ugrás a tartalomhoz

Okosabb felület tervezés a felhasználó kezében

Hojtsy Gábor · 2006. Szep. 10. (V), 21.48
Nemrég írtam a műegyetemisták tárgyfelvételét is biztosítani hivatott új Neptun rendszer webes felületének tervezési problémáinak kapcsán arról, hogy az okosabb felület nem csak felhasználóbarátabb, hanem kisebb terhelés okozója is lehet. Érthetetlen, hogy szeptemberi tárgyfelvételnél miért mindig az előző félévben már felvett tárgyakat teszi elénk a rendszer, és csak külön lenyíló menü választás és űrlap beküldés árán láthatjuk meg az áhított aktuális félévet. Ezt pedig mindig ismételnünk kell, ha visszalépünk a tárgyfelvétel lapjára. Többek között ezt elégelte meg Gyimesi Ákos, és a kezébe vette az ügyet.

Sokszor írtunk már a Greasemonkey Firefox kiterjesztésről (melynek hatása volt más böngészőkre is, és bevette magát azok eszközkészletébe is). Ennek segítségével bizonyos webhelyek "megjavítását" vagy funkcióinak kiterjesztését biztosító JavaScript kódokat állíthatunk be könnyedén gépünkön. Bár nem kevésszer említettük, úgy tűnik hazánkban mégsem túl ismert, ami könnyen lehet, hogy annak köszönhető, hogy magyar webhelyekez kevés javító szkript jelenik meg.

Gyimesi Ákos úgy gondolta, hogy elégedetlenkedés helyett szán némi időt arra, hogy egy-két fontosabb problémát orvosoljon a Neptun felületen, és ezzel az egyik nagy port felkavart tervezési hibáktól nem mentes rendszer felhasználóit segítse (és egyben kis mértékben terhelését csökkentse).

Ha nektek is elegetek van már a Neptun.NET felhasználói felületéből ;), akkor próbáljátok ki az alábbi linket:

http://userscripts.org/scripts/show/5556

Ha fent van a Firefox + GreaseMonkey plugin, az alábbi változások történnek a Neptunban:
  • az idióta javascriptes linkekre végre lehet középső gombbal is kattintani, hogy új tab-ban nyíljanak meg (= nem kell folyton a back gombot nyomogatni)
  • a Tárgyak/Felvett tárgyak, kurzusok link automatikusan az aktuális félévre visz, és nem az előzőre (= nem kell folyton az aktuális félévet kiválasztani)

Még tervezek egy-két dolgot, pl. a tárgyfelvételnél plusz infók kijelzése (MIKOR lesz a tárgy és ne kelljen ezért 5-öt kattintani), vagy az órarend tisztességes nyomtatása. Ha a Neptun.NET-esek nem csipkedik magukat (márpedig erre kevés esélyt látok :(), előbb-utóbb így is összejöhet egy használható(bb) felület! :)

Jó szórakozást ;), és várok mindenféle visszajelzést, ötletet, továbbfejlesztést a gyim kukac freemail.hu címre!
 
1

Ha a hegy...

laze · 2006. Szep. 10. (V), 23.22
...nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez?! ;)
2

félévváltás

winston · 2006. Szep. 10. (V), 23.35
lehet, hogy rossz a gondolatmenet, de az előző neptunban is volt ilyen. kerülöm a neptunt, mint a pestist, szóval annyi időt foglalkozok vele, amennyi elkerülhetetlen, így nem néztem a mélyére a dolgoknak, de nem lehet, hogy még nem váltották át központilag a neptunt erre a félévre? (adminisztráció, egyebek) ez esetben nem a program hibája, hanem a karbantartóké (neptun üzemeltetés). így is akad elég más hiba, amit szapulni lehet rajta :)
3

etr...

Anonymous · 2006. Szep. 11. (H), 21.36
Nem tudom, láttátok-e ezt az alternatív rendszert: ETR. Több vidéki egyetemen pl.: SzTE, ez fut, és egész korrektül. Nem ismerem a neptunt, főleg nem a neptun.net-et, de amit leírtál, elég nagy baklövések. Nem tudom, hogy a Neptunt hogy fejlesztik, de az ETR részint szegedi, és itt törődnek azzal is, hogy használható és felhasználóbaráttabb legyen. A 3. verzió után...

Persze ha hiszitek, ha nem, az etr3 megjelenésébe a fórumokba simán lehetett js-t injektálni - úgy fél évig. Nagyon kész volt... Viszont amióta a biztonságra is ráálltak, szerintem a legkorrektebb rendszer, amit láttam. Egyetlen baj a szolgáltatás sebességével van ha megrohanják, de ez meg vas kérdése szerintem.

Csak ennyit akartam mondani.

Éljenek a webes technológiák. Ollé.
5

Auditálás?

vbence · 2006. Szep. 11. (H), 23.24
Fura... és átment a bombabiztos biztonsági audiáláson? :D
4

nem is olyan véletlen egybeesés

Szántó Ádám · 2006. Szep. 11. (H), 21.43
No jé, nekem meg éppen tegnap jutott eszembe, hogy egyszerűen az összes kurzust egy PHP-nak külön le kéne töltögetnie egy saját adatbázisba, amiből normális lekérdezésekkel juthatnánk az adatokhoz... pl. összes választható tárgy, milyen tárgyak vannak egy adott idősávban (ami éppen a hallgatónak akkor szabad) stb.