ugrás a tartalomhoz

Milyen böngészőt támogassunk 2004-ben?

Hojtsy Gábor · 2004. Feb. 18. (Sze), 07.38
Mindig jó kérdés, hogy egy oldal elkészítésekor milyen böngészőkre szeretnénk felkészülni. Válaszhatjuk azt a kényelmes álláspontot, hogy csak a saját böngészőnkben ellenőrizzük az oldalt, és más klienseket használókkal nem foglalkozunk. Ha komolyan gondoljuk a webfejlesztést, akkor ez persze csak elvi lehetőség, hiszen szerencsére a felhasználóknak megvan a választási lehetőségük. Elméletileg egyszer eljön majd az a szép kor, amikor a böngészők oldal-megjelenítését szigorúan szabványok szabják meg, és csak a plusz szolgáltatásokban térnek majd el, de amíg a webhelyek prezentálásában is másképp viselkednek, addig valahol meg kell húznunk a határt.

Dave Shea (a CSS Zen Garden 'elkövetője') gyűjtötte össze azokat a böngészőket, melyeket 2004-ben támogat, megindokolva, hogy miért is ezeket választja. Cikkét azzal kezdi, hogy a thecounter.com és hasonló számlálók nyilvános statisztikái alkalmasak az általános trendek elemzésére, ami nem feltétlenül igaz, ha saját oldalunk látogatottságát kell figyelembe vennünk. Amennyiben lehetséges, akkor saját döntéseink előtt mindenképpen oldalunk statisztikáit vizsgáljuk, hiszen egy specializált oldalon az 'alternatív böngészők' sokkal nagyobb arányban is előfordulhatnak a népszerű operációs rendszerek beépített böngészőihez képest.

Dave az IE 5.5-öt a még támogatott böngészők közé sorolja, a korábbi explorereket, a Netscape 6-os és 4-es verzióit, és az Opera 6-os verzióit már nem támogatja. Értelmezésében a támogatás azt jelenti, hogy a pozitívan említett böngészőkben ellenőrzi az oldal megjelenítését, illetve a lehetőségekhez képest mindent megtesz a megjelenés helyes voltának garantálása érdekében. A nem támogatott böngészőkben az oldal ugyan akár még jól is nézhet ki, de ezt nem teszteli.

Nagyon furdalja az oldalam a kíváncsiság, hogy olvasóink milyen böngészőket támogatnak, illetve mennyire figyelnek erre oda. Kérem osszátok meg velünk a saját tapasztalataitokat!
 
1

Re: Milyen böngészőt támogassunk 2004-ben?

Anonymous · 2004. Feb. 18. (Sze), 15.28
Mi egy rendkívül praktikus megoldást találtunk. (teszt csak ie, moz, ff, o, ns böngészők legutolsó stabil verzióin), de mielőtt a megrendelőnek html kódot mutatunk csak screenshotokat lát, és ha az user_agent-je nem illik bele a megszokott tesztelésbe, akkor azt a böngészőt kiemelt helyen tartjuk. (leginkább az ie5 jön még ilyenkor számításba, de tavalyi év második felében volt még ns4.7 is)
2

Re: Milyen böngészőt támogassunk 2004-ben?

gellert · 2004. Feb. 18. (Sze), 17.43
Mi a következőre fejlesztünk alapban:

ie5win, ie55win, ie6win

mozilla és geckó motoros változatok

opera7win

safari1mac
3

Re: Milyen böngészőt támogassunk 2004-ben?

Hojtsy Gábor · 2004. Feb. 18. (Sze), 17.47
Van kéznél Mac? Vagy iCapture-el nézitek meg Safariban? Engem mindig is foglalkoztatott az a kérdés, hogy mennyire van használatban a Mac kishazánkban... Ha viszont van Mac, akkor MacIE-ben miért nem nézitek meg?
4

Re: Milyen böngészőt támogassunk 2004-ben?

Pal_ur · 2004. Feb. 18. (Sze), 18.50
IE 5.0. IE 5.5, IE 6.0 (win)

Netscape 6 (win / mac)

Safari (de ez nem mindig)

A Mac-es MSIE nagyon gáz, ráadásul, mivel spaciális (ActiveX) technológiával is kell dolgozunk, ezért én az ennél sokkal régebbieket ki szokatm hagyni... Egyszer talán eljutunk oda is, hogy egy-két böngészőnél többet nem kell ellenőrizni? ;-) Az a tapasztalat, hogy bár hagyományos Mac-es környezetnek fejlesztünk, a CD-inkből nagyrészt Windowsos, és abből is inkább Windows 2000 / Windows XP-s fogy. (Most volt olyan 1000 db CD, amiből 15 Windows 98-as fogyott...)
5

Re: Milyen böngészőt támogassunk 2004-ben?

attlad · 2004. Feb. 18. (Sze), 19.24
Én pl. általában Wines IE 5.0, IE 5.5, IE 6.0, Opera 7, Mozilla 1.x-ben szoktam tesztelni. A belinkelt cikkben írta vki, h Cygwin + KDE on Cygwin-nel lehet Windows alatt Konqueror-t futtatni, ami KHTML alapú, mint elvileg a Safari is szóval ezt lehet, h érdemes kipróbálni ha épp Windows alatt fejleszt vki. NN 4-gyel és IE 4-gyel nem nagyon szoktam foglalkozni, de azért a végén megnézem benne, és ha nagyon rossz lenne a CSS miatt, akkor ezek a nem kapnak semmilyen CSS formázást csak a HTML-t.
6

Re: Milyen böngészőt támogassunk 2004-ben?

Hojtsy Gábor · 2004. Feb. 18. (Sze), 20.11
Valóban a KHTML-en alapul a Safari, de azért az Applenél dolgoznak a javítgatásán / kiterjesztésén. Éppen ezen az oldalon ha megnézed az 1.2-es új szolgáltatásait, akkor látod, hogy egy csomó fejlesztés van... Persze visszajuttatják a KHTML enginebe a javításokat, de ez némi időeltolódással van... Ettől függetlenül nem rossz tipp. Nem tudtam, hogy Cygwinen már van KDE is :) Megnéztem az oldalát, és mintmondjak, nagyon biztató :) Biztos ráugranék a lehetőségre, ha Windowst használnék, sőt fogom is ajánlani másoknak :)