ugrás a tartalomhoz

Greasemonkey Hacks

Hojtsy Gábor · 2006. Nov. 7. (K), 09.21

Szerző:

Mark Pilgrim

Kiadó:

O'Reilly

2005

ISBN:

0596101651

Oldalak száma:

495

Értékelés:

9

Linkek

Sajnos még nem volt szerencsém Mark Pilgrim magával ragadó, őszinte stílusához, bár számos könyvet írt már a webfejlesztők számára. Ezek egy része szabadon is elérhető, így a Greasemonkey Firefox kiterjesztést ismerők már hallhattak a Dive into Greasmonkey című könyvéről. Míg az lépésenként vezeti be az érdeklődőt a felhasználói szkriptek írásába, a Greasmonkey Hacks inkább hittérítést végez, bemutatva a számos lehetőséget, száz trükkbe gyűjtve az alapismereteket és az érdekesebb szkripteket.

Korábban sokszor írtunk a Firefox Greasemonkey kiterjesztésről, már az új felhasználói szkript fogalom megjelenésekor majdnem két éve, és legutóbb a Neptun nevű magyar egyetemi tárgyfelvételi felület megjavításának lehetőségeként. Mégis amikor szakmabeliekkel találkoztam, mindig el kellett mondanom, hogy miről van szó. Ennek valószínű az a magyarázata, hogy hazánkban a felhasználói szkriptek használata egyáltalán nem jellemző. Nincs meg az a stabil érdeklődő bázis, akik látnák ezek erejét, és a magyar igényeket kiszolgáló szkripteket fejlesztenének.

Mark arra vállalkozik, egy igazi látványos galérián vezessen végig bennünket a legjobb általánosabban használható Greasemonkey szkriptek bemutatásával. A könyv tekintélyes részében olyan tippek találhatóak, amelyek egy probléma felvetése után egy konkrét JavaScript kóddal megadott megoldást tartalmaznak, képernyőképekkel megmutatva a hatást, majd továbbgondolást serkentő részleteket biztosítva. Tehát a trükkök Introduction, The code, Running the code/[i] és [i]Hacking the hack szakaszokból állnak. Mark nem törekszik arra, hogy az esetenként sok oldalas szkripteket részletesen megmagyarázza, csak a fő stuktúrájukat ismerteti. Nem tudok biztosan rekordert hirdetni, de a könyvben előfordul 17 oldalas nyomtatott JavaScript forráskód is.

A könyv tehát nem saját megoldások kifejlesztésére oktat elsősorban, hanem konkrét megoldásokat mutat be, amelyekből kreatív eszközökkel meríthetünk. Az mindenesetre biztos, hogy az 1-2 soros szkriptek kivételével nem a papírról fogjuk begépelni a forrásokat. A tippek felvonultatásának persze nem lenne sok értelme, ha nem kapnánk egy kis bevezetést arról, hogy hogyan értelmezzük az ezekben használt technikákat. A könyv első negyven oldala (körülbelül tizede) foglalkozik azzal, hogy a Greasemonkey fejlesztés csínját-bínját ismertesse velünk. Mark feltételezi, hogy JavaScriptben már otthonosan mozgunk, csak a Firefox és speciálisan a felhasználói szkript fejlesztés trükkjeivel foglalkozik. Ezekből egyébként is tanulhatunk pár tippet JavaScript programozáshoz, a könyv kis kellemes mellékhatásaként.

A Greasmonkey Hacks legnagyobb erénye, hogy megnyitja a böngészőbe zárt világnézetünket. Olyan trükkök válnak lehetségessé a bemutatott szkriptekkel, amikre nem is gondoltunk volna. Használatuk után viszont könnyen kedvencünkké válhatnak. Az egyik trükkben például Mark bemutatja, hogy miként tudjuk megoldani, hogy a kedvenc webmail felületünkön a levelek melletti jelölőnégyzetek közül többet ki tudjunk úgy is választani, hogy az elsőre klikkelés után a kívánt utolsóra shift-klikkelünk, melynek hatására minden köztes elem kiválasztódik. Ez asztali programokban elvárt alapfunkció, webmail felületeken sajnos nem találkozunk vele.

Ilyen és ennél sokkal összetettebb megoldásokat mutat a könyv a linkek átírásának, az űrlapok módosításának, a keresés könnyítésének, a hozzáférhetőség támogatásának, több webhely tartalmainak összeszövésének és még számos más témakörnek a lefedésével. Mindezt Mark emberközeli stílusával kapjuk:

Some days I miss NCSA Mosaic. No, really. For those readers who haven't been around the Web as long as I have, let me explain how it was in the good old days. (Good lord, I can't beleive I just said that. I'm only 32. Shoot me now.)
 
1

Rendelés

danrol · 2006. Nov. 16. (Cs), 22.31
Hahi!

Nemtudja valaki honnan lehet megrendelni, vagy hogy M.o.-n kapható e?
Szívesen elolvasnám :D

Roland
2

volt már

Hojtsy Gábor · 2006. Nov. 16. (Cs), 22.58
3

köszi

danrol · 2006. Nov. 17. (P), 00.24
köszönöm, megnézem

Roland