ugrás a tartalomhoz

PHP fejlesztés felsőfokon

Nagy Gusztáv · 2004. Dec. 15. (Sze), 06.45

Szerző:

George Schlossnagle

Kiadó:

Kiskapu

2004

ISBN:

963 9301 80 9

Oldalak száma:

685

Értékelés:

8

Linkek

Ez nem az a könyv, amiből a PHP szintaxisát vagy alapvető szabályait lehetne megtanulni, sokkal inkább a haladók kézikönyve. Kézikönyv, hiszen nem kell feltétlenül az elejétől a végéig folyamatosan olvasni, bármelyik fejezet önmagában is használható. Sok hasznos témában ad komoly ötleteket, megoldásokat. A könyv fejezetei öt témába sorolhatók. Minden fejezet végén részletes hivatkozási listát is találhatunk a további olvasmányokhoz.

Megvalósítási és fejlesztési módszerek
Kódolási szabályok nagyon szép, precíz bemutatása után a tervezési mintákról olvashatunk. Konkrétan bemutatja az elvek mellett az alapvető mintákat példákkal illusztrálva. Bemutatja a hibakezelés új, kivételekkel való megoldását. Olvashatunk az egységtesztelés, CVS és API tervezés alapjairól is. Nekem ez az egyik kedvenc fejezetem.

Gyorstárak
PHP-n belüli és kívüli gyorstárazási lehetőségeket foglalja össze. Bemutatja az adatösszetevők átmeneti tárolásának technikáját, végigvezetve egy működőképes tárolórendszer kifejlesztésének lépésein.

Elosztott alkalmazások
Az adatbázisok elérésének hatékony módszerei, munkamenet-kezelés mellett az elosztott környezet és webszolgáltatások témájába is bepillanthatunk. Részletesen tárgyalja az adatelérési osztályok készítésének elveit, és többféle gyakorlati módszert alaposan elemez, értékel is. Olvashatunk a felhasználók hitelesítéséről és a biztonságról is. A munkamenet-kezelés összes fontosabb lehetőségét körüljárja. A webkiszolgálók és adatbázis-szerverek fürtözésének kialakítását alaposan elemzi.

Teljesítmény
Teljes alkalmazásoktól kódblokkokig módszert találunk a teljesítmény mérésére. A profilkészítő alkalmazások és a PEAR mérőcsomagjait egyaránt vizsgálja.

Bővíthetőség
A szerző aktívan részt vesz a PHP csapat munkájában, mind a Zend engine, mind a PEAR és PECL fejlesztésében. Így a PHP bővítésének sokféle lehetőségéről olvashatunk. Részletesen bemutatja a rendszer néhány belső titkát, és az 5-ös verzió néhány kapcsolódó nyelvtani újdonságát. Végül a SAPI-król és a Zend engine bővítéséről olvashatunk.

Mégegyszer csak ajánlani tudom mindenkinek, nekem nagyon bejött ez a könyv.
 
1

Egyetertek

trevize · 2004. Dec. 15. (Sze), 13.10
Szinten csak ajanlani tudom mindenkinek. Nagyon jo konyv. Viszont a PHP kozepszintu(?) ismerete feltetlenul szukseges hozza.

-- trevize
9

Nekem is megvan, jó könyv.

Anonymous · 2004. Dec. 18. (Szo), 00.40
Nekem is megvan, jó könyv. Szerintem nagyon igényes. De drága, mint minden jó könyv, főleg, ha fekete a borítója :D
2

Pontszám

sajt · 2004. Dec. 15. (Sze), 14.30
És miért csak 8-at kapott a 10-ből?
5

min. 9

LacKac · 2004. Dec. 16. (Cs), 00.11
Szerintem is megérdemelne min. 9-et. Nekem angolul van meg, és nagyon bejön. Kötelező olvasmány kellene legyen minden nagyobb projectben dolgozó PHP programozónak.

LacKac
3

Én is szeretnék egy példányt

Mocsnik Norbert · 2004. Dec. 15. (Sze), 17.48
Valóban dícséri mindenki, szinte az összes jól ismert PHP fejlesztő blogjában lehetett róla olvasni - persze az angol verzióról, de nem hinném hogy a fordítás sokat módosít a tartalmon.
4

Szuper!!!

Anonymous · 2004. Dec. 15. (Sze), 18.11
Olvastam a 24 órát és a Fekete könyvet is.
Ez mindennél jobb. Érthető és mégis sok fontos infó is megtalálható benne. Ajánlani tudom.
6

Értékelésem

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 16. (Cs), 00.29
Az angol kiadásról írtam egy ajánlót annak idején az Amazonon, mivel a magyar könyv tartalmilag megegyezik, az ott leírt meglátásaim ezesetben is megállják a helyüket.
7

Értékelésed

dtaylor · 2004. Dec. 16. (Cs), 10.56
Nem ment ez a link egy kicsit mellé? :)

--
[ Dönci ]
8

gorges le

Jano · 2004. Dec. 16. (Cs), 13.23
2 ertekeles van ott (ebben a pillanatban), a 2. a PHP konyv.
10

Kiraly

Hegi · 2004. Dec. 21. (K), 19.36
A konyvre mar (asszem) a szeptemberi beharangozo ota acsingozok.Ma a nagy karacsonyi hajraban betevedtem az egyik konyvesboltba,es hat valahogy a szamitastechnika reszen kotottem ki(Mellesleg tortenelmi konyvet vettem ajandekba:D).Es hat ott meglattam,rogton belelapoztam.Mostmar biztos hogy megveszem,majd ha lesz penzem,mert most igy az unnepeknel nincs 8ezrem sajna.Mindenkepp erdekes konyvnek tartom,es szinte kotelezo darab:)

//Hegi
11

Könyvbemutató :)

Tome · 2005. Feb. 14. (H), 18.49
A pcforum.hu-n a mai napon ilyen címmel jelent meg cikk:
Könyvbemutató: PHP-fejlesztés felsőfokon
Kicsit elcsúsztak, se baj... :)
Ha már újra "aktuális" a téma akkor feltenném egy vele kapcsolatos kérdésem: a könyv tartalmának hány %-a szól kifejzetten olyan megoldásokról, amelyeket csak PHP 5-ben lehet használni??
12

Transzformáció

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 14. (H), 19.03
A pcforum lehet, hogy valamihez képest el van késve, de a mű bemutatása még messze nem késő, ezért szerintem dícséretes, hogy megjelenik ilyen nálunk. Azért ha megnézed a mi könyvbemutatóinkat (ajánlóinkat), azok sem mind napi aktualitással bírtak, amikor megjelentek...

Az, hogy mennyi használható fel, az agyi transzformációs képesség kérdése. Én már valamennyire régen láttam a kiadványt, és akkor is az angolt, de arra jól emlékszem, hogy nagyrészt technikákat mutat be a szerző, és a PHP 5 mint eszköz jelenik meg, de a technikák nagyrésze PHP 4-hez is adaptálható. Nem fogd-vidd kódmásolással a könyvből persze.
13

Köszönöm ezeket az inform

Tome · 2005. Feb. 14. (H), 19.28
Köszönöm ezeket az információkat is.
Valakinek tud egy kicsit többet mondani? Arra lennék leginkább kíváncsi, hogy mennyire fontos hozzá a PHP 5 használata/ismerete...
14

hasznosítható?

Marcell · 2006. Feb. 8. (Sze), 21.05
Félreértés ne essék, nekem is nagyon bejött a könyv... csak hát...

...mikor lesz nekem lehetőségem ilyen kiszolgáló fürtöket használni??? meg elosztott adatbázisokat?? Készítesz egy honlapot az XY Kftnek Magyarországon és nem tudod alkalmazni a könyv lehetőségeit.

Egy olvasást megér, de több 1000Ft én nem adnék ki érte. Ez persze magánvélemény.
15

hibakeresés, teljesítmény optimalizálás

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 8. (Sze), 21.24
Hát a hibakeresés vagy teljesítményoptimalizálási okítás szerintem sok munkaórát meg tud spórolni az embernek, és ebben a könyv sokat segít.
16

újra olvasom

Marcell · 2006. Feb. 23. (Cs), 16.00
Hehe. Most olvasom újra a könyvet és nagyon zsír. Még ha egy része csak elmélet is marad sokunknak...
17

OOP

Anonymous · 2006. Május. 14. (V), 12.21
Ja, elég királyos, csak nagyrésze OOP, szóval azért eléégé kell hozzá vágni a témát.
18

hibák ?

Walkman_ · 2006. Júl. 15. (Szo), 00.01
Én most kezdtem a könyvet nagyon az elején járok, de máris találtam benne pár "érdekes" dolgot.

pl. azt írja hogy ha egy objektumról tényleges másolatot akarunk csinálni akkor használjuk a __clone() függvényt valahogy így:
$obj = new TestClass();
$copy = $obj->__clone();

Nekem erre kapásból Fatal errort dobott a php ...

Másik dolog hogy a __clone függvényt mikor túlterheli (egyik példában mikor minden őj objektumnak egyedi azonosítót ad), át akarja másolni az előző objektum tulajdonságát a $that segítségével.
egyrészt nincs is olyan hogy $that ( 5.0.4, 5.1.4 alatt próbáltam), másrészt úgy tudom hogy az objektum tulajdonságokat a __clone() függvény meghívása előtt másolja át a Zend Engine..
Akkor most mivan ? :D
(Ja volt még egy apróság az is_prime() függvény nemigazán helyesen állapította meg hogy a megadott paraméter prím-e, de efölött már elsiklottam :D)
Valamit én tudok rosszul ? Vagy miért ír le ilyen példákat egy ilyen szintű programozó ? Vagy ha leírta, biztos használta már őket, de akkor hogyhogy nekem nem mennek ?

Aki tud bővebb felvilágosítást ez ügyben, kérem szóljon hozzá :)
19

Gugli és könyv

vbence · 2006. Júl. 15. (Szo), 00.58
Egy kis guglizással mindenre megvan a válasz:
http://www.hudzilla.org/phpbook/read.php/6_11_0
Author's Note: Early releases of PHP 5 made you call the __clone() function directly, and provided a $this and $that variable to allow you to do custom copying. Sadly this ended up being documented in several top PHP books that were rushed out to capitalise on PHP 5, and now the code no longer works - don't call __clone() directly to copy an object!


Ebben benne van a válasz a kérdésed második felére is. Én magam nem olvastam, úgyhogy nem tudok érdemben sokmindent hozzátenni, de a jó könyv ritka mint a fehér holló.

Egy dokumentáció maygarra fordítását még nem nevezném könyvnek. Amiért érdemes pénzt adni az a fejesztő saját tapasztala...
20

köszönöm

Walkman_ · 2006. Júl. 15. (Szo), 01.15
Valóban,én is állandóan guglizok, de ez most eszembe sem jutott :)
Még alaposabban megnéztem a PHP5 Changelogot, úgy tűnik hogy a PHP 5.0.0 beta 1 -ben még volt lehetőség ilyesmire.
Kösz a választ ! Amúgy jó könyv szerintem, nem sok olyat olvastam benne eddig amit teljesen tudtam volna... bár lehet azért van mert még kezdő vagyok, főleg OOP-ben, dehát ezért is vettem meg :)
És a példákban valóban benne van a szerző saját tapasztalata, aki egyébként elég elismert PHP- és webfejlesztő!
21

clone parancs

Hodicska Gergely · 2006. Júl. 17. (H), 01.13
Miért nem jó Neked simán a clone parancs? Én annó a saját kis cuccom PHP5 alatti próbálgatásakor a következőt csináltam:
<?php //config.php
...
// Ez itt egy csúnya hack annak érdekében, hogy a PHP5 alatti helyes muködés
// érdekében elkövetett módosítások miatt a kód valid maradjon PHP4 alatt is.
if (version_compare(phpversion(), '5.0') < 0) {
	eval('
		function clone($object) {
			return $object;
		}
	');
}
...
?>
Felhő
22

PHP középfokú ismeret?

xdragon · 2006. Okt. 3. (K), 14.32
Sziasztok!

Nekem megvan ez a könyv, és azt szeretném kérdezni, hogy ha mondjuk végeztem a PHP4 24 óra alatt c. könyvvel akkor már ebbe a könyvbe belekezdhetek, mint haladó PHP ismeretem megszerzése. Vagy ehhez kell a PHP haladó ismerete, vagy ebből azt "Meglehet tanulni", vagy egyáltalán honnan lehet a PHP haladó ismeretét, elsajátítani, mert ami a PHP4 24 óra alatt c. könyvben van az csak az alap, onnan hova tovább?

Válaszaitokat köszönöm előre is!
Sziasztok.
További kellemes napot!
Üdv.: Xdragon - Szabó Gergő
23

jóval magasabban van a léc

Marcell · 2006. Okt. 3. (K), 15.17
Ez a könyv jóval magassabb előismereteket kíván, mint csak egy éppen befejezett "24 óra alatt"-i gyorstalpaló.
24

Köszi a választ, és akkor még egy kérdés :)

xdragon · 2006. Okt. 3. (K), 15.55
Szia!

Köszi, és ehhez kapcsolódóan az lenne a kérdésem, hogy akkor milyen könyvet ajánlotok a következő szintre, mármint a PHP4 24 óra alatt utáni szintre :)

Köszi a válaszokat, előre is.
Szia.
További szép napot!
Üdv.: Xdragon - Szabó Gergő
25

nem tudom

Marcell · 2006. Okt. 3. (K), 16.19
Ebben nem igazán tudnék objektívan véleményt formálni, mert jó pár könyvet végigolvastam már (könyvtár révén) és összefolynak az emlékek. Másrészt én előbb megszenvedtem a sok hülyeséget és csak utánna olvastam el, hogy jé ez tényleg így van - tehát nem tudom, milyen kezdő szemmel olvasni.
26

Köszi ;)

xdragon · 2006. Okt. 4. (Sze), 06.35
Szia!

Ezért köszi szépen;)

További szép napot!!

Sziasztok!
27

Ajánlani tudom

Anonymous · 2006. Nov. 27. (H), 13.26
Énis megvásároltam ez ta könyvet, hála az egyetemi könyvtámogatásnak, féláron jutottam hozz :P

Nagyon jó könyv, csak ajánlani tudom ;). Legelőször a php24 óra alatt-ból tanultam, aztán jó féléves ilyen olyan leírások, ill a php.net lassan fejből felmondása :D
28

értékelés

joed · 2008. Aug. 13. (Sze), 17.54
Nálam 9-es :)

Kiváló könyv! Kell hozzá egy erős középhaladó/haladó PHP alaptudás valamint némi rálátás az OO paradigmára.
Tény, hogy főleg a nagy projektekre, a kódok minél hatékonyabb megvalósítására koncentrál, de semmiképp nem tekinteném haszontalannak az elosztott rendszerekkel, egyszégteszteléssel vagy éppen a CVS-sel foglalkozó fejezeteket. Sok helyen a PEAR csomagokból merít, azokat használja. Ez nálam plusz pont.
Nem tudom, hogy ki milyen IDE-t használ, én Zend párti/elfogult vagyok. Nem elvárás, de kényelmesebbnek találtam volna a könyvet, ha vannak Zend (v6) IDE példák. A PEAR-el (néhány hiányos dokumentációt leszámítva) sincs semmi gond, de szívesen olvastam volna a Zend Framework csomagjairól is. Persze ez megint nem elvárás, hiszen a könyv nem függvényreferencia! Annál inkább, jelentős hányada programozás-módszertani összefoglaló a "hogyan írjuk jó programot?" kérdés körül.

Remek könyv, mindenkinek ajánlom aki PHP ismereteit (leg)magasabb szintekre szeretné emelni.