ugrás a tartalomhoz

W3C: Az XForms és az XML Events ajánlásokká váltak

Bártházi András · 2003. Okt. 14. (K), 21.58
A World Wide Web Consortium közzétette a mai napon az XForms 1.0 és az XML Events ajánlásokat. Az XForms a webes formok következő generációját célozza meg, célja a megjelenés, a tartalom különválasztása, az adatforgalom csökkentése a szerver felé. Eszközfüggetlenséget kínál, továbbá az XML Events-et használja a programozás szükségességének csökkentésére.

10 év után itt az ideje, hogy egy kicsit megújuljanak a webes formok - kezdődik a sajtóbejelentés. Ami biztos, sok és sokfajta igény merül fel a formokkal kapcsolatosan, melyeket sokan és sokféleképpen próbálnak orvosolni például Javascript segítségével. Ahogy a bejelentés is rámutat, bizony 1993, a HTML form publikálása óta megváltozott a környezet és az igények: mobilokról, palmokról és más eszközökről is szeretnének az emberek hozzáférni ugyanahhoz a tartalomhoz, illetve igénylik a sokkal kifinomultabb lehetőségeket is (jelenleg maximum a hosszát lehet egy beviteli mezőnek meghatározni, de semmilyen "szabványos" lehetőség nincsen például arra, hogy csak számokat - mondjuk egy telefonszámot - lehessen csak beleírni).

Bár a technológia még eléggé új, talán elég hamar megjelenik majd lehetőségként, s ha nem is terjed el napokon belül, egyes esetekben valószínűleg meglepően hasznos és használható technológia válik belőle. Az XForms 1.0 szabvány további olvasását mindenkinek ajánlani tudom, hiszen a használatára jelenleg is lehetőségünk van, ha megfelelő technológiával (például XSLT) átalakítjuk HTML+Javascriptre a formok leírását.