ugrás a tartalomhoz

Újdonság webhelyünkön - blogmarkok

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 16. (V), 23.10
Napi munkánk során rengeteg olyan hírrel, újdonsággal találkozunk, melyekről érdemes lenne értesíteni a webes területen forgolódókat. Arra azonban nincs elegendő emberi kapacitásunk - és időnk sem -, hogy ezeket korrekt hír formába öntsük, ráadásul egyes rövid megjegyzésekhez, tippekhez nem is tudnánk sok kommentárt fűzni. Ezért úgy döntöttünk, hogy bevezetjük a máshol már sikeresen alkalmazott blogmarkokat, azzal együtt, hogy közösségi tartalomgyűjtő eszközként indítjuk el a szolgáltatást.

A születésnapunk hetét fémjelző tartalom dömpinget egy újabb tartalmakat felvonultató szolgáltatással szeretnénk megkoronázni, mely reményeink szerint még több információval gazdagítja majd oldalunkat, ugyanakkor sokkal szélesebbre tárja a tartalom bővítésében való részvétel lehetőségét.

A blogmarkok tulajdonképpen olyan gyorslinkek, melyek általában aktuális cikkekre, hírekre, tippekre mutatnak. Alapvető jellemzőjük a címük és a hozzájuk fűzött egy soros megjegyzés (amit a linkek title attribútumában írunk ki, tehát az egér linkek fölé mozgatásával láthatóvá válnak). Kronológikus sorrendezésük lényegében azok számára a leghasználhatóbb, akik kevés támponttal is hajlamosak felfedező útra indulni az újdonságok ösvényein. A blogmarkok tehát kiemelnek fontos, érdekes, aktuális oldalakat, melyeket érdemes lehet megtekinteni. Természetüknél fogva alkalmasak a gyors felvitelre, hiszen nem szükséges sok információt megadni létrehozásukhoz.

Éppen ebben rejlik a blogmarkok egyszerűsége. A szolgáltatást leíró oldalon található ismertető bemutatja, hogy miként tudsz új blogmarkot javasolni a Weblaborra. Egy egyszerű bookmarkletet kell csak eltenned a kedvenc URL-ek közé a böngésződbe, és erre kell klikkelned bármikor, amikor egy hasznos újdonságra bukkansz, melyet a Weblabor olvasóival is meg szeretnél osztani. Mivel a hasznosság és az újdonság érték szubjektív kérdések, ezért a beküldések moderáláson esnek keresztül. Nem feltétlenül szükséges, hogy egy link teljesen új tartalomra mutasson ahhoz, hogy felvételre kerüljön.

A blogmarkokat különös figyelemmel kezeljük, ugyanis ezek irányt mutathatnak arra nézve is, hogy mit olvasnak még látogatóink, mi iránt érdeklődnek. Lehetséges, hogy egyes blogmarkokból hírek vagy cikkek is születnek később. Nagy előnyük, hogy nem kell sok szabadidő vagy jó fogalmazási készség létrehozásukhoz, hiszen csak a link nevét és a rövid megjegyzést kell megadni egy új blogmark felvételekor. Ezért reméljük, hogy akik eddig úgy gondolták, hogy túl nagy áldozat oldalunk tartalomfejlesztésébe bekapcsolódniuk, azok átgondolják ezt az álláspontjukat.

Az utóbbi néhány napban adminisztrátori körben teszteltük a blogmark felületet, és úgy tűnt számunkra, hogy Operában, Internet Explorerben, Mozilla Suite-ban és Mozilla Firefox-ban jól működnek a kapcsolódó eszközök. Reméljük nem jelentkeznek problémák, de mivel egy eléggé friss fejlesztésről van szó, sokminden előfordulhat.

Arra szeretnénk biztatni mindenkit, hogy járuljon hozzá, kapcsolódjon be! Soha nem volt ennyire könnyű részt venni tartalmunk hasznos bővítésében.
 
1

Nagy otlet!

Jano · 2004. Május. 16. (V), 23.15
Tenyleg eleg neha csak a link, ha oda kene irni meg 2 mndatot mar el is megy az ember kedve, hogy berakja.
2

... és van hozzá bookmarkle

c · 2004. Május. 17. (H), 00.04
... és van hozzá bookmarklet, rss lista... lenyűgöző!
3

Opera bug

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 17. (H), 00.22
Figyelem! Valamiért úgy tűnik, hogy az Opera nem adja át rendesen a document.location értékét, pedig az összes JS referencia szerint meg kellene tennie. Ezért Operából nem kapjuk meg a link URL-t (csak a címet és a megjegyzést). Egyelőre nem tudom mi lehet a gondja. Valakinek nincs tippje?
4

Firefox bug

Bártházi András · 2004. Május. 17. (H), 09.50
Sajnos Firefox alatt is van egy kis bug benne: a popup blokkoló lenyeli a felugró ablakot, és így nem jut el a Weblaborhoz az oldal lekérés. :(

-boogie-
5

Ami nem bug

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 17. (H), 10.15
A Firefoxnak ez a dolga. Lehet fehérlistázni a Weblabort, azaz meg lehet adni, hogy a weblaborról felugró ablakokat engedélyezze. Ha a meglévő oldal helyére töltenénk be a Weblabort, az nem lenne szerintem túl barátságos lépés.
6

Re: Ami nem bug

Bártházi András · 2004. Május. 17. (H), 10.22
Nem a Weblaborral volt baj, hanem az adott oldallal: az adott oldalon ugrott volna fel a popup, s az adott oldalhoz nem volt engedélyezve a popup ablak felugrás. Ahogy ott engedélyeztem, jó lett. Viszont nem tudom reprodukálni a dolgot, érdekes.

-boogie-
7

Hm, valóban

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 17. (H), 10.45
Most, hogy mondod, lehetséges, hogy valóban az eredeti domainnél ugrik fel az ablak. Azaz kérdés, hogy a JS forrásához képest, vagy az aktuális oldalhoz képest nézi az ablak megnyitóját, mert ezen múlik minden. Ha ez gondot okoz, akkor másképp kell megoldani a visszaigazolást, amire van is ötletem :)

Felveszünk egy újabb hivatkozást a dokumentumba (ahogy a bookmarkletünk teszi), ami lekér a Weblaborról a megadott adatokkal egy újabb JS-t, ami fel tud dobni egy alert boxot a sikerességről vagy kudarcról, mert azt nem szűri a popup blokkoló, ugye!?
8

Re: Opera bug

attlad · 2004. Május. 17. (H), 12.18
window.location.href?
9

Próba szerencse?

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 17. (H), 13.21
A próba-szerencsén kívül mi az indoka? Az a logikus, hogy a dokumentumnak legyen location-je, különösen a több tabos világban, ahol elméletileg egy ablakban több tab is van. Különben framesetek esetén is az aktuális dokumentum href-je kell, és nem az ablaké, ezért különösen nem látom, hogy jó ötlet lenne a window.location-el babrálni. Esetleg alá tudnád támasztani?
10

Re: Próba szerencse?

attlad · 2004. Május. 17. (H), 15.15
Hát úgy minden böngészőben működik, vagy nem az a cél? :-) Amúgy mit értesz az alatt, h "framesetek esetén is az aktuális dokumentum href-je kell, és nem az ablaké"? A bookmarklet így is a top dokumentumon (a frameseten) fog lefutni és a frameset url-jét adja át, nem? IE6 alatt próbáltátok? Mert nálam mintha ott is az lenne, mint Operánál. Kipróbáltam document.location.href-el is, azzal is jónak tűnik minden böngészőben.
11

A cél - acél

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 17. (H), 16.37
Az a cél, hogy működjön, és hogy tanuljak belőle. Namost az, hogy valami más módon működik, az egy dolog, de miért nem működik úgy, ahogy kellene? Nem az a cél, hogy ötletszerűen próbálgassak, hanem, hogy lehetőleg időtálló megoldást találjunk, ami nem csak a tesztelt böngészőkben megy, hanem szabványkövetése miatt más kliensekben is. Ezért érdemes dokumentált megoldásokat követni - nem passzióból, mint ahogy néhányan gondolják :)

Az MSDN doksiból:

The href property contains the entire URL, while the other properties contain portions of the URL. The default property for the location object is location.href. For example, setting location='http://microsoft.com' is equivalent to setting location.href='http://microsoft.com'.


Ezekután közli, hogy a document és a window objektumoknak van location tagobjektumuk. Tehát a href használata nem indokolt, a document.location pedig ez alapján akár jó is lehetne.

A Netscape doksi érdekesebb ebből a szempontból, mert az már régen idejétmúlt, mégis azt mondja, hogy a document.location nem javasolt használati mód, és inkább a window.location a tuti. Ezzel megtámogatva már világos, és tanulságként levonható, hogy ne babráljak document.location-el, mert bár az IE és Mozilla is támogatja, ez mégis csak visszafelé kompatibilitási okok miatt lehet így (és talán ezért nem definiált Operában).

A legideálisabb az lenne, ha egy független szervezet publikálta volna a kliens oldali JS megoldások szabványát, de erről nem tudok. Az ECMAScript a kliens oldali objektumokra nem tér ki. Ezért csak a meglévő implementációk dokumentációjára tudunk hagyatkozni, amit követnie kellene a többi implementációnak a kompatibilitás érdekében.

Ennek megfelelően javítottam a bookmarklet kódját (aki kesselte, az frissítse). Remélem jó lesz.
13

Máshol van a hiba

attlad · 2004. Május. 17. (H), 17.54
Mégse a document.location-nal van a gond, mert az kap értéket, csak az encodeURIComponent(document.location) üres. Mindnesetre érdekes... Az mitől lehet, h ha beírom Mozillába:
http://weblabor.hu/linkek/blogmark/js
akkor nem mutatja az egész JS forrást, hanem csak eddig: for (var i= 0; i és ezután vége, letölteni se tudja teljesen, vagy csak nálam van ez?
14

Még vmi

attlad · 2004. Május. 17. (H), 18.09
A document.location nem sima string és ezért lehet baja az enkódoló algoritmussal, ha csinálunk belőle stringet:
loc = new String (document.location);
azt encodolva minden okés. A document.location.href és window.location.href meg gondolom azért jó, mert azok már sima stringként működnek.
12

fura dolgok ezek...

kmm · 2004. Május. 17. (H), 17.09
fura, de nekem eddig is tokeletesen mukodott, es most is muxik ( opera 7.50 qtstatic )
fura az is hogy ugy oldottatok meg hogy a slidebarban oda- a blogmark oldalon meg visszafelé van rendezve a lista.
amugy az otlet nagyszeru!!!
--
üdv: kmm...
15

A rendezés az is bug :)

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 17. (H), 18.59
Hát kialakulóban vannak a dolgok. Mindegyik a sidebarban lévő sorrendezés szerint fog menni, amint kijavítom.