akkor ugye kapsz egy felugró ablakot, hogy mivel akarod megnyitni (vagy elmenteni). Ha a CHM-eket hozzárendeled a HTML Helphez a Firefoxban, és azt mondod nyissa mindig ki azzal, akkor rögtön átpasszolja a CHM-et a HTML Help Viewernek, amikor ilyenre klikkelsz (nem tudom kipróbálni technikai okok miatt). Namost onnantól a CHM-ben nyugodtan lehet egy nemlétező állományt betöltő ITS-t használó kérés, és akkor ugyanott vagyunk.

Tehát az, hogy más böngészők is érintettek lehetnek az azt jelenti, hogy minden böngésző tud automatikus hozzárendeléseket, melyeket külső programokkal tud kezelni, és így bármely böngészőben lehet külső programként hívni az ITS kezelőt. A hiba ugyanis a rendszerben van, és nem a böngészőben.