ugrás a tartalomhoz

Google e-mail

Bártházi András · 2004. Ápr. 1. (Cs), 09.27
A szerdai napon (még április 1. előtt) a Google bejelentette, miszerint hamarosan ingyenes e-mail szolgáltatást indít, ezzel versenyre kelve a rivális Yahoo! és Microsoft szolgáltatásaival ezen a téren is. Mindig kitalálnak valamit... Nem is rosszat, ugyanis amennyire lehet újdonságot nyújtani a webmail terén, a Google többet is fog.

A Google "Gmail" nevű szolgáltatása beépített keresővel fog rendelkezni, mely lehetővé teszi a hatékonyabb áttekintését és rendszerezését mind a kiküldött, mint a beérkezett leveleinknek. A szolgáltatást én úgy tudom elképzelni, mint például az Operában is használható virtuális könyvtárak, mely a beállított tulajdonságok (gyakorlatilag kereső kifejezések) alapján gyűjtik ki a leveleket.

Egy másik újdonság - és ilyet még nem nagyon látott a világ -, az a méretében mutatkozik meg a postafióknak. Nem kevesebb, mint 1GB-nyi tárhely lesz elérhető a levelezőben, ami valóban lehetővé teszi számunkra, hogy ne kelljen egy levelet sem törölnünk... A versenytársakhoz képest ez több, mint 100-szoros méretkülönbség a Google javára.

A webes levelező további szolgáltatása a spam szűrés lesz, melyet az alap szolgáltatásokon kívül még az tesz egyedivé, hogy jelezni lehet a Google felé egy levélről, hogy spam, ezáltal segítve őket abban, hogy egy még jobb és hatékonyabb spam szűrést valósíthassanak meg.

Jelenleg csak egy belső kör tesztelheti a szolgáltatást, de a bejelentés szerint hamarosan elérhető lesz bárki számára. A Yahoo és Microsoft részéről egyelőre nem kommentálták a bejelentést, elemzők szerint azonban ezzel a lépésével a Google (mely a keresői piacon közel 80% részesedéssel rendelkezik) alaposan felrázhatja az ingyenes webmail piacot.

A szolgáltatás fenntartásához a Google hirdetéseket fog megjelentetni az e-mailek mellett, hasonlóan a kereső oldalain nyújtott helyzetérzékeny reklámszolgáltatásához, itt a levelek témájához (robotok által meghatározva!) kapcsolódó reklámok fognak megjelenni.

Forrás: CNN
További infó: Google GMail