ugrás a tartalomhoz

MySQL Administrator, az új csodafegyver

Bártházi András · 2004. Feb. 14. (Szo), 08.11
A tegnapi nap folyamán megjelent a MySQL új csodafegyvere, a MySQL adminisztrátor. Egyértelműen rendszergazdáknak, üzemeltetőknek készült, GPL-es, platform független alkalmazásról van szó. Lássuk, hogy mit is kínál a program!

Segítségével általános képet kaphatunk a szerver aktuális működéséről (távolról is minden probléma nélkül), lehetőséget biztosít akár újraindításra is, különböző paraméterek beállítására, stb.

A szerver felhasználóit állíthatjuk rendkívül egyszerűen, beállítva jogaikat, sőt, olyan tulajdonságaikat is, mint a nevük, leírásuk, e-mail címük, ikonjuk(!), és egyéb kontakt információk. Az éppen kapcsolódó felhasználókról, az általuk futtatott utasításokról, a futási idejükről is megtekinthető a szerver aktuális állapota.

Ezeken kívül ami talán a leghasznosabb áttekintő nézet, az a szerver "egészsége", azaz különböző kijelzők a kapcsolatokról, forgalomról, SQL lekérdezések számáról, memóriahasználatról, és egyéb mutatókról.

Távolról betekintést nyerhetünk a különböző logokba, illetve biztonsági mentésre és visszaállításra is lehetőséget ad az alkalmazás.

És szép is, ami valljuk be, nem árt néha. :) Összességében úgy tűnik, hogy egy jól használható, sok érdekes tulajdonsággal, funkcióval bíró programmal rukkoltak elő a MySQL-től, ami minden rendszergazda számára hasznos eszköz lehet a mindennapi munka során.

A program weblapja:

http://www.mysql.com/products/administrator/index.html

A program letölthető innen:

http://www.mysql.com/downloads/administrator.html