ugrás a tartalomhoz

Egy (újabb) hihetetlen szabadalom

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 19. (H), 07.49
Egyszer volt, hol nem volt, 1993. november 23-adikán Frank Michael Weyer és Troy Kurosh Javaher benyújtott egy szabadalmi kérelmet az email címek és webcímek következő szabály szerinti formálására: név##kukac##részcsoport.csoport, valamint név.részcsoport.csoport. Itt egészen konkrétan személyek besorolására gondoltak, tehát a részcsoport esetében a vezetéknévre is gondolhatunk. Hogy-hogynem, a szabadalom 2003. decemberében bejegyzésre került, és most a két feltaláló a Network Solutions és a Register.com domain név regisztráló cégeket pereli szabadalmuk megsértéséért.

Mesének még elfogadható lenne mindez, sajnos azonban megtörtént, így pedig már viccnek is rossz.

Az Egyesült Államokban 6 671 714 szám alatt bejegyzett szabadalom a fent említett formátumú címekre vonatkozik, a két regisztrátor cég pedig a .name tartományban pontosan ilyen neveket regisztrál, azaz bob.garner.name vagy bob##kukac##garner.name domainek lehetségesek. Ezek azonban a nevezett két feltaláló szellemi termékét sértő formák, hiszen licenszelni kellene a technológiát a szabadalom megsértése nélküli alkalmazásukhoz.

A .name neveket 2002 óta kezelő Global Name Registry múlt hét szerdán megváltoztatta az eddigi szabályokat, így most már csak a bobgarner.name jellegű domain regisztrációjára van lehetőség. Valójában több technikai probléma megoldásának is tekintik ezt a váltást, arról azonban nem szól az eredeti bejelentés, hogy a szabadalom körüli problémák is szerepet játszottak volna ebben. A .name tartományban már regisztrált százezer aldomain továbbra is működni fog, tekintve, hogy a .name fődomain küldetése a teljes életen át történő használat lehetőségének megteremtése volt.