ugrás a tartalomhoz

Jobb az élet bookmarkletekkel

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 13. (K), 21.44
Aki mindennapi munkája során használ valamilyen bookmarkleteket, az többnyire nem is tudja nélkülük elképzelni életét. A kedvencek között elhelyezkedő kis programok ugyanis lehetővé teszik, hogy bármilyen oldalon saját JavaScript kódot futtathassunk. Ezzel nem csak a fejlesztésben, hanem a napi teendők ellátásában is segítségünkre lehetnek.

A bookmarkletekről azt kell tudni, hogy JavaScipt kódot tartalmazó kis segédeszközök, melyek sokféleképpen avatkozhatnak bele egy oldal megjelenésébe: léteznek CSS szerkesztő eszközök, a szövegmezőkbe beírt HTML-t ellenőrző segédek, az oldal szerkesztését lehetővé tevő admin felületre menő kódok egyaránt, és akkor alig súroltuk a felszínt. A bookmarkletek kialakításánál nem minden esetben veszik figyelembe, hogy minden böngészőn használható legyen a kód, ezt sokszor az Internet Explorer szigorú 508 karakteres méretkorlátja is megakadályozza. Ezért nem is csoda, hogy más böngészőkhöz sokkal több és változatosabb bookmarklet skála áll rendelkezésre.

Simon Willison a múlt héten jelentette meg Better Living Through Bookmarklets című cikkét a Sitepoint oldalon, melyben nemcsak ismerteti a bookmarkleteket, hanem a fejlesztésükkel kapcsolatos problémákra és tippekre is gondol. Valójában az ismertetést néhány külső linkkel letudja, és a saját kódok fejlesztésének buktatóival és örömeivel ismerteti meg inkább az olvasót. Nagyon jó kiinduló olvasmányt jelent azoknak, akik saját ötleteiket szeretnék bookmarklet formájában megvalósítani, a cikket olvasva magam is inspirációt kaptam pár bookmarklet elkészítésére.
 
1

szotar.sztaki.hu -n is van

Anonymous · 2004. Ápr. 14. (Sze), 11.16
szotar.sztaki.hu -n is van néhány bookmarklet, nagyon jól használhatók.