ugrás a tartalomhoz

Bevezetés az XForms alkalmazásába

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 26. (H), 08.27
A W3C XForms 1.0 ajánlása 2003 októberében vált véglegessé, ezért most már érdemes elkezdeni ismerkedni a „szabvánnyal”. Az XForms a weben használt űrlapokat új szintre helyezi, sokkal több lehetőséget adva a felhasználói felület felépítésében és az adatok továbbításában. Az XML.com és a DevShed egy-egy cikke rendkívül praktikus bemutató az XForms alapjaihoz.

Az elmúlt év utolsó napjaiban 'Getting Started with XForms' címen megjelent cikk egy XHTML-be ágyazott XForms struktúrát ismertet, megmutatva, hogy miként kell az adattovábbítási modellt és a beviteli mezőket definiálni, illetve ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Példát láthatunk a megjelenés befolyásolására CSS-el, az űrlap adatok több célpont felé történő továbbítására és ismétlődő űrlap elemek generálására is.

Azok számára, akik dolgoztak már XML-lel, ez a cikk egy könnyed, ugyanakkor nagyon informatív bevezetőt jelent, bár bevallottan csak az XForms felületét súrolja. Mondhatnánk, hogy az XForms még annyira új technológia, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Pedig egy másik XML.com cikk már korábban arra vállalkozott, hogy tíz jól működő XForms motort mutasson be, melyek között ma is használható böngésző pluginektől kezdve szerver oldali konverterekig sok minden szerepel. Ezekkel akár már ma használatba vehetjük az XForms szabványt, a szerver oldali lehetőségeket használva akár úgy is, hogy felhasználóink nem is tudnak róla.

A DevShed.com oldalon is megjelent nemrég egy XForms bemutató, mely talán koncepcionálisan nem annyira világos, de több példát mutat fel, és az XForms lehetőségeinek nagyobb szeletét öleli át.
 
1

Kár, hogy elfelejtődött. Én

inf · 2010. Május. 22. (Szo), 10.20
Kár, hogy elfelejtődött. Én csak most fedeztem fel, hogy van ilyen, és nagyon érdekel. Kíváncsi vagyok, hogy van e bárki közületek, aki használja?
(Már ha olvassa ezt bárki XD)
2

Kár bizony

Joó Ádám · 2010. Május. 22. (Szo), 15.39
A WHATWG a XHTML2-vel együtt ezt is megölte.
3

HTML5 ganaj

inf · 2010. Május. 22. (Szo), 22.54
Őszintén szólva nekem kedvem sincs megnézni a HTML5-öt... Nem tudom minek erőltetik ezt a vonalat, amikor egy XHTML vagy egy XML+XSLT->HTML teljesen más életérzés. A jövő XML-ben van... Inkább csináltak volna egy beépített SOA kliens-t javascript-hez, annak jobban örülnék...
Valahol kezdek egyetérteni azzal, amit a Mozzila volt főnöke mondott, hogy a W3C-nél teljesen elszálltak a szabványok gyártásával, és emiatt egyszerűen nincs semmi fejlesztés. Mondjuk emlékszem milyen volt a javascript a szabványok előtt. Na hát az is gáz volt, de ez a mostani helyzet is.
4

XML

Poetro · 2010. Május. 23. (V), 11.23
Attól még, hogy valami HTML5 nem jelenti azt, hogy ne lehetne XML is egyben. Ennek következtében a HTML5-öt lehet
XML+XSLT->HTML
formában is generálni. Azért mégiscsak érdemes lenne elolvasni azt a pár írást ami született a HTML5-ről.
HTML 5 + XML = XHTML 5
5

Úgy néz ki. :-)

inf · 2010. Május. 23. (V), 11.39
Úgy néz ki. :-)
8

Realitás

Joó Ádám · 2010. Május. 23. (V), 16.33
Itt most nem arról van szó, lehet-e XML szintakszissal írni a HTML-t. Hanem arról, hogy már céltalan, mert a WHATWG a HTML5-tel gyakorlatilag megfojtotta a kliensoldali XML technológiákat.
7

Szezon és fazon

Joó Ádám · 2010. Május. 23. (V), 16.31
A W3C (a tőlük megszokott tempóban) dolgozott az XHTML2-n és társain (XForms, XPath, XQuery, XSLT, XSL-FO stb.). A WHATWG (Mozilla, Opera et al.) döntött úgy, hogy a jövő továbbra is a tag soupé.

A W3C-t pedig lehet szidni a szabványosítási folyamat lassúsága miatt, de megfontolandó annak figyelembevétele, hogy a tervezetek ajánlássá válásának több utolsó lépcsője is kizárólag annak függvénye, hogy hány böngészőgyártó implementálja azokat. Kedves Mozilla, Apple, Google, Opera, miért nem ebben jeleskedtek az elmúlt tizenesztendőben?
6

SOA

inf · 2010. Május. 23. (V), 13.24
Ha jól értem, akkor Xforms-nak az a lényege, hogy queryString helyett XML-t generál, és azt lehet elküldeni. Ebben az esetben viszont egy javascript-es SOA Client-hez pont kapóra jön. Úgy látszik ibm-nél is így gondolták. (még nem olvastam végig a cikket, de ígéretes, mert pont azzal szenvedtem, hogy javascriptben egész kódtárat kéne írnom ahhoz, hogy normálisan lehessen soap-env-body-t generáltatni.)
9

XSLTForms

inf · 2010. Május. 23. (V), 18.56
Találtam egy ilyen "kis" szösszenetet (nekem kicsit zavaró, hogy 100kb xslt és 200kb javascript kód van benne, működni működik), ami XForms-ot transzformál XHTML+javascript-re. Sajnos XForms alapból nincs implementálva sehol, firefox-ban van plugin hozzá, a többi böngészőről nem tudok semmit. Ez annak fényében sztem gáz, hogy 2012-re ígérik az XForms 2.0 ajánlását.
Egyelőre csak ismerkedek a technológiával, de úgy tűnik, hogy tudnám hol használni. Ti hogy vagytok vele?