ugrás a tartalomhoz

A böngészőfejlesztők kezükbe veszik az irányítást

Bártházi András · 2004. Jún. 30. (Sze), 15.35
A Mozilla Alapítvány, az Opera, az Apple, a Macromedia és a Sun a mai nap egy új böngésző plugin interfész közös kifejlesztését és támogatását jelentették be sajtóközleményeikben. Az új elképzelés szerint megvalósított interfésztől azt várják, hogy a webfejlesztők számára még gazdagabb tartalmak készítését teszi lehetővé, segíti az innovációt és a szabványok terjedését. Az új plugin technológiát a szövetség mindegyik tagja implementálni fogja következő termékeiben.

A következő böngésző verziók, azaz a Firefox, Mozilla, Safari és Opera legközelebb megjelenő termékei, illetve a szövetségben részt vevő két plugin készítő cég (Sun: Java, Macromedia: Flash) mind már tartalmazni, illetve használni fogják ezeket az újdonságokat. A már létező Netscape Plugin Application Program Interface (NPAPI) kiterjesztéséről van szó, a változtatások további lehetőségeket tesznek lehetővé a pluginek számára, a webes szabványok figyelembevételével. A cél érdekében összetömörült vállalatok által végzett fejlesztést a Mozilla Alapítvány fogja összehangolni.

A változtatások lényege az, hogy a pluginek egy programozható (scriptelhető) felületet lesznek képesek biztosítani. Ez hasonlít a Netscape 4-es verziókban meglevő LiveScript megoldáshoz, ahol a JavaScript felé egy interfészt nyújtottak a pluginek. Ezzel a megoldással összefogottabb, együttműködő böngésző (Javascript) és plugin megoldások alakíthatóak ki.

A szövetségbe tömörülő tagok elkötelezettek az új interfész nyílt forráskód alatt történő közzétételében, további Windows, Linux és Mac OS X alatt használható pluginek létrejötte és támogatása érdekében. Az új interfész kialakításával a cégek egy hosszú távú, megkerülhetetlen szabvány kialakulását remélik, mely stabilitást, átlátható, jól dokumentált és szabadon felhasználható működést jelent a plugin fejlesztőknek, s így rajtuk keresztül a felhasználók számára a platformfüggetlenség, illetve a széleskörű elterjedtség lehetőségét is adja. A szövetség megalakulása egyértelmű, és támogatandó célt jelez a jövőt illetően.

A részletek a tesztcsomagokról az új lehetőségeket illetően, a plugin fejlesztői készletek, példák a Mozilla plugin oldalán lesznek elérhetőek: http://www.mozilla.org/projects/plugins/. Az oldalon jelenleg egy leírás található, melyből megtudhatjuk, milyen újdonságokat nyújt az új interfész.

A közeljövőben a Mozilla Alapítvány (és várhatóan a többi cég is) tesztverziókat tesz közzé a Firefox és Mozilla 1.7-es böngészőkből, melyek már támogatni fogják az új API-t, lehetővé téve a plugin fejlesztők számára az új verziók elkészítését. Az új böngészők várhatóan nagyon korán, már idén ősszel meg fognak jelenni.

A lépés nem csak azért érdekes, mert tovább nő a böngészők lehetőségeinek száma a jövőben. Az is érdekes, hogy a böngésző és plugin gyártók együtt tudnak működni annak ellenére, hogy konkurenciái egymásnak. Ez az általunk már többször bemutatott WHAT szövetségben is megmutatkozott már, most egy további bizonyítékát láthatjuk ennek.

A szövetség megalakulásával valószínűleg nem túl titkolt cél az alternatív, szabadon hozzáférhető, illetve szabványos technológiákat használó böngészők elterjedtségének növelése a Microsoft Internet Explorerének hátrányára.

A felhasználók számára a lépés legnagyobb előnye, hogy egységes (bár a Microsofton kívüli) megoldást kaphatnak a piac elég meghatározó résztvevőitől. Reméljük, egyszer az Internet Explorer is egy szabványosabb böngészővé válik, és talán csatlakozik ehhez a szövetséghez, nem kizárva felhasználóit az ezzel járó előnyökből.

Sajtóközlemények:
 
1

Éljen, éljen :)

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 30. (Sze), 19.16
Ennyi jó hírt! Azért kíváncsi lennék, hogy megkeresték-e a Microsoftot egyáltalán a társulás előkészítésekor :)
2

Friss hírek

Bártházi András · 2004. Jún. 30. (Sze), 21.47
Az Adobe kimaradt a sajtóbejelentések listájából. Szóval ők is ott vannak. :) Most vagy bakiztak egy nagyot ;), vagy pedig Adobe-nál forró telefon: basszus, ehhez mi is szeretnénk csatlakozni, bevesztek srácok? ;) Gyakorlatilag mindenki, aki számít az MS-en kívül, ott van. Ez valószínűleg azt is jelenti, hogy nyomatni fogják az alternatív böngészőket. Ez jó.

-boogie-
3

Dejó

Anonymous · 2004. Jún. 30. (Sze), 23.55
Remélem ez azt is jelenti, hogy az ActiveX ki megy a divatból gyorsan ;))